Kineserne er vilde med dansk skolemodel

Det asiatiske land er inspireret af Danmark. Tusindvis af skoler har taget kreativ læremetode til sig.

Den danske kronprins er i øjeblikket pĂĄ et fremstød i Kina med fokus pĂĄ viden og turisme.

I den forbindelse har han besøgt et 'lifelong learning lab', der er et samarbejde mellem det kinesiske Tsinghua Universitet og Lego Fonden.

- Det er funderet i dansk undervisning og leg. Den frie leg, som vi nyder godt af i Danmark, og den kreative leg, fortæller Kronprinsen.

Vil væk fra udenadslære

Den kinesiske folkeskole er i høj grad baseret pĂĄ udenadslære, og en tredjedel af deres tid gĂĄr eksempelvis med at lære digte udenad, fortæller TV 2-journalist Sanne Lau Pedersen, der er med pĂĄ turen til Kina. 

Men landets præsident, Xi Jinping, ønsker, at kreativitet og innovation skal være en del af de kinesiske skolers pensum. Derfor lader landet sig inspirere af Danmarks sĂĄkaldte understøttende undervisning. 

- Man har fra den kinesiske regerings side lavet en samarbejdsaftale med 'Lego Lab' for at prøve at fĂĄ mere af det danske skolesystem ind. Det vil sige, at man gĂĄr fra undervisning, hvor man sidder ved et bord og fĂĄr information fra læreren til at skulle fĂĄ læring fra leg, siger Sanne Lau Pedersen.

Hun fortæller, at cirka 20.000 skoler og 30.000 lærere i Kina arbejder med metoden, der ogsĂĄ kaldes 'den danske model', og som fremmer kreativitet i undervisningen.

Laboratoriet for Livslang Læring i Kina

Laboratoriet er et samarbejde mellem LEGO Fonden og Tsinghua Universitet. Samarbejdet har tre overordnede formĂĄl:

  • At fremme nye teknologier og læring gennem leg for at stimulere børn og studerendes kreative engagement
  • At undersøge hvordan leg pĂĄvirker børn og studerendes kreativitet og læring
  • At samle beslutningstagere, forandringsagenter, undervisere og innovatører fra hele uddannelsessystemet i Kina.

Kilde: Lego.com

Hvorfor er dansk skole inspiration i udlandet. Video: Maria Thuesen Bleeg

Vi skal tænke det modsatte

Med på turen, der varer fire dage, er også uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), og han kan godt forstå, at Kina bliver inspireret.

- I den fremtid, vi ser ind i, bliver kreativitet og evnen til at kunne arbejde pĂĄ tværs, empati, menneskelig forstĂĄelse meget vigtige ting. Og det har vi jo en hel del af i det danske skolesystem, og det er de (kineserne, red.) meget nysgerrige pĂĄ og vil gerne bruge selv, siger han til TV 2. 

Vi skal styrke fagligheden samtidig med, at vi husker det rummelige, det kreative, det opfindsomme

Søren Pind, uddannelsesminister

Det danske skolesystem har dog været udskældt herhjemme, og vi har ifølge uddannelsesministeren selv behov for at tænke i andre baner.

- Kineserne har haft deres faglighed i orden i lang tid, sĂĄ det er klart, at de er nysgerrige efter, hvad de kan bygge ovenpĂĄ. Der kommer de her ting til at være vigtige. Vi skal tænke det modsatte: Vi skal styrke fagligheden samtidig med, at vi husker det rummelige, det kreative, det opfindsomme. Det er det, der er vores styrker. 

Søren Pind er sammen med Kronprinsen på et erhvervsbesøg i Kina. Video: Maria Thuesen Bleeg

Kan man tjene penge ved at eksportere en skoleidĂ© til eksempelvis Kina?

- Det ville vi kunne, hvis vores tilgang i højere grad var markedsbaseret i Danmark. Hvis vi havde en egentlig konkurrence imellem forskellige institutioner, siger han og nævner friskoletraditionen:

- Folk kan vælge mellem en offentlig og en privat skole med offentlig tilskud hele vejen igennem. Hvis vi tænker den idĂ© videre, vil man ogsĂĄ kunne sælge den, og det er selvfølgelig noget, jeg gør mig en del tanker om. 

Fire dage med danske værdier

Danmark har indgĂĄet et samarbejde med Kina om et fælles turismeĂĄr i 2017, hvor kronprins Frederik er protektor, og for ni ĂĄr siden indgik Danmark en partnerskabsaftale med Kina om forskning, innovation og uddannelse. 

Under besøget vil Kronprinsen blandt andet løbe en tur pĂĄ Den Kinesiske Mur sammen med danske Kina-studerende, ligesom han sammen med den regerende verdensmester Victor Axelsen besøger kinesiske badmintonfans.

Derudover skyder han et grønt byfornyelsesprojekt i gang og åbner eventet Denmark Days, der skal gøre kineserne bevidste om Danmark som rejsedestination.