Anbragt i helvede

Borgmester til søstre fra 'Anbragt i Helvede': Undskyld, Nanna, Sapran og Amal

Borgmesteren i Slagelse Kommune var ikke med i dokumentaren 'Anbragt - Efter helvedet', men her får du hans svar.

Siden maj har TV 2 Dokumentar forsøgt at få borgmesteren i Slagelse Kommune, Stén Knuth (V), til at medvirke i programmet 'Anbragt – Efter helvedet', men forgæves.

Stén Knuth valgte i sin tid at takke nej til interview af flere årsager. En af dem handlede om en igangværende retssag:

- Jeg sagde nej på et tidspunkt, hvor der stadigvæk var en retssag kørende, og vi har også efterfølgende fået en fjerde søster, der har bedt om at få erstatning, og som administrationen har udbetalt, siger han.

Tirsdag besluttede borgmester i Slagelse dog alligevel at stille op til et interview til TV 2.

- Jeg forstår godt kritikken, og jeg vil også godt her have lov til at sige undskyld til søstrene for den behandling, som de nu har fået fra vores kommune, efter at de blev fjernet fra plejefamilien, siger han.

- Jeg har set jeres udsendelse nu, og det kræver simpelthen, at jeg også kommer ud og får fortalt, jeg synes faktisk, det har været kritisabelt, og jeg vil gerne beklage. Jeg vil også gerne give en undskyld til de piger. ​

Hvad tror du, at søstrene kan bruge sådan en undskyldning til?

- De kan i hvert fald opleve en borgmester, som siger undskyld for den manglende omsorg, vi burde have givet i forhold til søstrene her. At det ikke er endnu en sag, der bare skal overstås, men at det er dybtfølt, når jeg siger, at jeg beklager af hele mit hjerte, og at jeg er meget ked af det svigt, vi også som kommune har lavet.

Vil du gøre andet end at sige undskyld i forhold til de tre søstre - Amal, Sapran og Nanna?

- Altså, det er et svært spørgsmål. Det, jeg kan, er jo at sige undskyld. Jeg kan jo ikke give dem deres barndom tilbage.

Kan du sige dig fri for at have et ansvar for behandlingen af søstrenes sag?

- Nej, det kan jeg ikke. Og det kan ingen i det byråd, der har siddet gennem nogle perioder og har været en del af den her sag – eller i hvert fald har været vidne til, at den var der. Så nej, jeg kan heller ikke sige mig fri for det.

Fra og med 2007 til og med 2010 brugte Slagelse kommune over 18 millioner på søstrenes anbringelser. Hvad synes du, at de har fået for de penge?

- De har desværre ikke fået særlig meget.

Søstrene mener faktisk, at anbringelserne har været til mere skade end til gavn. Hvad mener du om det?

- Jamen, når jeg ser udsendelsen, så vil jeg jo give dem ret i, at det har været stærkt kritisabelt, og at det sikkert også har været til skade for deres virke som voksne mennesker.

Vil det her få nogle konsekvenser for nogle af de samarbejdspartnere, som kommunen har haft?

- Det er klart, at når vi får præsenteret de ting, som vi har set i udseendelsen her, så er det altid godt - og det tror jeg også, at der vil ske - at man kigger ind i organisationen, og man kigger på, hvad det er for nogle partnere, vi bruger til de her anbringelser. Også for at få kigget alle ting efter i sømmene.

Hvis du skal sammenligne kvaliteten af sagsbehandlingen dengang med sagsbehandlingen i dag, hvordan ville sådan en sammenligning lyde?

- Altså, jeg vil jo håbe på, at vi som kommune opfylder de krav og den lovgivning, som nu engang er på det område i dag. Og jeg er sikker på, at alle gør, hvad man overhovedet kan for, at ingen børn skal opleve noget af det, som vi har været vidne til her.