Ubådssagen

Tidligere efterforskere: Her er Peter Madsens forklaring plausibel - og her halter den

Peter Madsen fortalte under retsmødet tirsdag, at Kim Wall døde i en ulykke ombord på ubåden.

Tirsdag fik offentligheden for første gang et indblik i, hvad der skete mellem den 10.-11. august, hvor den 30-årige svenske journalist Kim Wall mistede livet ombord på Peter Madsens ubåd.

Peter Madsen siger, at der skete en ulykke på Nautilus, som førte til Kim Walls død, hvorefter han med sine egne ord "begravede Kim Wall til søs".

Han erkendte, at han havde kastet liget af den svenske journalist Kim Wall over bord fra ubåden Nautilus, og dermed erkendte han usømmelig omgang med lig, hvilket er et af de forhold, han er sigtet for.

- Ja, det erkender han ved at have begravet hende til søs, bekræftede hans forsvarer Betina Hald Engmark efter retsmødet.

TV 2 har fået Kurt Kragh, der er tidligere kriminalkommissær i Rigspolitiets Rejsehold, og Jan Jarlbæk, der har over 23 års politierfaring med efterforskning for blandt andre Rigspolitiet og Europol, til at gennemgå Peter Madsens forklaringer af, hvad der skete ombord på ubåden.

De vurderer, hvorvidt de finder forklaringerne plausible – ud fra de oplysninger, vi har på nuværende tidspunkt. Begge eksperter tager forbehold for, at de ikke kender sagen i detaljer.

Alle nedenstående punkter tager udgangspunkt i Peter Madsens forklaringer under retsmødet tirsdag den 5. september.

Ni forklaringer fra Peter Madsen

 1. Kim Wall blev ramt af en luge

  Peter Madsen har fortalt, at han mistede grebet om en 70 kilo tung luge, da han var på vej op i ubådens tårn. Han forklarede, at han gled, fordi han havde våde fødder efter en neddykning. Ifølge Peter Madsen gav slaget fra lugen Kim Wall et kraniebrud, der dræbte hende på stedet.

  Jan Jarlbæk: Umiddelbart virker det ganske plausibelt. Til Peter Madsens forsvar kan man argumentere for, at hvis ubåden netop har været neddykket, så kan underlaget have været glat. Nu venter muligvis en rekonstruktion – måske med Peter Madsen selv, hvor han bærer de samme sko.

  Kurt Kragh: I forbindelse med en eventuel rekonstruktion vil politiet have en ubådssagkyndig med, der kan vurdere, om en sådan ulykke overhovedet kan lade sig gøre. Peter Madsen vil blive bedt om at beskrive, præcist hvor hendes hoved og hænder var placeret, da hun var på vej op af ubådens tårn.

 2. Ubåden lå skævt i vandet

  Ifølge anklager Jacob Buch-Jepsen har Peter Madsen tidligere sagt, at ubåden lå skævt i vandet. Han sagde tirsdag, at det var hækbølgen fra et skib, der fik ubåden til at rulle.

  Jan Jarlbæk: Påstanden om, at en anden båd forårsagede en hækbølge på det givne tidspunkt, hvor lugen smækkede i, vil politiet kunne gå ind at undersøge via logningsdata fra Søværnet.

  Kurt Kragh: Politiet vil i bedst muligt omfang forsøge at lave en rekonstruktion af hændelsen.

 3. Trusser og strømper gled af på samme tid

  I ubåden er der fundet blod, hårlokker, strømpebukser og et par sorte dametrusser. Ifølge Peter Madsen gled både underbukser og nylonstrømper af af sig selv, da han bandt et tov om Kim Walls ankler for at hive hendes lig op gennem ubådens tårn.

  Kurt Kragh: Umiddelbart er forklaringen ikke plausibel. En rekonstruktion må klarlægge, om det kan lade sig gøre.

  Jan Jarlbæk: Denne påstand har jeg svært ved at betragte som plausibel. Jeg har svært ved at forestille mig, at både strømpebukser og trusser ryger af samtidig.

 4. Kontaktede ikke myndighederne

  Peter Madsen erkendte i retten tirsdag, at han burde have kontaktet myndighederne kort efter at have konstateret, at Kim Wall var død. Han understregede, at han ikke handlede rationelt, men i stedet var "åndssvag og tåbelig".

