Samfund

De små synger – i børnehaven

Først kom skovbørnehaven. Så kom idrætsbørnehaven. Og nu kommer så sangbørnehaven.

- Æbler og pærer, dem kan vi li’. Jeg tror, min mave nemt kan spise ti, synger børnene i Højgård Børnehus i Lind ved Herning.

Huset er en af de 100 børnehaver, som over de næste tre år vil give 12.000 poder en hverdag med sang som et fast element.

Og selv om Højgård Børnehus blot er halvvejs i det halve år, det tager at blive certificeret som sangbørnehave, har flere af børnene allerede fået deres favoritsange.

Fra fagter til sprog

Initiativet hedder Projekt Sangglad og er støttet af Sangens Hus og Nordeafonden.

For de helt små begynder sangene med fagter og mimik, mens det for de ældre børnehavebørn slutter med toner, ord og et bedre sprog.

- Der er jo nogle børn, der for eksempel har svært ved udtalen og måske går til talelære. Men når de synger, kan de udtale det rigtigt, siger Susanne Illum, der er leder af Børnehuset Højgården.

Æbler, pærer og fællesskab

Når børnene synger, foregår det ofte med et billede eller symbol på sangteksten. Det kan for eksempel være en hæklet grøn pære og et rødt æble.

- Jeg ser alle de steder, jeg kommer, at det virkelig giver en fællesskabsfølelse, fortæller sangkonsulent Stine Boduline Dam Pedersen.

Hun arbejder i øjeblikket på at hjælpe institutioner med at blive certificeret som sangbørnehaver. Og ifølge børnene i Børnehuset Højgården, er sangen blevet et element, som de ikke vil undvære.

- Det er bare godt at synge, som en af pigerne udtrykker det.