Prins Henrik: Dronningen gør mig til narren

Nu tager prins Henrik bladet fra munden og kommenterer sin omdiskuterede beslutning om ikke at lade sig begrave med sin hustru.

For en lille uges tid siden skabte prins Henrik stor furore, da kongehuset meddelte, at han modsat planen ikke ønsker at blive begravet ved siden af sin hustru igennem 50 år, dronning Margrethe.

- Min kone har ikke givet mig respekt

Efter fire dages heftig debat i både danske og udenlandske medier udtaler prins Henrik sig nu selv:

- Min kone har ikke givet mig den respekt, som en almindelig kone skal give til sin ægtefælle, siger han til Se og Hør, der har mødt ham på parrets slot Château de Cayx i Frankrig, hvor han opholder sig de næste 14 dage sammen med sin hustru.

- Det er hende, der gør mig til narren, lyder udmeldingen fra den 83-årige prins.

- Kun én ting kan ændre min beslutning

Ifølge ham er der kun én ting, der kan ændre på hans beslutning, og det er, hvis hans kone giver ham titlen som kongegemal, siger han til Se og Hør, ifølge Ekstra Bladet.

Han fastslår dog, at de stadigvæk elsker hinanden.

Dronning Margrethe og prins Henrik

Den seks år ældre prins Henrik mødte dronning Margrethe i London i 1965.

Parret blev gift den 10. juni 1967. 

Den 26. maj 1968 kom kronprins Frederik til verden.

Prins Joachim kom året efter den 7. juni 1969. 

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik. Margrethe og Henrik blev Danmarks nye regentpar. 

Parrets første barnebarn, prins Nikolai, kom til verden den 28. august 1999. Senere fik de prins Felix, prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine, prins Henrik, prinsesse Athena. 

Sarkofag til 29 millioner

Det var ellers planen, at prins Henrik skulle begraves med dronning Margrethe i Roskilde Domkirke. Kunstneren Bjørn Nørgaard har sågar arbejdet på en 29 millioner kroner dyr sarkofag for både Dronningen og Prinsen, men nu bliver det altså kun dronning Margrethe, der skal begraves i kirken.

Forklaringen på prins Henriks chokerende beslutning var, at han altid har været utilfreds med sin rolle i det danske kongehus. 

- Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere. For Prinsen er beslutningen om ikke at lade sig begrave ved siden af Dronningen den naturlige konsekvens af, at han ikke er blevet ligeværdigt behandlet i forhold til sin ægtefælle – ved ikke at få den titel og funktion, som han har ønsket, udtalte Kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til BT.

Ifølge kommunikationschefen har resten af kongefamilien kendt til prins Henriks beslutning i noget tid.

Fatalt svigt og ultimativ hævn

Udmeldingen fik stor mediebevågenhed i Danmark såvel som i udlandet, hvor eksperter og menigmand undrede sig over Prinsens beslutning.

Danske eksperter kaldte hans valg for et "fatal svigt", "den ultimative hævn" og barnligt og fjollet.

- Med sin demonstrative og egoistiske beslutning om ikke at ville begraves sammen med sin hustru, dronning Margrethe, er prins Henrik ved at skabe en uværdig afslutning på sit ægteskab og sit virke for det danske kongehus, lød det blandt andet fra Thomas Larsen i Berlingske under overskriften 'Prins Henriks fatale svigt af dronningen'.

Prins Henrik beklagede sig første gang offentligt over sin status og titel i 2002, da han blev placeret bagved sin søn, kronprins Frederik, til en nytårskur, hvor dronning Margrethe var blevet syg. Herefter gik der mange år, før danskerne igen kunne forstå, at Prinsen stadigvæk ikke følte sig ordentligt behandlet og vigtigst følte sig under sin kone.

Det skete til et pressemøde med den hollandske presse i 2015. Kort tid efter meldte han afbud til en række af dronning Margrethes fødselsdagsarrangementer, hvilket vakte stor opsigt.

I slutningen af året meddelte Dronningen, at hendes mand gik på pension, og kort tid efter frasagde han sig sin titel som prinsgemal, en titel, han ellers havde fået på baggrund af sin utilfredshed med titlen som 'prins'.

Og den 3. august 2017 meddelte han så, at han ikke ville begraves med sin kone, da han ikke følte sig ligestillet med hende.

Afstemning

Skader prins Henriks beslutning kongehuset og kongehusets omdømme?