Ryger du i dit hjem? Det er måske farligere, end du tror
Ny undersøgelse konkluderer, at gammel cigaretrøg er farligere, end du måske lige går og tror.
Rygning er sundhedsskadeligt, og passiv rygning er også usundt.
Det har vi gentagne gange fået slået fast. De fleste ved derfor, at det er en rigtig dårlig idé at ryge i sit hjem eller sin bil, men de færreste ved måske, hvor skadelig gammel røg i hjemmet kan være.
Det mener Kræftens Bekæmpelses projektchef for tobaksforebyggelse, Niels Them Kjær.
- Jeg tror, ni ud af 10 vil svare, at røg er noget, der stinker. Folk tænker ikke på, at møbler og gulvtæpper kan være sundhedsskadelige, når de har stået i et 'rygerhjem', siger han til TV 2.
En ny amerikansk undersøgelse viser, at de giftige stoffer i cigaretrøg bliver hængende i møbler, gulvtæpper, vægge og meget andet og udgør en stor sundhedsfare.
Det er University of California, som står bag undersøgelsen, der konkluderer, at gammel røg temmelig hurtigt kan gøre skade.
Om forsøget
Forskerholdet fandt frem til, at de partikler, der kommer fra cigaretrøg og udåndet cigaretrøg, reagerer med ilt og omdannes til et giftigt stof.
Derfor placerede de mus i et bur med materialer, som havde været udsat for tobaksrøg, såsom tøj og møbler. Derefter tog de løbende hjerne- og leverprøver fra musene, som de testede for blandt andet hormonændringer og leverskader.
Blot efter en måned kunne de måle leverskader hos musene. Efter længere tid blev musene insulinresistente.
Herefter sendte professoren bag forsøget en advarsel ud mod den giftige gamle røg:
- THS (står for third hand smoke - altså tredjehåndsrøg, red.) er en snigende gift, en stille dræber. Det forurenende stof kan absorberes gennem huden og gennem vejrtrækning. Selvom vi undersøgte mus og ikke mennesker, bør folk fremover være opmærksomme på, at hotelværelser, biler og boliger, der har været i kontakt med rygere, sandsynligvis vil være forgiftet af THS, siger professor Manuela Martins-Green ifølge Jyllands-Posten.
"Overraskende"
Det har længe været kendt, at gammel røg i boliger og lignende kan være farligt, men at det påvirkede musene så hurtigt, overrasker Niels Them Kjær fra Kræftens Bekæmpelse.
- Det er nyt for mig, at det påvirker så hurtigt. På kræftområdet er vi vant til, at det sådan noget tager rigtig lang tid. Så det er overraskende, siger han til TV 2 og tilføjer, at han er glad for, at den nye undersøgelse kan være med til at sætte fokus på, hvor skadeligt også gammel cigaretrøg kan være.
Især børn er udsatte
Kræftens Bekæmpelse har de seneste år modtaget en række henvendelser fra især nybagte mødre, der har overtaget huse og lejligheder, hvor der har boet rygere.
Det er nemlig især småbørn, der er sårbare over for gammel røg, fordi de tilbringer det meste af deres første leveår indendørs. De opholder sig desuden meget på gulvet og er derfor også i tæt kontakt med den gamle røg, som har sat sig i støv, på tæpper og møbler.
Når små børn putter ting i munden, "spiser de" ifølge Kræftens Bekæmpelse stoffer og partikler fra cigaretrøg.
Derfor har de udarbejdet en række råd til, hvordan du mindsker risikoen for at bo i en bolig med den sundhedsskadelige gamle røg.
Du kan også læse meget mere om gammel røg på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside.