Udland

Han var 22 år, da hans far blev dræbt af Team Six – i dag er han 28 og sværger hævn

For 16 år siden slog Al-Qaeda deres navn fast, da de angreb World Trade Center. Mange ser nu Bin Ladens søn som mulig fremtidig leder af Al-Qaeda.

I november 2001 mødtes en dreng på 12 år med sin far i en olivenlund i Melawa-dalen tæt på Tora Bora-bjergene syd for Jalalabad i det østlige Afghanistan.

Faderen var Osama bin Laden, drengen var hans søn nummer 11 – Hamza bin Laden.

Osama Bin Laden var jaget vildt. 200 specialoperationsstyrker fra Navy SEALs, afghanske styrker og danske soldater fra Frømandskorpset og Jægerkorpset støttet af utallige fly ledte døgnet rundt efter verdens mest eftersøgte mand.

Alligevel tog han sig tid til at mødes med Hamza og to af sine andre sønner, Khalid og Ladin. Det kan man læse i de breve, der blev fundet i Osama bin Ladens pakistanske skjulested 10 år senere. Brevene fortæller, at mødet blev afgørende for bin Laden-familien og Al-Qaeda.

Forstærk kampen med ødelæggelsen af Amerika, Storbritannien, Frankrig og Danmark

Hamza bin Laden i 2008

I skyggen fra oliventræerne gav Osama bin Laden sine tre sønner en bedekrans hver – en mishaba. Hver krans symboliserede de 99 navne, Gud har i klassisk arabisk, og han formanede dem om at beholde troen.

Det var en følelsesladet scene.

- Det var, som om vores levere blev trukket ud af vores kroppe og efterladt der, skrev én af sønnerne senere i et brev.

Hamza ville følge sin far, selvom de vestlige landes bomber allerede var begyndt at regne ned over bjergene.

- Jeg ønsker at være ved din side, fader. Jeg ønsker at bekæmpe de vantro sammen med dig, skrev Hamza også senere til sin far, verdens mest eftersøgte mand.

Men Hamzas ønske den dag i olivenlunden blev ikke accepteret.

Mulig kommende leder

Osama bin Laden ville ikke risikere sin unge søns liv og befalede ifølge den arabiske tv-station Al Arabiya, at familien skulle søge ly og sikkerhed i Iran sammen med Hamzas mor, Khairia Sabar, bin Ladens yndlingshustru.

Måske vidste Osama bin Laden allerede dengang, at hans søn kunne blive den nye førende skikkelse inden for de militante islamister og måske fremtidens leder af Al-Qaeda.

Hamza er i hvert fald steget i graderne i Al-Qaeda de seneste år, og han har svoret hævn over sin far, som mødte sit endeligt i Abbottabad i Pakistan i 2011. Her fandt amerikanernes mest legendariske elitesoldater, frømændene fra Navy SEALs' Team Six, ham.

Et af de terrormål, Hamza tidligere har peget på, er Danmark.

Al-Qaeda er stærkere i dag

Meget tyder på, at Al-Qaeda de senere år delvist har skiftet strategi. Fra at være en meget hemmelighedsfuld og lukket terrorgruppe med få allierede har den udviklet sig til også at være et netværk af oprørsgrupper spredt fra Sydøstasien til Nordafrika. Det vurderede antiterror-eksperten Ali Soufan i Wall Street Journal tidligere i år.

Al-Qaeda er stadig en meget aktiv spiller i mange lande. Især i Yemen og Syrien, hvor organisationen har forbindelser til en af verdens stærkeste oprørsgrupper, nemlig terrorgruppen HTS (Tahrir al-Sham).

Det er især i Idlib-provinsen i det vestlige Syrien, at HTS og dermed Al-Qaeda står stærkt i dag.

Flugten til Iran

Tilbage i 2001 efter mødet i olivenlunden fulgte Hamza, hans mor og flere andre fra bin Laden-familien overhovedets råd og flygtede til Iran, skriver tv-stationen Al Arabiya.

Umiddelbart kan det virke temmelig selvmodsigende, at Al-Qaeda, der står for en ekstrem fortolkning af sunni-islam, kunne flygte til det shia-kontrollerede styre i Teheran.

De to trosretninger inden for Islam har lige siden profeten Mohammeds død i det sjette århundrede i perioder haft blodige opgør. Den tidligere Al-Qaeda-topterrorist Abu Musab al-Zarqawi havde som et af sine mål at slå shiamuslimerne ihjel. Blandt sunnimuslimer har nogle den opfattelse, at shiamuslimerne er kættere.

Det helt ironiske er, at selv al-Zarqawi fik husly i Iran, fordi han var på flugt lige efter invasionen af Afghanistan i slutningen af 2001.