  Jan Jarlbæk: Hans forklaring er i udgangspunktet plausibel. Hvis der er tale om en ulykke, kan Peter Madsen godt have tabt overblikket, men det ændrer ikke på, at han, efter at have sundet sig, kunne være sejlet tilbage til land med Kim Walls lig. For mig at se skjuler han noget. For hvert minut, der går, gør han sagen værre for sig selv.

  Kurt Kragh: Det er ikke usædvanligt, at vi ser personer, der stikker af fra et uheld. Der, hvor jeg sætter spørgsmålstegn, er hans efterfølgende meget rationelle måde at tænke på, hvor han skaffer sig af med liget.

 5. Kastede liget i vandet

  Peter Madsen har erkendt, at han har kastet liget af Kim Wall over bord. Han nægter stadig at have parteret liget. Han nægter også at have givet hende de 11 jernrør på, som blev fundet på torsoen, men de svarer ifølge politiets teknikere nøje til jernrør fundet ved en ransagning af hans værksted på Refshaleøen.

  Jan Jarlbæk: Peter Madsens forklaring om en ’begravelse til søs’, tror jeg ikke på.

  Kurt Kragh: Jeg ser helt bort fra Peter Madsens forklaringer om, at det ikke er ham, der har parteret liget. For mig er der ingen tvivl om, at det er Peter Madsen, der har parteret liget. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, hvem der ellers skulle have gjort det. Dette skal ses i lyset af, at der ikke var andre ombord på ubåden.

 6. Mobiltelefon blev smidt over bord

  Peter Madsen har erkendt, at han har kastet sin mobiltelefon i vandet. Det er endnu uvist, hvad der er blevet af Kim Walls mobiltelefon. Den er ikke blevet fundet ombord på ubåden.

  Jan Jarlbæk: Rent teknisk kan politiet hente informationer om de forbindelser, der har været til mobiltelefonerne. Det er dog ikke muligt at finde konkret data på telefonerne såsom beskeder, når man ikke har adgang til mobiltelefonerne fysisk.

 7. Parteret torso

  Det er endnu uvist, hvorfor Kim Walls lig er blevet parteret. Det var kun hendes torso, der blev fundet af en cyklist i strandkanten ved Klydesøen på Vestamager.

  Jan Jarlbæk: For at forstå, hvorfor liget er parteret, skal vi ind i hovedet på Peter Madsen. Ud fra en kriminel tankegang har det været lettere for ham at få liget ud af ubåden. Liget kan også være parteret ud fra et ønske om, at det skulle blive sværere at finde, samt at mindske risikoen for opdrift til havoverfladen.

  Kurt Kragh: Retsmedicinerne kan med 100 procents sikkerhed sige, at liget er parteret som en bevidst handling. Det hænger ikke sammen, at Peter Madsen benægter at have foretaget denne partering. Så skulle en anden være kommet forbi og have parteret liget, men det er ikke plausibelt.

 8. Satte Kim Wall af på Refshaleøen

  Peter Madsen forklarede den 11. august, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen. Spørgsmålet er nu, hvorfor han kom med denne usande forklaring, kort efter han var blevet sejlet i land af en lystbåd.

  Kurt Kragh: Jeg tror ikke, at Peter Madsen var klar over, at politiet var inde i sagen, da han gik i land fredag den 11. august. Det var Kim Walls kæreste, der slog alarm hos politiet. De satte efterfølgende en stor efterforskning i gang. Det gør politiet kun, hvis der er tale om en alvorlig anmeldelse.

  Jan Jarlbæk: Der er ikke nogen logik i det. Det virker på mig som om, at han godt har vidst, at han har været ude i nogle problemer. Jeg formoder, at politiet afhørte vidner på Refshaleøen, gennemgik bånd fra videoovervågningskameraer og fik rapporter fra Søværnet om, hvilke indsejlinger der havde været til og fra Refshaleøen torsdag aften.

 9. Presset og stresset

  I retten erkendte Peter Madsen, at han i perioden op til sin anholdelse havde været hårdt presset psykisk og "meget stresset".

  Kurt Kragh: Denne påstand kan meget vel være rigtig.

  Jan Jarlbæk: En mentalundersøgelse skal nu give indblik i Peter Madsens mentale tilstand. Her vil det blandt andet blive undersøgt, om han har empati, eller om han er selvhævdende og uforstående over for andre menneskers følelser.