BLOG: Prinsesse Diana får sin søde hævn

I disse dage mindes briterne prinsesse Diana, der døde for 20 år siden - tilbage står prins Charles som skurk.

Der er én mand, der skal holde på den stive, royale overlæbe for tiden og blot tie helt stille. I modsætning til prins Henrik, der giver følelserne frit løb. Den tavse mand er prinsesse Dianas eks, prins Charles, arving til den britiske trone.

For britiske og internationale medier kører på fuldt drøn med mindeudsendelser om hans ekskone, Diana, der døde for 20 år siden den 31.august.

Og hvordan det end vendes og drejes: Charles kommer skidt ud af det.

Vi bliver mindet om årsagen til Dianas tragedie. Nemlig det dårlige ægteskab på grund af hans utroskab. Prinsen fortsatte samlivet med sin mangeårige elskerinde, Camilla Parker Bowles, også efter ægteskabet med Diana. Diana var ganske ung og ikke røget og speget i omgang med ”farlige forbindelser”. Endnu.

Så prinsen og prinsessen blev skilt. De kæmpede en opslidende, gensidig beskyldningskrig via medierne i forbindelse med bruddet. Hun kastede sig ud i et hektisk, demonstrativt kærlighedsliv. Det endte galt. Naturligvis. Hun døde midt i sit livs kaos.

Prins får skylden

Men skylden for tragedien rammer, uretfærdigt eller ej, den meget ældre ægtemand, prins Charles, i offentlighedens syn på den dramatiske historie. Opfattelsen af at han kynisk giftede sig med en langt yngre jomfru af adelig familie, som hurtigt leverede to sønner, en kommende konge, William, og en reserve, Harry. Han bedrog hende, tog sig ikke af hende, da hun fik synlige problemer, blandt andet bulimi. Så manges opfattelse er, at han indirekte puffede hende ud i ulykken.

Endnu værre i disse 20-årsdage, må det være for prinsen, at parrets to sønner lovpriser deres mor i de højeste toner i de udsendelser, de er med i. Takker hende, forguder hende, savner hende. Det er mindeudsendelser, naturligvis. I mindeudsendelser hyldes den døde. Kritiske røster forties. Men det ligger i luften, at det var deres mor, der gav dem kærlighed i opvæksten. Ikke prins Charles.

Britiske medier fortæller, at prins Charles for tiden er i det yderste Skotland, helt oppe ved Caithness, allermest nordpå. Væk fra vrimlen og medierne. Deroppe bor han i sin afdøde mormors, Dronningemoderens, Castle of Mey. Der er meget øde. Mon der er tv-signal?

Det forlyder også, at han i morgentimerne fordyber sig i dokumenter. Om eftermiddagen fisker han i Thurso og Laxford floderne. Om aftenen skriver han breve i hånden.

Til næste år bliver prins Charles 70. Der kommer uden tvivl også tv-programmer om ham i den anledning.

Mit beskedne gæt er, at de får lavere seertal, end dem om Diana får nu. Den søde hævn.

Vi sætter fokus på 20-året for Dianas død på TV 2. 

Dokumentaren 'Diana – vores mor' – sendes torsdag d. 31. august kl. 20 på TV 2. TV 2 Charlie sender samme aften kl. 20.50 dokumentaren 'Diana - det sidste farvel'. Fredag d. 1. september kl. 21.05 sender TV 2 filmen 'Diana'.