Tropiske Orkaner

Orkanen Irma rammer Florida

TV 2 liveblogger med seneste nyt om orkanen Irma. Følg med herunder.

Stil spørgsmål

Irma er nedjusteret til en tropisk storm

USA's vejrtjeneste National Hurricane Center har nedjusteret Irma til en tropisk storm, og vi lukker livebloggen for i dag. Tusind tak for alle jeres gode spørgsmål. Vi - og TV 2 Vejret  - har forsøgt at svare på så mange spørgsmål som muligt. 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Stine:

Hej. Hvordan ser situationen ud i Orlando? Hele familien skal afsted på torsdag fra Billund.

Svar:

Hej Stine. Irma passerede Orlando først på natten dansk tid, med kraftig regn og orkanvindstød. Nu er vejret heldigvis i bedring, og det værste er overstået, selvom også Orlando har været ramt af strømnedbrud. Oveni det er orkanen Jose, der potentielt kunne true Orlando, netop blevet nedgraderesttil en kategori 2-orkan og vil formentlig blive i havet ved Bahamas i de kommende dage, oplyser vejrtjenesten National Hurricane Center. Et godt råd vil dog være at kontakte jeres pågældende rejse-/flyselskab.

 

Mvh. Anders, TV 2

Dødsfald i Cuba havde flere årsager

Havana, Cuba.

Den caribiske ø blev natten til lørdag ramt af orkanen, der på det tidspunkt var en kategori 5-orkan. Flere millioner cubanere var forinden blevet beordret evakueret. 10 meldes dræbt. Nogle mistede livet, fordi bygninger styrtede sammen. Andre fordi de ikke lyttede til myndighedernes råd om at rejse væk, oplyser civilforsvaret i Cuba i en udtalelse.

Spørgsmål

Anette:

Hvad skal der blive af Jesper Steinmetz og kamera/lydhold? Bliver de, eller er der en plan, så de kan nå væk?

Svar:

Hej Anette - og mange andre brugere, der bekymret har skrevet her på livebloggen og spurgt til Jesper Steinmetz under optagelserne af orkanen i Florida. Her er svar fra Jesper: Vi var ikke på noget tidspunkt i fare, selvom det så voldsomt ud. Vi er helt generelt ikke dumdristige og kunne ikke drømme om at sætte livet på spil for at rapportere. Vi stod helt bevidst i ly af et højhus mens stormen rasede og kunne søge tilflugt i en port. Vi bor på et orkansikret hotel, som havde indrettet evakueringscenter i deres festlokale, men det fik vi aldrig brug for. TV 2s hold boede på 31. etage, og selvom vi, da stormen var vildest, kunne mærke, at bygningen svajede, følte vi os på intet tidspunkt utrygge. Vi befandt os heller ikke i et område som var under evakuering i modsætning til Miami Beach. 

 

Mvh. Anders, TV 2

Cuba: 10 personer dræbt efter orkan

Den cubanske regering oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at 10 mennesker i landet er blevet dræbt af orkanen Irma. 

Reportere dokumenterer Irmas ødelæggelser

Irma har medført væltede kraner, nedstyrtede elledninger og træer, der er blevet revet op med rode. Samt løsgående alligatorer. Flere udsendte journalister har på sociale medier dokumenteret ødelæggelserne og udviklingen i Florida.

 

Spørgsmål

Tina Hansen:

Hvordan ser det ud i Naples? Vores søn og kæreste opholder sig der.

Svar:

Hej Tina. Sent søndag aften gik orkanen Irmas 'øje' i land ved netop Naples og Marco Island på fastlandet i Florida, efter den havde bevæget sig op langs den sydvestlige del af delstatens kyst. Den gik i land som en kategori 3-orkan med vindstød af høj styrke, og der blev efterfølgende meldt om stormflod i området. Der er dog bedring her til morgen i Naples, hvor solen titter frem igen. Men det var voldsomt søndag.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Kim Lauritzen :

Hej Sebastian Hvor skadet er Miami, Everglades, Tampa og den vej op? Hvornår forventer de, at strømmen er tilbage, og hvor lang tid vil oprydningen cirka tage?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Kim. Miami slap heldigvis nådigt i forhold til hvordan prognoserne så ud for få dage siden. Der blev dog trods det, målt vindstød af orkanstyrke, ligesom vandet steg, mens regnen styrtede ned. Jeg ved ikke hvornår strømmen er tilbage, og hvor længe oprydningsarbejdet vil tage.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Henrik Bruun:

Hej. I relation til emnet global opvarmning, har man så nogen som helst ide hvor meget energi en hurricane som Irma bruger fra havets overflade?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Henrik. En tropisk orkan omsætter helt ufattelige energimængder. En kraftig tropisk orkan kan per døgn omsætte ligeså meget energi som 40 procent af verdens årlige samlede energiforbrug (for de nørdede er det i omegnen af 200*10^18 Joule – altså et 1-tal med 18 nuller bagved). Efter en tropisk orkan kan man opleve, at de trækker et smalt spor af køligere vand efter sig, og det kan i en kort periode gøre det svært for andre tropiske orkaner at tage samme rute. Global opvarmning kan indirekte have indflydelse på orkanernes styrke, da en generel opvarmning af havet kan føre til kraftigere orkaner.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Susanne Lundberg:

Hvor hårdt har orkanen det ramt Fort Lauderdale? Hvad med efterfølgende vandmængder?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Susanne. Fort Lauderdale blev ramt i går eftermiddags dansk tid – ligesom Miami. Der har været vindstød af orkanstyrke, kraftig regn og forhøjet vandstand. Men både vinden og regnen er ophørt, og nu er vandet også tilbage ved normalt niveau.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Marianne:

Når man kigger på animationen, så ser det ud til, at Irma deler sig i tre orkaner. Skal det tydes anderledes?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Marianne. God observation. Det man ser på radarbilledet er et godt tegn – nemlig dét at Irma gradvist er ved at 'gå i stykker'. Tropiske orkaner kan ikke overleve længe over land, og derfor går de på sigt i opløsning. Rundt om resterne af Irmas øje blæser vinden nu som ved en almindelig dansk efterårsstorm, men der falder fortsat store mængder regn.

 

Mvh. Anders, TV 2

Over 160.000 hjem uden strøm i Georgia

Allerede før Irma sætter kursen mod staten Georgia, der ligger nord for Florida, er mere end 166.000 husstande ramt af strømsvigt. Det oplyser elselskabet Georgia Power. Den manglende strøm i de mange hjem omfatter byerne Savannah, Brunswick og Valdosta.

Irma nedgraderes til en tropisk storm

Oversigt fra National Hurricane Center.

Orkanen Irma, der ny rykker yderligere ind i landet i Florida, nedjusteres til at være en tropisk storm. Det oplyser USA's nationale vejrcenter NHC. Irma raserer dog fortsat med vindstyrker på omkring 112 km/t.

Spørgsmål

Misse.:

Går Jacksonville fri? Ligger i det nordlige Florida nord for Augustin

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Misse. Ingen i Florida er gået/går fri af Irma, men områderne er ramt med forskellig styrke. Netop nu raser Irma over blandt andet Jacksonville med vindstød på op til 31 m/s – det er det vi kalder 'stærk storm'. Samtidigt regner det meget kraftigt. I aftenens løb (dansk tid) bevæger Irma sig videre mod nord, og det begynder at lysne i området.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Jeanette Blicher:

Hvordan ser det ud med Kissimee, der har jeg min datter, hendes far og kæreste på ferie?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Jeanette. Det værste er overstået i Kissimmee, og Irma har passeret. Mens den passerede, blæste det voldsomt, og der er også faldet meget regn over det centrale Florida.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Kenneth:

Hvordan står det til der, hvor orkanen rammer nu?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Kenneth. Irma befinder sig nu over det nordlige Florida, og er akkurat fortsat en orkan, med middelvinde omkring 33 m/s og vindstød der er højere. Til gengæld falder der fortsat meget store mængder regn – og visse steder kan man få over 300 mm – også i Georgia og Alabama mod nord.

 

Mvh. Anders, TV 2

To søkøer reddet efter at være strandet

En gruppe indbyggere i Florida trådte hurtigt til, da to søkøer søndag var strandet i en bugt i amtet Manatee. Bugten var udslukt og ramt af lavvande som følge af orkanen Irma. Indbyggerne og lokale betjente rullede de tunge pattedyr op på presseninger og fik dem bugseret længere ud i bugten, hvorefter søkøerne svømmede væk. Det skriver det lokale medie Bradenton Herald.

 

Genopbyggelse efter Irma i Caribien kan tage år

Voldsomt vejr i Havana.

Huse, veje, elforsyninger og kommunikationslinjer blev ødelagt på blandt andet Barbuda, Antigua og Cuba, da orkanen ramte. I Havana slog bølger, som var op til 11 meter høje, ind over byen søndag morgen. Hele samfund i Caribien meldes fuldstændigt afskåret fra omverdenen. 

Spørgsmål

Ellen Sørensen:

Ved I hvor meget der er sket helt nede på den sidste ø på Key West. Har familie der.

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Ellen. Hvordan Key West præcis er ramt, ved jeg ikke. Men generelt er det et af de områder, hvor Irma ramte allerhårdest i går eftermiddags (dansk tid), som en kategori 4-orkan. Ifølge det amerikanske orkancenter, NHC, ramte Irma med middelvinde på 60 m/s og vindstød på ca. 70 m/s. Mange af de meteorologiske målestationer blev dog sat ud af drift som konsekvens af orkanen, og derfor foreligger der ikke præcise målinger fra området.

 

Mvh. Anders, TV 2

Spørgsmål

Mandy:

Hvad gør man egentlig med dyrene i en zoo, når en orkan kommer forbi? Mennesker kan gemme sig i et shelter, men det bliver nok lidt svært at tage en elefant eller giraf med. Og det er nok heller ikke så sjovt at møde en løve i gaderne bagefter. Desuden skal de vel også have noget at spise, mens orkanen raser?

Svar:

Sebastian Pelt fra TV 2 Vejret svarer: Hej Mandy. Jeg ved ikke, hvordan myndighederne har forberedt de zoologiske haver på Irma. Men de har været advaret i god tid, så mon ikke de har taget alle de forholdsregler, man kan.

 

Mvh. Anders, TV 2