De endelige resultater ligger klar, og Angela Merkel fĂĄr en fjerde periode som tysk kansler. Merkels konservative parti CDU har sammen med søsterpartiet CSU fĂĄet 33 procent af stemmerne. 

Det andet markante resultat er en stor fremgang til det højrenationale parti Alternative fĂĽr Deutschland, AfD. Partiet fik 12,6 procent af stemmerne, og det betyder, at det for første gang kommer ind i den tyske Forbundsdag. 

Partiets spidkandidat, Alexander Gauland, er begejstret. 

- Kære venner, det er en stor dag i vores partis historie.Vi har gjort det. Vi er i den tyske Forbundsdag, og vi vil ændre landet, sage han til begejstrede tilhængere. 

AFD’s gode resultat er banebrydende i en tysk sammenhæng, siger TV 2's korrespondent i Tyskland, Uffe Dreesen.

- Det er et tabu, der bliver brudt. Det, at et parti, som har medlemmer, der er både racister og højreekstremister, kommer ind i den fornemme Forbundsdag, bryder med mange årtiers tradition.

Det betyder nye tider i tysk politik, vurderer Uffe Dreesen. 

- Det vil give nye toner i Forbundsdagen. De sidste mange ĂĄr har den været præget af konsensuspolitik – nu vil den blive mere polariseret. Der er det AfD lever af, de ønsker at der vil blive udtrykt skarpere holdninger. PĂĄ den mĂĄde vil det tyske parlament komme til at ligne andre europæiske parlamenter nu, siger han.

Allerede dagen efter valget er der dog skår i glæden hos AfD. Partiets formand, Frauke Petry, har sagt, at hun ikke vil indtræde i AfD's gruppe i Forbundsdagen, og dermed er der dyb splittelse i toppen af partiet.

Schulz-effekten fik ingen effekt

Det tyske socialdemokrati, SPD fik et skidt valg. De fĂĄr deres dĂĄrligste valg nogensinde med 20,5 procent af stemmerne. Og det er en kæmpe skuffelse. 

Da Martin Schulz i januar forlod posten som formand for EU-parlamentet og blev udnævnt som spidskandidat for SPD, fulgte flere måneder med fremgang til SPD i meningsmålingerne. Det så ud til, at han havde en reel chance for at slå Merkel.

Fænomenet fik navnet Schulz-effekten, og da SPD i marts i ĂĄr formelt valgte ham til formand, fik han 100 % af stemmerne. Sigmar Gabriel, der er Schulz' forgænger pĂĄ posten, kaldte Schulz’ nyvundne formandsskab for ”den mest glædelige overgang til en ny leder, dette parti har set i ĂĄrtier.”

Men Schulz-effekten mistede sin kraft. Siden starten af april er SPD igen dalet stødt i meningsmĂĄlingerne. Og nu er det kulmineret med et elendigt valgresultat til stor beklagelse for Martin Schulz. 

- I dag er en hĂĄrd og bitter dag for det tyske socialdemokrati. Jeg vil ikke lægge skjul pĂĄ, at vi ikke har nĂĄet vores valgmĂĄl, sagde han til sine tilhængere, efter nederlaget. 

Merkel kan danne en Jamaica-koalition

Selvom Merkels CDU sammen med søsterpartiet CSU fortsat er det klart største parti, har hun ikke flertal alene i forbundsdagen. Derfor stĂĄr hun overfor at skulle danne en koalition. En mindretalsregering er en teoretisk mulighed. Men der er ikke tradition for det i Tyskland. 

Det bliver ikke en mulighed for at hende at fortsætte det nuværende regeringssamabejde med SPD. Det har Martn Schulz nemlig udelukket i sin tale pĂĄ valgaftenen. 

- Med aftenens resultat vil samarbejdet mellem CDU og SPD slutte. Vi er alle enige om at blive det største oppositionsparti, sagde han.

Derfor er den eneste oplagte mulighed for Merkel nu at gĂĄ sammen med det erhvervsorienterede FDP og miljøpartiet De Grønne. Det bliver kaldt for en Jamaica-koalition pĂĄ grund af de tre partiers farver – sort, gul og grøn – der er de samme som dem i det jamaicanske flag. Men det kan blive et kompliceret samarbejde, vurderer Uffe Dreesen.

-  Her er problemet, at man skal forene to partier, der er meget uenige om bĂĄde miljø-, EU- og erhvervspolitik. De grønne er meget glade for EU og her FDP mere skeptiske. Det er blandt andet de store hjælpepakker, som EU udbetaler til Sydeuropa, som FDP finder problematiske. PĂĄ erhvervsomrĂĄdet vil de grønne gerne have mere regulering i miljøets tjeneste og FDP gerne vil slippe erhvervslivet mere fri, siger han.