Dronningen: Prins Henrik lider af demens

Prins Henrik kan forventes at have forandret reaktionsmønster og dømmekraft som følge af demens, meddeler kongehuset.

Prins Henrik har været igennem et længere udredningsforløb og en række undersøgelser pĂĄ Rigshospitalet, hvor det er blevet konkluderet, at han lider af demens. 

Det meddeler dronning Margrethe via hofmarskallen i en pressemeddelelse.

 Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens sĂĄkaldt kognitive funktionsniveau.

Hvad er demens?

  • Demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.
  • Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.
  • Man ved ikke, hvorfor demens opstĂĄr, men det skyldes altid forandringer i hjernen.
  • I Danmark lever 70.000-85.000 med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.
  • Der er cirka 8000 nye tilfælde af demens hvert ĂĄr.
  • Demens er den femte hyppigste dødsĂĄrsag i Danmark.
  • Der er ingen helbredende kur mod Alzheimer. Man kan mindske symptomerne pĂĄ nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at fĂĄ stillet en diagnose.

​Alzheimerforeningen.

Følelsesliv, dømmekraft og reaktionsmønster kan være ramt

Ifølge Rigshospitalet er de kognitive svigt større end forventeligt i forhold til prins Henriks alder, og man kan forvente, at sygdommen ledsages af forandringer i væremĂĄde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed ogsĂĄ pĂĄvirke samspillet med omverdenen, skriver kongehuset. 

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv. Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Nægter begravelse med Dronningen

Udmeldingen kommer efter en særdeles turbulent sommer for bĂĄde prins Henrik og kongefamilien. Prins Henrik har flere gange henover sommeren været indlagt pĂĄ hospitalet pĂĄ grund af en infektion i benet, der senere udviklede sig. 

Prinsen kom dog for alvor pĂĄ alles læber, da han i august meddelte, at han ikke længere ønskede at blive begravet ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke. 

Den besked blev senere fulgt op af et kort interview med prinsen hos Se og Hør og Billed-Bladet, hvor han blandt andet meddelte, at Dronningen gjorde ham "til narren". Den kontante udmelding fik allerede dengang mange danskere til at spekulere over, om den 83-ĂĄrige prins skulle være dement. 

Det har kongehuset nu meddelt er tilfældet.