Nyheder

Kronprins Frederik blev nægtet adgang til bar - skaber debat og overskrifter

Han havde ikke det rigtige id med.

Det kan godt være, at han har gjort en australsk kvinde til kronprinsesse af Danmark og selv står til at arve tronen, men det er ingen adgangsbillet til en sjov aften i Brisbane. 

Det måtte kronprins Frederik sande, da han forsøgte at nyde weekenden down under, hvor han er taget til for at deltage i et sejlsportsstævne, oplyser kongehuset til TV 2.

Sammen med flere diskret klædte sikkerhedsvagter blev han angiveligt stoppet i døren til baren Jade Buddha og nægtet adgang, skriver nyhedsbureauet AP. 

- Det er en latterlig lov

Kronprinsen har tidligere haft heldet med sig i det australske natteliv. Det var på en bar i Sydney i 2000, at han mødte sin kone, daværende Mary Donaldson.

Men siden er lovene blevet strammet, blandt andet i Queensland, hvor Brisbane ligger. 

Ifølge den ny lov fra juli skal alle gæster nu have scannet deres id, hvis de vil ind på en bar eller et diskotek efter klokken 22 om aftenen. Oplysningerne på id'et bliver gemt og krydstjekket med en database, der afslører, om man tidligere er blevet nægtet adgang eller har været på kant med loven.

Det skal stoppe alkoholrelateret vold, men havde nær også sat en stopper for kongelig morskab, da Kronprinsen intet id havde med. 

- Det er en latterlig lov. Det var dømt til at ske, siger barens medejer Phil Hogan til AP om fredagens episode.

For hver prins, der bliver lukket ude af loven, er der en million almindelige mennesker

Phil Hogan, medejer, Jade Buddha

- Vores sikkerhedsfolk lavede en internetsøgning for at bekræfte Prinsens identitet, mens politiet kontaktede Forordningen for Spiritus og Spil i forsøg på at få godkendelse til, at han kunne komme ind, fortæller Phil Hogan videre til AP.

I sidste ende lykkedes det, men baren har "formentlig bøjet reglerne" ved at lukke Prinsen ind, vurderer medejeren. 

Queensland politi afviser dog, at Prinsen selv har mærket noget til det. De oplyser, at det hele vejen igennem har været hans sikkerhedsfolk, der har diskuteres hans adgang med baren.

- Prinsen var ikke på noget tidspunkt en del af de snakke, og  han var ikke til stede, da sikkerhedsfolkene fik aftalt, at han kunne komme ind, siger politikommissær Ian Steward på et pressemøde. 

Prinsen puster til debatten

Problemerne for den danske prins vækker interesse internationalt, og det er ikke mindst brænde på bålet for modstanderne af den ny lov. 

Ifølge Phil Hogan er Kronprinsen nemlig kun "toppen af isbjerget".

- For hver prins, der bliver lukket ude af loven, er der en million almindelige mennesker. Vi ser det hele tiden, siger han til AP og tilføjer:

- Enhver med licens til udskænkning har været meget vred, siger han.

Foruden den danske kronprins er også en højt anerkendt fransk vinklub blevet stoppet af den nye id-lov, da de for nyligt forsøgte at besøge den prisvindende bar Greshham i Brisbane. 

I alt er 1,4 millioner id-kort blevet scannet, siden loven trådte i kraft i juli. 70 voldsdømte er blevet stoppet og afvist på barer, skriver AP. 

Kronprinsen har ikke selv kommenteret episoden.