Kongehuset: Prins Henrik har selv ønsket at forklare sig

Medierne burde have "slukket for mikrofonen", mener kommunikationsekspert. Prinsen har selv ønsket at uddybe sin beslutning, oplyser hoffet.

Skulle prins Henriks udtalelser have været fremme i medierne? 

Det er der uenighed om, efter at Prinsen tirsdag meddelte, at han ikke føler sig respekteret af sin hustru og selv mener, hun burde gøre ham til kongegemal.

Udtalelserne faldt til Se og Hør, som samtidig bragte en video, og Billed-Bladet, der har talt med Prinsen ved Château de Cayx i Frankrig.

Det er siden blevet kritiseret fra flere kanter. 

- Se og Hør har sendt nogle folk ned til Prinsen. De har stukket en mikrofon op i hovedet på ham, mens han var på vej ud, stillet ham et spørgsmål. Han har svaret lidt i øst og vest, så har de stukket en mikrofon i hovedet på ham, da han var på vej ind igen, siger Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere politisk rådgiver for Helle Thorning-Schmidt, i 'News & Co'. 

Forskel på at være 75 og 83

Betingelserne for et interview har ikke været i orden, mener Redington. 

- Jeg synes, det er død-unfair. Jeg synes virkelig, at Se og Hør overtræder en masse regler. Prins Henrik er ikke en mand på toppen. Han er 83 år, og der er forskel på at være 75 og 83 år, siger han.

Han har ytringsfrihed, og vi har informationsfrihed

Mikkel Hertz, nyhedsdirektør

Kresten Schultz Jørgensen er kommunikationsekspert og stifter af LEAD Agency, og han så helst medierne "slukke for mikrofonen".

- Når rigtig mange mennesker, inklusiv mig selv, fornemmer, at her er et menneske i frit fald, i hvert fald i en ubalance, så synes jeg ikke, etikken i journalistik tilsiger, at man på nogen måde citerer mennesket, siger han i 'News & Co'. 

Kresten Schultz Jørgensen er stifter af Lead Agency, og han mener ikke, at medierne skal give prins Henrik taletid. Video: Maria Thuesen Bleeg

Kongehuset: Han har selv ønsket at forklare sig

Nu fortæller hoffets kommunikationschef Lene Balleby, at prins Henrik selv har haft lyst til at forklare sig: 

- Hans Kongelige Højhed Prinsen har i forlængelse af den aftalte offentliggørelse (af de ændrede begravelsesplaner, red) selv ønsket at forklare sine bevægegrunde yderligere. Og det har Prinsen jo ret til, udtaler hun til TV 2. 

Hele debatten begyndte, da kongehuset i sidste uge meddelte, at prins Henrik ikke ønsker at blive begravet i Roskilde Domkirke, fordi han ikke føler sig ligestillet med sin hustru.

Det har Prinsen jo ret til

Lene Balleby, kommunikationschef ved kongehuset

Kunstneren Bjørn Nørgaard har ellers arbejdet på en 29 millioner kroner dyr sarkofag for både Dronningen og Prinsen, men indtil videre bliver det altså kun dronning Margrethe, der skal begraves i kirken.

I denne uge kom det frem, at prins Henrik er stærkt utilfreds med, at hustruen ikke har ændret hans titel, og at kun det vil kunne få ham på andre tanker.  

- Jeg synes, at hvis hun vil have mig begravet med hende, at hun skal gøre mig til kongegemal. Færdig! Men jeg er ligeglad ... men enhver mand kan da ikke, hvis han ikke er ligeværdig med sin kone, blive begravet med hende. Det er umuligt, siger han i den kommende udgave af Billed-Bladet.

Han har ytringsfrihed

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, er uenig i kritikken i 'News & Co'. Han mener ikke, at det er mediernes opgave at gøre sig til dommer eller læge, og TV 2s nyhedsdirektør, Mikkel Hertz, siger ligeledes:

- Så længe vi ikke har grund til at formode, at Prinsen ikke er klar over det, han siger - og mener det - så skal vi fastholde, at han har ytringsfrihed, og vi har informationsfrihed.

Dronning Margrethe ankom tirsdag aften til det franske vinslot, hvor Prinsen også opholder sig, for at holde ferie.

Afstemning

Bør dronning Margrethe ændre Prinsens titel til kongegemal?