Nyheder

Ole Thestrup ramt af aggressiv kræftform - nu åbner han op om sygdommen

I et halvt år har skuespiller Ole Thestrup kæmpet mod aggressiv lungekræft. Nu er håbet tilbage.

Ole Thestrup er ikke klar til at sige farvel til livet som skuespiller.

I mere end 40 år har han stået på de skrå brædder, men i april måtte han sætte karrieren på pause. Han var blevet ramt af en aggressiv lungekræft.

Kræften havde spredt sig, og han skulle i gang med kemobehandling.

Nu taler han for første gang ud om det sidste halve år, der for alvor har ændret hans liv.

- At publikum slipper for mig, tør jeg ikke at sige. Jeg har på fornemmelsen, at jeg bliver frisk igen. Endda meget kraftigt på fornemmelsen, siger den 69-årige skuespiller.

Jeg har på fornemmelsen, at jeg bliver frisk igen

Ole Thestrup

I 2014 måtte Ole Thestrup også tage en pause fra skuespilfaget. Her opgav han en rolle i musicalen 'De tre musketeer', fordi han blev ramt af hjerteproblemer og måtte igennem en bypass-operation. Dengang trådte skuespiller Kirsten Lehfeldt til og tog over.

Skuespiller ser livet på en ny måde

De fleste kender nok Ole Thestrup for sin rolle som den skydegale Alfred i filmen 'Blinkende Lygter', som den ondskabsfulde Holger i 'De Grønne Slagtere' eller senest som advokaten fra 'Dræberne fra Nibe'.

Selv mener skuespilleren, at han tilhører teaterverdenen - den flygtige kunstart, som han beskriver den.

- Kunstværket dør hver eneste aften, når tæppet går ned. Det bliver genkaldt. Ikke som det samme, men som et nyt stykke. For udefrastående kan det dog se ud som det samme, siger Ole Thestrup.

Han sammenligner sig selv efter sit kræftforløb med et teaterstykke. Han ligner sig selv, men han er ikke den samme.

- Jeg ser hele livet på en ny måde. Når man bliver kastet ud i sådan noget, ændrer det dit syn totalt.

Det er et helt andet lys, jeg ser min familie i nu

Ole Thestrup

Ole Thestrup kan i bakspejlet se, at han i mange år har været meget fokuseret på sig selv. Som han selv siger, er det "en stor del af en arbejdsgøglers liv". Men forløbet med kræft har ændret hans tilgang.

- Det er et helt andet lys, jeg ser min familie i nu. Jeg siger bare gud ske tak og lov, at jeg har min kone og børn tæt omkring mig i den her proces. Det har givet mig gevaldige kræfter.

Hæder kommer på et godt tidspunkt

Ole Thestrup medvirkede i sin første spillefilm i 1978. Her spillede han buschauffør i filmen 'Firmaskovturen'. Dengang var han 30 år.

Siden er det blevet til mange klassikere - både i film, tv-serier og i teaterverdenen, heriblandt 'Gummi Tarzan', 'Taxa' og 'Matador'.

Søndag blev han hædret for sin utalllige roller. Det skete, da han modtog Danmarks ældste skuespillerpris, også kaldet Lauritzen-prisen. Den blev givet på baggrund af hans "store, kunstneriske præstationer på de danske scener, på TV eller film". Selv er han beæret over prisen.

- Den kommer på et gevaldigt godt tidspunkt, siger han og hentyder til sit kræftforløb og vejen tilbage til de skrå brædder.

Ole Thestrup blev meget rørt, da han takkede for Lauritzen-prisen for sine roller i film, tv og på scenen. Video: Carina Buus

Ole Thestrup har troen tilbage

For tre dage siden var han til sin sidste kemobehandling. Behandling nummer 18.

Han gik derfra med gode nyheder.

Allerede efter sin 9. behandling, hvor skuespilleren blev scannet, var smilet bredt.

- Ved den første scanning lignede jeg et snelandskab (kræftceller over det hele, red.). Men midt i kemoterapien kunne de ikke se noget. Det var væk. De havde sjældent set en patient med så aggressiv en form for kræft, hvor kemoen virkede så godt, siger Ole Thestrup.

- Det er så fantastisk. Jeg har troen på, at det er noget, jeg vil overleve i mange år. 

Jeg får nok ikke et arbejdsliv, som jeg har haft

Ole Thestrup

Selvom han har håbet og troen på at leve mange år endnu, er han bekymret, når det kommer til livet som skuespiller.

- Jeg får nok ikke et arbejdsliv, som jeg har haft.

Ole Thestrup var rørt over mulig afsked med livet som skuespiller i et interview med TV 2 i september 2017. Video: Jane Bruun Elkjær

En form for afslutning

Ole Thestrup begyndte allerede at sige farvel til skuespilbranchen, da han havde 40-års jubilæum for et år siden.

Dengang havde han rollen som André i teaterforestillingen 'Min far'. Stykket handlede om en ældre mand, der var dement. Han døde uden at vide, hvem han selv var.

Under stykket havde han en særlig følelse.

- Jeg kunne mærke: "Nu er du nået dertil, hvor ..... det er slut, siger han med gråd i stemmen.

- Det var så stærk en oplevelse. Det er svært at få noget til at følge efter. Det var en form for afslutning for mit arbejdsliv.

Humoren er noget, mange danskere forbinder med dig, hvor er den i disse tider?

- Hvor er humoren henne lige nu? Det er en by i Rusland, siger Ole Thestrup med et smil.

- Humoren er der stadigvæk, men man skal væbne sig med tålmodighed, når man har kræft. Det er ikke noget, der bliver overstået på en eftermiddag.