Men for Osama bin Laden og præstestyret var der mange fælles interesser. Begge ønskede at fjerne jøderne fra landkortet i Israel, og begge så USA som en af de største fjender overhovedet.

"Min fjendes fjende er min ven". Et gammelt ordsprog, der også gælder her.

Allerede i november samme år tonede Hamza frem i en Al-Qaeda-video, der blev sendt på tv-stationen Al-Jazeera. Omgivet af krigere fra Taleban og Al-Qaeda citerede han et digt, der hyldede byen Kabul og den nu afdøde Taleban-leder Mullah Omar. Videoen menes at være optaget kort efter mødet i olivenlunden.

Året efter, i 2002, besluttede det iranske præstestyre at indskrænke Al-Qaeda-medlemmernes bevægelsesfrihed.

De blev skiftevis placeret i husarrest med mulighed for eskorterede udgange, men kom ifølge avisen The Guardian også i decideret fængsel i perioder.

Få år senere skulle verden alligevel igen høre Hamza bin Ladens stemme.

Truslen mod Danmark

I 2008 ville Al-Qaeda markere treårsdagen for angrebet i London den 7. juli 2005, der kostede 52 mennesker livet.

Hamzas stemme var allerede dukket op på de første Al-Qaeda-optagelser tilbage i 2001, men denne gang tonede han frem på en video, der blev offentliggjort på et militant islamistisk website.

I videoen optrådte Hamza bin Laden ifølge avisen The Telegraph i en grøn militærjakke, der var så stor, at ærmerne var foldet op ved hænderne.

- Forstærk kampen med ødelæggelsen af Amerika, Storbritannien, Frankrig og Danmark, lød ordene fra den unge kriger ifølge Al Arabiya.

Danmark blev især nævnt på grund af genoptrykningen af karikaturerne af profeten Muhammed.

- Oh Gud, beløn de kæmpere, der slår til mod de vantro og dem, der har forladt troen. Gud, vær tilfreds med dem, som ønsker at slutte sig til jihad – og gør dem blinde, som ønsker at tage dem til fange, lød det truende fra Hamza bin Laden ifølge Al Arabiya.

Allerede i slutningen af 2007 sagde Pakistans tidligere premierminister Benazir Bhutto, at Hamza bin Laden var en af de førende militante islamister, der havde planer om at slå hende ihjel.

Til tv-stationen Al-Jazeera sagde hun, at hendes mordere ville komme fra den afghanske krigsherre Baitullah Mehsud, Hamza Bin Laden, pakistanske Taleban eller en anden pakistansk gruppe, skriver avisen The Telegraph.

Hendes drab er stadig uopklaret, men Hamza bin Laden var allerede dengang for alvor på radaren.

Brev fra fængslet

Fra sit iranske fængsel skrev Hamza til sin far Osama bin Laden:

- Åh, fader. Hvordan kommer vi ud, og hvornår får vi et hjem? Åh, fader! Jeg ser farer overalt.

Hamza havde aldrig oplevet fred. Nu da han var i Iran, kunne han ikke se nogen fremtid.

- Fortæl mig, fader, noget brugbart om, hvad jeg oplever. Hvad er der sket med os?

Få uger senere svarede Osama bin Laden.

- Åh, søn! Lad det være tilstrækkeligt at sige, at jeg er fuld af sorg. Tilgiv mig, men jeg kan kun se en meget stejl vej fremover.

Selvom de var nået i foreløbig sikkerhed i Iran, frygtede de stadig for deres liv.

- Sikkerheden er væk, og farer lurer, advarede Osama bin Laden sin søn.

På trods af de ekstreme sikkerhedsforanstaltninger, der skulle til for at kontakte faren, lykkedes det Hamza at få endnu et brev fra Iran sendt til ham i 2009.

Hans ansigt forbinder ham direkte til Al-Qaedas grundlægger. Han er velformuleret og en farlig fjende

Bruce Riedel, tidligere CIA, om Hamza bin Laden

Hamza sad stadig i fængsel i Iran og blev mere og mere frustreret over, at de militante islamister vandt frem, men at han ikke kunne være med.

- Min elskede far, da du forlod mig, min bror Khalid og min bror Ladin for foden af bjerget, tæt på olivenlunden, havde jeg ikke forestillet mig, hvor længe denne bitre adskillelse skulle vare, skrev Hamza bin Laden.

Han lod sin far vide, at han stadig huskede deres sidste møde.

- Otte år er gået. Mine øjne husker stadig den sidste gang, de så dig, da du stod under oliventræet, og du gav hver af os en muslimsk rosenkrans.

I brevet drømte han også om at se sin far igen.

- Jeg husker hvert af dine smil, hvert ord du sagde til mig, og hver gang du så på mig. Jeg ville ønske, jeg kunne se dig bare et minut for at høre din vigtige mening, skrev han.

