Business

Google-medarbejder: Kvinder egner sig ikke til teknologi

Et dokument, der florerede mellem medarbejdere i Google, har sendt internetgiganten ud i stormvejr.

Softwarevirksomheden Google er havnet i en køns-shitstorm, efter en af deres mandlige softwareingeniører har skrevet en sexistisk erklæring. Det skriver blandt andre CNN og Huffington Post.

I den 10-siders lange erklæring, som har titlen ’Googles ideologiske ekkokammer’, skriver den unavngivne softwareingeniør blandt andet, at biologiske årsager betyder, at kvinder ikke egner sig til teknologi- og lederstillinger, fordi de, ifølge ham, har andre interesser end mænd.

- Kvinder er i gennemsnit mere åbne over for følelser og æstetik i stedet for idéer. De har også generelt større interesser i mennesker fremfor ting, sammenlignet med mænd, lyder det i erklæringen.

Ifølge The Guardian har erklæringen i nogen tid cirkuleret internt hos Google, men blev i weekenden lækket til offentligheden – og det har fået flere tidligere og nuværende kvindelige ansatte i softwarevirksomheden til at reagere.

- Der er mange personer i Google, der deler denne fyrs synspunkter, skriver en af dem, Kelly Ellis, på Twitter.

I et nu slettet tweet skrev en anden kvindelig ansat, Jaana B. Dogan, at hun efter fem års ansættelse ville overveje at forlade virksomheden, hvis Google ikke reagerede på sagen.

Google: Ansat har forfejlede antagelser om køn

Google har efterfølgende fordømt indholdet i erklæringen, som ifølge softwarevirksomheden indeholder forkerte antagelser om køn.

Det skete gennem den nyansatte chef for diversitet, Danielle Brown, som blandt andet har til opgave at sørge for, at de ansattes race og køn i højere grad er repræsentativt for USA’s befolkning.

- Det er ikke et synspunkt, som jeg eller virksomheden godkender, fremmer eller opfordrer til, siger hun i en udtalelse.

Google har problemer med diversitet

Den unavngivne softwareingeniørs erklæring er et modsvar til en debat, der længe har raset i internetvirksomhedernes hovedstad, Silicon Valley, i Californien.

Google var blandt de første internetvirksomheder, der offentliggjorde demografiske oplysninger om deres ansatte. I 2015 viste optegnelserne, at Googles ansatte i højere grad end hos kollegaerne fra LinkedIn og Yahoo var hvide mænd.

I 2016 var flere kvinder blevet ansat i teknologistillinger og flere personer med latinobaggrund i lederstillinger, men tallene afslørede, at de andre internetfirmaer fortsat havde en højere grad af diversitet i medarbejderstaben.

Men det er ikke kun hos Google, at sexistiske holdninger, som de i erklæringen, er fremherskende. Det er nemlig tankegangen mange steder i Silicon Valley. Det mener Vivek Wadhwa, som er tilknyttet Carnegie Mellon University i Pittsburgh.

- Du kunne vise dette (erklæringen, red.) til mange folk, og de ville sige: ’Ja, vi er enige i det’. Folk plejede at sige sådanne ting uden frygt, siger han til The Guardian.

Det er dog ikke kun kvindelige ansatte hos Google, der finder erklæringen stødende, viser reaktionerne på Twitter.

Ansatte har lov til at ytre sig

Det er uklart, hvilken skæbne der venter softwareingeniøren, som har skrevet erklæringen. Men i et brev til de ansatte i Google gør diversitetschefen, Danielle Brown, det klart, at ytringsfriheden også er gældende i Google.

- En del af det at bygge et åbent, inkluderende arbejdsmiljø er at skabe en kultur, hvor de der har alternative holdninger, også forskellige politiske synspunkter, føler sig trygge ved at dele deres mening.

Men som ansat i Google kan man ikke sige hvad som helst.

- Indholdet i det, man siger, er nødt til at være i overensstemmelse med principper om ligestilling på arbejdsmarkedet, skriver Danielle Brown i brevet til de ansatte.