Valg i Tyskland

De bragede ind i Forbundsdagen - i dag udvandrede formanden

I går blæste Alternative für Deutschland ind i den tyske Forbundsdag som det tredjestørste parti. Men allerede i dag er der intern ballade i partiet.

Alternative für Deutschlands formand, Frauke Petry, havde en opsigtsvækkende besked, da partiet her til morgen havde indkaldt til pressemøde. Formanden forklarede, at hun er uenig i partiets nuværende kurs, og derfor havde truffet et opsigtsvækkende valg. 

- Efter lang tids overvejelse er jeg derfor nået til den beslutning, at jeg ikke vil tilhøre AfD’s gruppe i Forbundsdagen.

Efter beskeden udvandrede Frauke Petry fra pressemødet hvor partiet ellers kunne fejre sin succes ved valgdagen i går.

Op til valget har der også været interne uenigheder om det kun fire år gamle partis politiske fremtid.  Frauke Petry vil gerne i regering en dag, mens flere af de andre ledere ser partiet som et rent protestparti.

Tilbage ved AfD’s landsmøde i april måned betød det, at Frauke Petry blev fravalgt som partiets spidskandidat ved valget til Forbundsdagen. Igennem hele valgkampen har hun fortsat været partiets formand, men valgkampen er blevet ført af de to spidskandidater Alexander Gauland og Alice Weidel, der også deltog i dagens pressemøde og på nærmeste hånd kunne følge formandens udvandring.

De to spidskandidater mener, at partiet skal være et decideret oppositionsparti, mens Frauke Petry altså ønsker noget helt andet.

- I 2013-15 ønskede AfD hurtigt at blive klar til at indtræde i en regering. For mig forholder det sig stadig sådan. Et anarkistisk parti, som AfD er blevet beskyldt for at være, kan måske noget i en opposition, men kan ikke komme med et troværdigt tilbud om at deltage i en regering. Til grund for dette ønske ligger, at jeg gerne aktivt vil skabe noget og bedrive god konservativ realpolitik, nåede Frauke Petry i dag at sige, inden hun forlod pressemødet.

Ekspert: AfD er ved at smuldre

I går blev det fire år gamle parti for første gang nogensinde valgt ind i Forbundsdagen med næsten 13 procent af stemmerne.

Men med Frauke Petrys beslutning er AfD allerede her dagen efter valget ved at falde fra hinanden, lyder vurderingen fra Tysklands-analytiker Lykke Friis.

- Det er det, når Frauke Petry som formand siger, ”jeg ønsker ikke at indtræde i mit eget partis gruppe i Forbundsdagen”. Men vi skal huske på, at der skal være partikongres i AfD i december, og der bliver det interessant at se, om Frauke Petry så går efter at bevare formandsposten og på den måde overtage ’det gamle AfD’. Så må nogle af de andre jo forlade partiet. Det bliver interessant at følge, siger Lykke Friis.

Lykke Friis fortæller, at Petry allerede fra morgenstunden på tysk morgen-tv sagde fra over for Alexander Gaulands bemærkninger fra valgaftenen, hvor han sagde, at AfD nu skal ”jage” Angela Merkel.

Frauke Petry føler sig efter valgresultatet bekræftet i, at hendes mere afdæmpede retorik i forhold til Gauland og Weidel er den rette, vurderer Lykke Friis.

Partiets næstformand Jörg Meuthen har efter dagens pressemøde undskyldt for Frauke Petrys udvandring. Han siger til Deutsche Welle, at han ikke kendte til formandens beslutning på forhånd. Udmeldingen fra Frauke Petry kalder han for en ’bombe’.