Hamza længtes efter væbnet kamp

Hamza havde ikke spildt tiden, forsikrede han sin far.

- Jeg er blevet undervist af de lærde brødre, især én, der hjælper mig, styrer mig og leder mig i den rigtige retning, skrev han i brevet.

Hamza var blevet gift med sin fars næstkommanderendes datter, og sammen havde han og konen fået to børn.

- Min søn fik dit navn, Osama, og min datter opkaldte jeg efter min mor, Khairiah.

Han skrev, at han længtes efter at tilslutte sig den væbnede kamp.

- Vi tager snart af sted med den velsignede Guds tilladelse. Jeg ser mig selv som støbt i stål, skrev Hamza.

Først i 2010 slap han ud af sit iranske fængsel med sin mor, og hans drøm gik opfyldelse.

Han nåede således at se sin far en sidste gang.

Det sidste møde

Den 29. april 2011 fik et stort hus i den pakistanske by Abbottabad besøg. Én af beboerne hørte en ny stemme oppe på første sal sent om aftenen.

Beboeren var Maryam, gift med Osama bin Ladens mest betroede kurer og hjælper, Ibrahim al-Kuwaiti. De boede begge i Osama bin Ladens skjulested i Pakistan.

Det, hun hørte, var Hamza bin Ladens stemme. Han var kommet for at besøge sin far og havde gaver med til familien, ifølge et interview med Maryam, der er beskrevet i bin Laden-bogen 'The Exile'.

- Inde i hovedhuset trak Hamza den ene gave efter den anden frem. En sær blanding af gamle notesbøger, smykker, nogle brugte iPods, en gammel kuffert og en video, der viste testamentet fra en anden af Osamas sønner, Saad, som var blevet dræbt under et amerikansk droneangreb i 2009, fortæller Maryam i bogen.

Osama pakkede gaverne væk, mens han forklarede Hamza, at huset var overfyldt med to syge voksne, to andre voksne og deres to børn.

Tidligt om morgenen vågnede Maryam ved lyden af en bilmotor, der blev startet. Hun hørte hvisken og derefter lyden af den store port, der blev åbnet. Den nye gæst forlod huset.

Tre dage senere blev Osama bin Laden dræbt i huset af specialoperationsstyrker fra Navy SEALs' patrulje, Team Six.

Hamza bin Laden havde mistet sin far.

Sin fars arvtager

I mange år var Ayman al-Zawahiri, Hamzas svigerfar, nummer to efter Osama bin Laden. Han var kendt som øjenlægen fra Egypten og havde haft en lang karriere inden for militant islamisme. Men slet ikke med den karisma, status og appel, som Osama bin Laden havde.

Da Bin Laden blev dræbt i maj 2011, blev Zawahiri den nye leder af Al-Qaeda, og alle netværkets underafdelinger svor ham troskab.

Det er Zawahiri, der har ført Hamza bin Laden frem siden den første optræden i 2001.

I august 2015 meddelte Zawahiri, at Hamza bin Laden officielt var optaget som medlem af Al-Qaeda.

Hamza er ”søn af Jihads løve”, sagde Zawahiri i optagelsen, hvor Hamza erklærede ham sin troskab.

Nu var Hamza officielt en del af terrorbevægelsens ansigt udadtil.

Farlig fjende

- Hamza har længe været kendt internt i Al-Qaeda og det militante islamistiske miljø. Men for resten af verden giver han Al-Qaeda et nyt ansigt, skriver Bruce Riedel, tidligere CIA-medarbejder og nu ansat i tænketanken Brookings Institute.

- Hans ansigt forbinder ham direkte til Al-Qaedas grundlægger. Han er velformuleret og en farlig fjende, uddyber Bruce Riedel.

Flere vestlige medier har vurderet, at Hamza bin Laden en dag måske ville kunne overtage sin fars rolle.

- Han er en attraktiv talsmand for Al-Qaeda. Han var med sin far i Afghanistan før den 11. september og med ham i Pakistan i noget af tiden. Han bærer eftermælet af sin fars navn og hans livsværk, siger Bruce Riedel til Washington Post.

Men er han klar til at tage over, hvor hans far fejlede? Det er der flere, der mener.

Klar til at lede

- Hamza bin Laden er klar til at lede et stærkere, større Al-Qaeda og er opsat på at hævne sin fars død, mener tidligere FBI-agent Ali Soufan ifølge CBS News’ '60 Minutes'.

Soufan var i sin tid leder af FBI’s efterforskning af Al-Qaeda efter angrebene den 11. september. Han driver i dag The Soufan Group, som rådgiver regeringer og multinationale selskaber om strategiske efterretninger. Soufan er kendt for analyser af høj kvalitet - blandt andet om krigen mod terrorgruppen Islamisk Stat og Al-Qaeda.

