Ubådssagen

Mistede selv familie til morder - nu beder han medierne holde igen med detaljer om Kim Wall

Medierne bør holde igen med makabre detaljer i sagen om den afdøde Kim Wall. Det mener Danny Thomsen, hvis familie blev myrdet af Peter Lundin.

Det er efterhånden 17 år siden, at Danny Thomsen mistede sin svigerinde Marianne Pedersen og hendes to sønner Dennis og Brian. Den lille familie blev myrdet af Peter Lundin, som efter drabene parterede de tre lig. Ligene er aldrig blevet fundet.

Men selv om årene er gået, så glemmer Danny Thomsen aldrig sagen. Og heller ikke den mediedækning den medførte. I dag husker han tilbage på mediernes dækning med generel tilfredshed, men da sagen blev rullet op i år 2000 og 2001 var det hårdt at læse aviser og se nyheder på tv.

- Det mest ubehagelige tidspunkt for mig var, da vi skulle i kirke og begrave to små og en stor kiste. Kisterne er tomme, og da jeg slår op i aviserne om morgenen, inden vi skal til begravelsen, sidder jeg og kigger på, hvordan det hele er sket. Der bliver forklaret i detaljer om, hvordan de (ligene, red.) blev skilt ad og smidt i poser. Den morgen ville jeg gerne have undgået alle de bestialske ting i aviserne, fortæller Danny Thomsen i dag til TV 2 NEWS’ mediemagasin Presselogen.

Vigtigt budskab

I programmet diskuterede en række mediechefer søndag dækningen af den aktuelle sag om den afdøde svenske journalist Kim Wall, som også er blevet parteret. I den forbindelse har medier som Berlingske og Ekstra Bladet eksempelvis bragt artikler med retspsykiater Henrik Day, der forklarer, hvad det kræver at partere et lig.

Den slags detaljer er dog unødvendige, mener Politikens chefredaktør Anne Mette Svane.

- Jeg er påvirket af det, som Danny Thomsen sagde. Det er et vigtigt budskab, og det er virkelig, virkelig vores fornemste opgave at være skarpe på, hvor balancen går i forhold til detaljeringsgraden. Man skal virkelig være opmærksom på, at det hurtigt kan kamme over i makaber udpensling og underholdning, og det synes jeg ikke, at vi er tjent med, siger Anne Mette Svane.

Sagens detaljer er væsentlige

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen erkendte i Presselogen, at det er en "hårfin grænse". Men han mener, at Berlingske har holdt sig på den rigtige side. Samme holdning har Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen.

- Vi skal respektere hensynet til de pårørende, men jeg er også nødt til at sige, at det her er en sag, som er meget væsentlig for offentligheden. Den påvirker os alle sammen, fordi vi spørger os selv, "hvordan kunne det her ske?", sigerPoul Madsen.

Danny Thomsen har også fulgt sagen om Kim Wall, som har optaget de danske medier siden Peter Madsens ubåd UC3 Nautilus sank og Kim Wall blev meldt savnet den 11. august. Mandag den 14. blev torsoen af en kvinde fundet i vandet ved Vestamager, og onsdagen bekræftede Københavns Politi, at der var tale om den svenske journalist Kim Wall.

Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde ombord på Nautilus i forbindelse med en ulykke. Han nægter sig skyldig i både drab og usømmelig omgang med lig.

Færre detaljer

Danny Thomsen mener, at tiden nu er inde for de danske medier til at skrue ned for detaljerne, når der fremover rapporteres om sagen.

Jeg synes, at når vi har hørt, at kroppen er skilt ad, så behøver vi ikke høre om hoved, arme og ben, og at man leder efter ditten og datten. Der sidder jo nogle pårørende, som også skal have hverdagen til at fungere. Hvis det var min søster eller datter, så ville jeg ikke bryde mig om, at hver gang jeg tænder for medierne, så skal jeg høre på, at min datter har fået skåret hoved, arme og ben af, siger Danny Thomsen.

Se hele debatten i Presselogen på TV 2 Play.