For 40 år siden døde Elvis – men ’Kongen’ lever endnu
Konspirationsteorier, kopier og vrikkende hofter. Få sangere har som Elvis Presley forført sine fans.
Det er 40 år siden, døren ind til et af toiletterne i Elvis Presleys ejendom, Graceland, i det sydlige Memphis, USA, blev åbnet.
Manden, der tog i dørhåndtaget den eftermiddag i august, var musikstjernens mangeårige ven og tourmanager, Joe Espesito.
Han havde arrangeret en turné med start dagen efter, men synet, der mødte ham, slukkede med ét håbet om fremtidige koncerter. Det slukkede en stjerne.
Nægtede tabet
Sammen med store dele af resten af verden kendte Joe Espesito til sangerens udfordringer.
Trods sin famøse vrikken med hofterne havde Elvis Presley taget mere og mere på, og han lå under for et årelangt misbrug af receptpligtig medicin.
Alligevel var det ikke til at forstå, at det 42-årige ikons liv skulle være slut.
Dødsårsagen blev angivet til uregelmæssig hjertefunktion, men lynhurtigt opstod helt andre teorier.
Så Elvis i live
Dagen efter Elvis Presleys dødsfald var en mand, der lignede ham, blevet set i lufthavnen i Memphis.
Han skulle have købt en engangsbillet til Buenos Aires, Argentina, under navnet John Burrow. Et navn, Elvis' stab brugte, når de bookede hoteller til ham.
Og selv om der efterfølgende blev offentliggjort et billede af den døde sangstjerne, dæmpede det ikke konspirationsteorierne.
Fans hævdede, at manden på billedet ikke lignede 'Kongen', og fortsatte i årevis med at hævde at have set Elvis Presley i bedste velgående rundt omkring i verden.
Bedst sælgende solist nogensinde
Måske var det Elvis Presleys enorme popularitet, der gjorde hans død ubegribelig.
Selvom det nu er 40 siden, at 'Kongen af rock and roll' forlod os, er han stadig blandt de afdøde stjerner, der tjener allermest hvert år.
Med mange topudgivelser, er der masser af populære Elvis-sange. Hvilken er din favorit?
Som blot 18-årig udskiftede den unge Elvis Presley sin stilling som lastbilchauffør med musikalsk optræden. Hans første succesfulde single udkom året efter, i 1954.
I 1992 satte Elvis verdensrekord, da han rundede 110 guld-, platin- og multi-platin album og singler. Og i dag er han den bedst sælgende solist nogensinde.
Kongens efterfølger
Med den fortsatte musikalske og kommercielle succes lever Elvis på sin vis stadig videre i dag. Også i kød og blod.
Her er der ikke tale om en tvivlsom konspirationsteori, men om vaskeægte Elvis-imitatorer – folk, der simpelthen lever af at ligne og lyde som den ægte vare.
Selv om der til tider er tale om ren hobby eller underholdning, er det alligevel de færreste musikere – levende såvel som døde – der på samme måde kan trække tilskuere til sceneshows, alene ved hjælp af udklædning og covernumre sunget af efterabere.
Graceland i Memphis og Randers
Den store popularitet vidner om en fortsat trofast fanskare. Og lægger man i dag vejen forbi Graceland, finder man et velbesøgt museum, der ligesom 'Kongen' selv er blevet kopieret.
På den anden side af Atlanten, om end stadig vest for Storebælt, finder man i Randers nemlig Memphis Mansion, der er en gengivelse af det berømte palæ - i dobbelt størrelse.
Med eget museum og diner-restaurant hylder stedet ’Kongen’ på dansk jord med en samling af Elvis-effekter, der regnes for at være blandt de ti største i verden.
Og med mere end 130.000 øvrige besøgende i 2015 i det danske Graceland alene regerer Elvis' eftermæle utvivlsomt endnu.
Den største
Ejendelene i Memphis Mansion tilhører Elvis-entusiasten Henrik Knudsen, der i anledning af 40-års-dagen af 'Kongens' død er rejst til USA som guide for 55 fans.
- Der findes masser af nye og unge talenter, og jeg lytter selv til meget andet musik. Men det er svært at finde noget lige så ikonisk som Elvis, siger Henrik Knudsen, der mener, at Michael Jackson, 'Kongen af pop', er den, der kommer tættest på.
Præcis hvorfor Elvis er den største, har Henrik Knudsen svært ved at sætte fingeren på.
- Det handler ikke kun om musikken. Det er også historien. Den amerikanske drøm. Han kom fra ingenting og blev vanvittig stor. Han kunne være blevet den første celebrity-præsident i USA, siger Henrik Knudsen.
- 800 sange, 33 film, 1500 koncerter og fem milliarder dollars på hans 23 år. Det er fakta. Smag kan man diskutere, men at man sætter sådan et aftryk, sådan et eftermæle - det er bare imponerende.