Soufan har blandt andet haft fuld adgang til de mange personlige breve, der blev fundet i Osama bin Ladens hus i Abbottabad, Pakistan, efter Navy SEALs fik ram på ham den 2. maj 2011.

Hamza anslås at være 28 år i dag. Han skrev flere af brevene, da han var 22 år, og på det tidspunkt havde han ikke set sin far i otte år.

Brevene viser ifølge Soufan, at Hamza tilbad sin far og ønskede at videreføre hans dødelige ideologi.

Vil hævne sin far

- Han lyder endda lidt som sin far. I den nyeste radiobesked, der kom ud for nylig, taler han, som var det hans far. Sætningerne og ordvalget er det samme, som Osama bin Laden brugte, siger Ali Soufan til CBS News.

Hamza har indtalt fire budskaber de seneste to år.

- Hans tilbagevendende budskab er til det amerikanske folk, og han siger, "vi kommer, og I kommer til at mærke det. Vi kommer til at tage hævn for, hvad I gjorde ved min far, ved Irak, Afghanistan", siger Ali Soufan til CBS News.

Fokus på Islamisk Stat

Efter terrorbevægelsen, der kalder sig Islamisk Stat, dukkede op i juni 2014 med erklæringen om, at gruppen nu etablerede et kalifat - en erklæring, gruppen fulgte op med lynerobringer af store områder og byer i Syrien og Irak - har gruppen haft det meste af verdens søgelys rettet mod sig. Både forskere, journalister, tænketanke, politikere, efterretningstjenester og regeringer har med god grund beskæftiget sig intenst med truslen fra IS.

Derfor gled fokus væk fra Al-Qaeda.

Mange anerkendte institutioner, blandt andet tænketanken Stratfor, vurderede i begyndelsen af 2016, at den centrale del af Al-Qaeda med al-Zawahiri i spidsen var ”svækket”.

Det lød også rimeligt. Angreb fra droner og specialoperationsstyrker fik nærmest ugentligt ram på ledere i Al-Qaeda i blandt andet Pakistan. Erklæringer fra regionale grupper i blandt andet Yemen og Syrien var stærkere og mere opdaterede end meddelelser fra det centrale lederskab, som menes at holde til i de lovløse områder i Pakistan.

I dag medgiver Stratfor, at deres antagelser om Al-Qaeda var forkerte.

- I løbet af 2016 stod det klart, at vi tog fejl, erkender tænketanken og skriver videre:

- Allerede i slutningen af 2015 noterede vi, at Al-Qaeda havde en lille fordel med at holde forholdsvis lav profil og fremstille sig selv som et ”moderat” alternativ til IS’ ekstremt brutale metoder ved at opbygge en oprørsstrategi fremfor at gennemføre terrorangreb langt væk fra den centrale ledelse. Vi tror, at den strategi vil vise sig klog og styrke Al-Qaeda ved at tiltrække militante islamister helt lokalt og regionalt, skriver Stratfor.

Flere analytikere mener, at Al-Qaeda kan stå klar til at udnytte deres position nu, og at Hamza bin Laden kan blive lederen, der genrejser terrororganisationen.

Den 5. januar i år udpegede det amerikanske udenrigsministerium Hamza bin Laden som en international terrorist, der udgør en "alvorlig" risiko for USA.

Ifølge den højt respekterede forskningsenhed Counter Extremism Project er vurderingen blandt efterretningstjenester, at han er i Pakistan.

Seks år efter drabet på Osama Bin Laden, er Al-Qaeda stærk som aldrig før, vurderer Ali Soufan ifølge The Independent.

- Jeg tror ikke, at Osama bin Laden selv i sine vildeste drømme havde troet, at gruppen ville være så udbredt, som den er i dag.

For tre måneder siden kom den nyeste udtalelse fra Hamza bin Laden i form af en video, hvor han havde indtalt lydsiden, skriver The Long War Journal.

- I skal vide, at hvis I straffer jøderne og korstogsridderne der, hvor du bor, er det meget mere ødelæggende og alvorligt for fjenden. Det er mere effektivt end 100 bomber mod deres soldater ... I skal prioritere jeres mål. Vælg først dem, der angriber vores rene religion eller vores profet, sagde Hamza bin Laden i videoen.

Hamza nævnte også angrebet på satireavisen Charlie Hebdo i januar 2015, hvor næsten hele redaktionen blev dræbt under et angreb.

- Søg jødiske mål alle steder. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, så søg amerikanske mål. Angrib derefter medlemmer af NATO og russiske personer, sagde Hamza.

I dag er Hamza bin Laden, søn af Osama bin Laden, en af de mest jagede mænd i verden.