Nyheder

Ekspert: Sygdom sætter en parentes om Henriks udtalelser

Nutidens mediesituation har betydet, at kongehuset er nødt til at melde sygdomme som demens ud til offentligheden.

Det har ikke skortet på kritikken af prins Henrik, der henover sommeren er kommet med flere kontante udmeldinger. Han meddelte for eksempel, at han ikke ville begraves ved siden af sin kone i Roskilde Domkirke, medmindre hun gjorde ham til kongegemal.

Både i ind- og udland undrede man sig over Prinsens hårde udmelding, men noget af forklaringen er måske kommet nu. Onsdag meddelte dronning Margrethe nemlig, at hendes husbond gennem 50 år er blevet ramt af demens. Den besked kommer til at ændre folkestemningen, mener kongehusekspert og lektor på Københavns Universitet Sebastian Olden-Jørgensen.

- Ved at komme med den udmelding sætter kongehuset en parentes om alle hans udtalelser. De bliver forvandlet fra noget, man skal tage alvorligt og hidse sig op over, til noget man skal bære over med, siger han til TV 2.

Hvad er demens?

  • Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.
  • Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.
  • Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid forandringer i hjernen.
  • I Danmark lever 70.000-85.000 med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Der er cirka 8000 nye tilfælde af demens hvert år.
  • Demens er den femte hyppigste dødsårsag i Danmark.
  • Der er ingen helbredende kur mod Alzheimer. Man kan mindske symptomerne på nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.

Alzheimerforeningen.

Ingen mikrofon i hovedet på ham

Han mener samtidig, at kongehuset har truffet den helt rigtige beslutning ved at være åbne om Prinsens sygdom.

- Åbenhed er den bedste strategi. Nu håber de nok på, at der ikke er flere journalister, der stikker en mikrofon op i hovedet på ham, siger han. 

For 50 år siden kunne royale skjule demens

Netop journalister og medier har ifølge kongehusekspert og historiker Lars Hovbakke Sørensen været medvirkende til, at kongehuset overhovedet har været nødsaget til at informere offentligheden om den 83-årige prins Henriks sygdom.

- For bare 50 år siden kunne dronninger og konger godt sidde og være demente uden at nogen opdagede det. I dag bliver det tydeligt, fordi vi har et mediebillede, hvor vi hører dem udtale sig alle mulige forskellige steder, siger han.

Står ved begravelsesønsket

Prins Henriks sygdom betyder, at han lider af såkaldt kognitive svigt, der ifølge Rigshospitalet er større end forventeligt i forhold til hans alder. Sygdommen ledsages desuden af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen, skriver kongehuset.

Af samme årsag vil prins Henrik drosle yderligere ned for protektioner og æreserhverv. Hans beslutning om, at han ikke vil begraves ved siden af dronning Margrethe, holder han dog fast ved, meddeler kongehuset til TV 2.