BLOG: Macron skal undgå at smelte i hedebølgen

Efter flere politiske fejltrin er det nu, Emmanuel Macron skal vise, at han er den præsident, mange har håbet på.

Der er hedebølge i Frankrigs sydlige del. Frankrigs lyserøde, myntegrønne og citrongule makroner smelter, med mindre man spiser dem lynhurtigt.

Præsident Macron, med næsten samme navn som franskmændenes yndlingskage, er endnu ikke nedsmeltet. Men advarselslamperne blinker. Han har allerede tæret på sin popularitet. Den er smeltet hurtigere bort end normalt efter en præsidents sejr.

I denne uge samles hans regering efter ferien. Nu skal der regeres. Men mediernes opmærksomhed er igen optaget af Brigitte, hans kone. Denne gang handler det ikke om hendes alder, at hun er 24 år ældre end ham. Heller ikke den besøgende Præsident Donald Trumps kommentar på Bastilledagen til Brigitte om, at hun var i ”tilsyneladende god form” - underforstået, de 64 år taget i betragtning.

Denne gang går det ud på, at Emmanuel vil give Brigitte en officiel status som præsidentfrue med løn og stab. Det er der ingen tradition for i Frankrig som f.eks. i USA.

En kone har et kontor i Élyséepalæet, og to sekretærer og to embedsmænd til sin disposition, som det er nu. Men det er ikke nok for Brigitte. Nu skulle præsidentfruen have arbejdstid og løn, synes hendes mand.

Nogle synes, det er korrekt. Brigitte er meget flittig og besøger tit uddannelsesinstitutioner, hendes store interesse. Hun er gymnasielærer af profession. Udover alt det repræsentative sammen med ægtemanden. Bedre at få det hele formaliseret og frem i lyset ved at oprette en egentlig stilling.

Det pudsige er, at præsident Macron, som en af sine første gerninger som nyvalgt, forbød parlamentarikere at ansætte deres slægtninge som lønnede assistenter. Han ryddede også op i deres repræsentationsudgifter. Nye tider.

Og var det ikke Macrons borgerlige konkurrent Francois Fillon, der blev dødeligt ramt af konen, af Penelope-gate, i valgkampen i foråret? Fillon havde ansat sin kone Penelope til en klækkelig sum som sin assistent. Skønt hun aldrig, viste undersøgelser, satte sine ben i Paris. Der arbejdede Francois Fillon. Penelope boede i deres slot ude på landet, langt fra regeringsbyen. Det ødelagde hans politiske liv - han røg ud allerede i semifinalen. Finalen blev udkæmpet mellem Emmanuel Macron og Front Nationals Marine Le Pen.

Så den planlagte formalisering af Brigitte Macrons rolle som lønnet førstedame er oplagt til både det højre plus det venstre ben for Macrons modstandere.

Men nu lader det til at præsident har dukket nakken. Præsidentfruen får ikke den status, Macron havde ønsket, oplyser en talsmand.

Politisk held og uheld

På det mere seriøse plan skal præsident Macron have styrket nerverne hos sine ministre før det store slag med den franske fagbevægelse. Store demo-dag bliver 12. september. Han har fået parlamentets flertal til, ved dekreter, at gennemtrumfe en ændring af Frankrigs arbejdsmarkedslove, der fylder en hel bog. Bogen er på 3324 sider. Bogen afskrækker mange potentielle investorer i Frankrig, blot synet af de 3324 sider… ”God fornøjelse, held og lykke”, siger Macrons forgængere, Nicolas Sarkozy og Francois Hollande formodentlig. Den bog prøvede de også at få lavet om på. Uden held. Gaderne rejste sig, de gav op.

Præsidenten har haft en blanding af held og uheld, siden han tiltrådte 14. maj. Han har gjort en flittig, gennemfotograferet figur på den internationale scene med undtagelse af et kikset besøg i Libyen, hvor han påkaldte sig italienernes irritation. Han begyndte at blande sig i EU's forhold til Libyen og flygtningene uden at koordinere med Italien, der bærer byrden af flygtninge. Samtidig vil Frankrig ikke tage imod bådene med flygtninge i deres havnebyer langs Middelhavet. Dem får italienerne.

Italienerne er også sure på Macron i forbindelse med et planlagt italiensk aktiekøb i STX, et fransk skibsværft. Som svar på italienernes interesse nationaliserede den franske regering værftet. I forvejen ejede den franske stat en tredjedel. Nu overtog den franske stat alle aktier. Det bliver fortolket som fransk protektionisme - ikke mindst af italienerne.

Samtidig har det øget en frygt for, om Emmanuel Macron måske alligevel ikke er den fornyer, mange havde håbet på. At han i virkeligheden er økonomisk nationalist som de fleste franskmænd. Med en skrantende økonomi som resultat.

Den unge, kække præsident skal levere

Derfor er der nervøsitet for, at den næststørste økonomi i EU på det europæiske fastland måske ikke er ved at forny sig under en ung, kæk præsident.

Et skænderi for åbent tæppe med en 30 år ældre forsvarschef har heller ikke pyntet på Macrons omdømme. Han skal passe på hybris, synes mange, overmod. I alt 290.000 franskmænd har skrevet under på en protest imod Brigittes ny rolle. Præsidenten har skabt en unødvendig kontrovers.

Den optimisme, valget af Macron skabte i maj, havde en særlig baggrund. Der var frygt i EU for, at Marine Le Pens nationalister ville vinde i maj. Med Trump i Washington og briternes Brexit, så ville verdensordenen og især det europæiske projekt være i nedsmeltning. Som hedebølgens makroner.

Derfor de opskruede forhåbninger til unge Emmanuel især i Berlin og Bruxelles.

I de kommende måneder skal han vise, om han kan levere.