Nyheder

Simple åndedrætsøvelser kan være med til at bremse bandeuro

Meditation, kropslige øvelser og fokus på vejtrækningen er effektive værktøjer til at bekæmpe bandeuro. Breathe Smart

Glem visitationszoner og det nationale Exit-program. Helt alternative og mere bløde metoder skal tages i brug for at bekæmpe bandekonlikter.

En udenlandsk professor peger på, at Danmark har løsningen på, hvordan den seneste tids uro i bandemiljøet på Nørrebro og omegn skal bekæmpes.

Det lyder måske flippet, men løsningen går i al sin enkelthed ud på, at bandemedlemmerne får kontrol over deres åndedræt.

Det er danskeren Jakob Lund, der for 17 år siden stiftede programmet 'Breathe Smart', der helt konkret går ud på, at instruktører taler med bandemedlemmer i fængsler eller på kurser, enten i det københavnske nordvestkvarter eller i rolige omgivelser i en spejderhytte på landet, og instruerer dem i at få en kontrolleret vejrtrækning via yoga og meditation.

- Vi tilbyder en mulighed for at ændre nogle dybtliggende mønstre via fokus på vejrtrækningen, arbejde med kroppen og et socialt fællesskab, siger stifteren Jakob Lund.

Siden år 2000 har Jakob Lund hjulpet et par tusinde personer, der har været kriminelle eller misbrugere. Heraf har 100 personer været bandemedlemmer eller en del af bandemiljøet.

Om Breathe Smart

  • Privat organisation dannet i 2000
  • Samarbejder med Kriminalforsorgen og nogle kommuner
  • Det er kommunerne og Kriminalforsorgen der betaler for personernes deltagelse i Breathe Smart

Professoren Ross Deuchar, der er en af verdens førende forskere i bandevold, mener, at programmet er det mest effektive til at bekæmpe bandeuro:

- Breathe Smart er et virkeligt fremragende program, og nok det bedste jeg har set nogen steder, konstaterer Ross Deuchar, professor i kriminologi ved University of the West of Scotland (UWS), til Videnskab.dk.

Kropsbevægelser, vejrtrækningsøvelser og meditation kan give tidligere bandemedlemmer, misbrugere og kriminelle en ro.

Bandemedlemmerne skal i kontakt med helt nye følelser

Professoren peger på, at programmet virkelig hjælper dem, fordi det gør dem i stand til at begynde at tage kontrol over følelser som vrede og kunne opleve følelser som ro og empati.

- Det kan åbne deres øjne for en ny form for maskulinitet, som ikke baserer sig på fysisk vold og territorialitet, men på følelser for familien, at danne forhold til folk og hjælpe andre mennesker, siger Ross Deuchar til Videnskab.dk.

I mange tilfælde har tidligere bandemedlemmer vænnet sig til en hyper-macho identitet, hvor man ikke taler om følelser. Selv fysisk smerte bliver ofte ignoreret - blandt andet i forbindelse med overdrevet styrketræning.

- Fokus på vejrtrækningen og specielle kropslige øvelser giver mulighed for at tale til de dybereliggende dele af hjernen, som ellers ikke kan nås via dialog, siger stifteren af Breathe Smart, Jakob Lund.

Nogle gange sidder bandemedlemmet på en stol, andre gange ligger vedkommende ned. En vigtig del af et forløb, der i første omgang varer fem dage, er at lave strækøvelser og lære at trække vejret helt ned i maven og ånde langsomt ud.

Ifølge professoren og Jakob Lund får bandemedlemmerne via øvelserne fra Breathe Smart en kattelem ud af det ’fight and flight-mode’, som de hele tiden er i – en følelse af, at de er i krig – at de hele tiden skal være kampparate.

Politi og visitationszoner gør bandeuroen værre

Professor Ross Deuchar mener ifølge Videnskab.dk, at hårdere straffe og visitationszoner er med til at gøre problemerne med bandeuro værre, da de unge får en negativ opfattelse af samfundet, når de bliver stoppet og visiteret, hvilket gør dem mindre tilbøjelige til at hjælpe politiet, hvis de ser en forbrydelse.

Han mener med andre ord, at mere politi og lovhåndhævelse efter unge mennesker vil frastøde dem og øge marginaliseringen.

Line Lerche Mørck, der er professor i forebyggelse af radikalisering og bandetilknytning ved DPU, Aarhus Universitet, er enig og tilføjer, at Breathe Smart er en bedre model end det nationale Exit-program.

- Mange af dem, der har sluppet bandemiljøet, rammer et tomrum, når de står helt alene. Den ensomhed kan resultere i et misbrug eller i værste fald selvmord. Breathe Smart er et fællesskabende initativ modsat det individuelle Exit-program, hvorfor det kan være med til at forhindre misbrug og selvmord.

Selvom flere af de personer, hun har været i kontakt med gennem sit forskningsprojekt, først tænkte, "fuck, det her gider jeg ikke være med til", så oplever hun en stigende popularitet omkring Breathe Smart.

Tidligere rocker om Exit-program: Trættende og demotiverende

Line Lerche Mørck nævner, at en anden af udfordringerne ved landets Exit-program er, at der er alt for meget politi inde over processen.

Hun kender til mindst ét tilfælde, hvor en politimand ansat i efterforskningsafdelingen senere skulle være mentor for en person, som han havde været med til at få fængslet.

Martin Celosse-Andersen, der er tidligere rocker, beskriver sin oplevelse med Exit-programmet således:

- De giver mig virkelig følelsen af, at jeg aldrig nogensinde kommer til at forstå den verden her. At jeg aldrig nogensinde kommer til at blive en del af det, fordi jeg bliver konstant uvenner med dem, og det er ikke andet end lukkede døre, jeg møder. Der er ingen muligheder, vi skændes konstant, og de vil have dit, og de vil have dat, og de vil have møder om alt muligt, men... jeg føler ikke, at jeg laver andet end at gå til møder med dem for deres skyld.

Han nåede at deltage i Exit-programmet i tre år, før han trak sig i 2017.

- Det er bare trættende og demotiverende. Jeg kommer aldrig nogensinde til at anbefale nogen at gå i politiets Exit-program. Det er det værste, jeg har oplevet. Det program overbeviser mig om nogen ting, at systemet ikke fungerer, og at jeg virkelig hører til som kriminel. Det er min første kontakt med systemet, og de er fyldt med løgn. De lyver for os konstant, det er i hvert fald ikke et system, jeg har lyst til at være en del, af på nogen måde. Det kan gøres uendeligt meget bedre, forklarede Martin Celosse-Andersen fire-fem måneder inde i forløbet.

Et godt alternativ

Stifteren af Breathe Smart, Jakob Lund, er glad for begge professorernes positive syn på, hvordan vejrtrækninger, kropsøvelser og meditation kan have en effektiv effekt på bandeuro - og måske være et alternativ til det nationale Exit-program.

Han understreger dog, at Breathe Smart ikke nødvendigvis er løsningen for alle, men det har været løsningen for nogle af de mest hardcore bandemedlemmer for at finde tilbage til et liv uden kriminalitet og stoffer.

- Det er vigtigt, at der fortsat er mange forskellige tilbud både fra kommuner, Kriminalforsorgen og private, samt at parterne bliver bedre til at samarbejde og strikke forskellige tilbud sammen tilpasset den enkelte borger, siger han.