Udland

Theresa May sætter Trump på plads efter forvirrende tweet om London-eksplosion

Briterne har intet sagt om, hvem der stod bag eksplosionen i Londons metro, men Donald Trump siger, at bagmændene var i myndighedernes søgelys.

Den britiske premierminister Theresa May sætter nu Donald Trump på plads.

Det sker, efter den amerikanske præsident tidligere på dagen skrev på Twitter, at britisk politi ved, hvem der stod bag eksplosionen.

- Endnu et angreb i London begået af en taberterrorist. Dette er syge og vanvittige mennesker, der var i Scotland Yards søgelys. Vi må være proaktive, skriver præsidenten på Twitter.

Det står ikke klart, hvor Donald Trump har sine informationer fra, men de britiske myndigheder har ikke meldt noget ud om, hvem der står bag eksplosionen.

Da den britiske premierminister Theresa May her til eftermiddag blev interviewet, ville journalisten derfor gerne vide, om Donald Trump vidste noget, vi andre ikke vidste. Det fik Theresa May til at kritisere sin amerikanske kollega.

- Det gavner ikke, når nogen spekulerer i en igangværende efterforskning, lød det fra Theresa May.

Ringede til May

Kort tid efter talte Donald Trump til pressen foran Det Hvide Hus.

Her sagde han, at han var briefet om sagen, og at han nu ville gå ind og ringe til Theresa May.

Donald Trump vil kontakte Theresa May og tale om terrorangrebet i London, som han kalder "forfærdeligt". Video: Esben Christensen

Og fredag aften oplyser Det Hvide Hus ifølge Reuters, at Donald Trump har talt i telefon med Theresa May.

Her udtrykte præsidenten sin støtte til de sårede i angrebet og svor at fortsætte det tætte samarbejde med Storbritannien om "at stoppe angreb, der går efter uskyldige civile verden over, og bekæmpe ekstremisme."

Tidligere sager om læk

Donald Trump er tidligere blevet kritiseret for at dele hemmelige efterretninger fra et tredjelands efterretningstjeneste, da han mødtes med den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, og Ruslands daværende ambassadør, Sergej Kisljak, i Det Hvide Hus. Trump sagde dengang, at han var i sin gode ret til at fortælle russerne, hvad han ønsker.

De amerikanske myndigheder er også tidligere blevet kritiseret af briterne for at lække hemmelige efterretninger. Under efterforskningen af terrorangrebet i Manchester i maj suspenderede briterne midlertidigt udvekslingen af efterretninger med amerikanerne efter en række læk, skriver Sky News.

- Det britiske politi har gjort det helt klart, at de ønsker at kontrollere informationsstrømmen for at beskytte efterforskningen og bevare overraskelsesmomentet, så det er irriterende, hvis den bliver offentliggjort fra andre kilder, og jeg har gjort det helt klart for vores venner, at det ikke skal ske igen, sagde den britiske indenrigsminister Amber Judd dengang ifølge BBC.

Undren på Twitter

Trumps udmelding har også skabt undren på Twitter, hvor flere journalister har spurgt om Trump afslører hemmelige efterretninger.

- Seriøst spørgsmål: Har Trump afsløret hemmelige efterretninger med den her Scotland Yard-udtalelse, spørger Kyle Griffin fra den amerikanske tv-station MSNBC.

- Ved vi, at bagmanden/bagmændene var kendt af Scotland Yard? Eller har Trump lige afsløret hemmelige efterretninger igen, skriver Henry Zeffman, der er politisk reporter hos den britiske avis The Times.

- Det ser ud til, at Trump igen afslører informationer før den britiske regering/Scotland Yard. Briterne var virkelig sure over det under det seneste angreb, skriver AFP-journalisten Andrew Beatty.