'Sandheden om vores au pair': Dansk velhaver-familie mener, det kan redde ægteskabet

Claus Hembo, som er gift med kvinden bag Christina Design London, mener, at flere danske b√łrnefamilier burde have r√•d til at anskaffe sig en au pair.

- Jeg er helt overbevist om, at hvis flere havde mulighed for at få en au pair, så ville skilsmisseraten falde.

S√•dan siger Claus Sk√łdt Hembo, der sammen med hustruen Christina Hembo driver det succesfulde smykkefirma Christina Design London.

Parret har nu gennem otte √•r haft en ubrudt r√¶kke af filippinske au pair-piger boende i hjemmet i Herning, og det har v√¶ret s√• stor en aflastning for familien, at de¬†mener, flere¬†b√łrnefamilier burde have mulighed for¬†at v√¶lge samme¬†l√łsning.

- Den gennemsnitlige danske b√łrnefamilie er overbelastet, fordi for√¶ldrene skal n√• s√• meget b√•de p√• jobbet og p√• hjemmefronten. S√• det ville frigive en masse ressourcer og samtidig forhindre en masse sk√¶nderier, hvis flere fik¬†r√•d til¬†en au pair, mener Claus Sk√łdt¬†Hembo.

I TV 2s programserie¬†'Sandheden om vores au pair', som har premiere onsdag den 26. juli, kan¬†seerne p√• t√¶t hold f√łlge hverdagen hjemme hos Hembo-familien og to andre velstillede, danske¬†familier, som har¬†en¬†filippinsk au pair¬†boende.

Tre timer om dagen har stor betydning

Christina og Claus Hembo

Christina og Claus Sk√łdt Hembo stiftede sammen designhuset Christina Design London i 2002.

Firmaet er prim√¶rt kendt for smykkedesign og produktion af diamantbesatte schweizerure samt for stiftelsen af cykelholdet Christina Watches Onfone i 2011.

Christina, 39 år, er uddannet designer og har en mastergrad fra University of the Arts London. Hun deltog i 'Vild med dans' i 2010 sammen med Thomas Evers Poulsen.

Claus, 46 √•r, er uddannet markeds√łkonom fra Herning Handelsskole og har en mastergrad fra London Southbank University.

Parret bor i Herning sammen med datteren Sofie, 12 √•r, og s√łnnen Markus, 9.

Hjemme hos Christina og Claus Hembo betragter man ikke au pair-pigen som en arbejdskraft, men som et ekstra voksent familiemedlem, der hjælper til på lige fod med resten af familien. Især i ulvetimen fra klokken 17.00 til 20.00 er der brug for aflastning.

- N√•r man¬†kommer hjem¬†fra en lang arbejdsdag, er det sv√¶rt at finde energien¬†til ogs√• at skulle handle, lave mad og rydde af. Men hjemme hos os foreg√•r det hele mere stille og roligt, fordi vi ikke bare er to voksne om det, men tre, forklarer 46-√•rige Claus Sk√łdt¬†Hembo, som er glad for, at familiens nuv√¶rende au pair, Jona Dela Rosa, er rigtig god til at lave mad.

- Det er n√¶sten altid Jona, der laver aftensmad, og hun synes, det er sjovt at finde opskrifter p√• Youtube og andre steder p√• nettet. S√• laver hun en lang indk√łbsseddel til mig, og s√• handler jeg. Selvom hun kun arbejder tre timer om dagen, er det en k√¶mpe¬†aflastning for os, fordi vi s√• f√•r frigivet tid til at v√¶re sammen med b√łrnene, siger han.

Familien Hembo, best√•ende af far Claus, mor Christina, Sofie p√• 12 √•r, Markus p√• 9 √•r og familiens filippinske au pair-pige, Jona, som er lilles√łster til den forrige au pair, Jennifer.
Familien Hembo, best√•ende af far Claus, mor Christina, Sofie p√• 12 √•r, Markus p√• 9 √•r og familiens filippinske au pair-pige, Jona, som er lilles√łster til den forrige au pair, Jennifer. Foto: Ditte Koefoed/TV 2

Da parrets¬†to b√łrn, Markus og Sofie, nu er¬†9 og 12 √•r gamle, er der ikke behov for, at au pair'en skal agere babysitter. Og det har i √łvrigt heller aldrig v√¶ret det prim√¶re form√•l for dem ved at anskaffe en au pair.

- Christina har altid selv taget sig af b√łrnene, og det har v√¶ret muligt for hende, fordi hun har f√•et hj√¶lp til en del af arbejdet med reng√łring, t√łjvask og madlavning, siger Claus Sk√łdt¬†Hembo¬†om sin hustru.

39-årige Christina Hembo bryder ind og erkender, at hun i starten var ret skeptisk over for tanken om, at en au pair skulle flytte ind i familiens hjem.

- Min skepsis var m√łntet p√•, at der skulle bo en ekstra i huset. For¬†hvad s√• med familielivet? Men jeg kunne godt m√¶rke, at jeg blev mere og mere stresset. S√• vi fik en au pair, og det er bare det bedste, vi har gjort, konstaterer Christina Sk√łdt¬†Hembo.

Smykkedesigneren Christina Hembo var i f√łrste omgang skeptisk over for sin mands forslag om at anskaffe en au pair. Men i dag mener hun, at det er det bedste, de har gjort. Video: Ditte Koefoed

"Verdens bedste u-landsbistand"

Au pair-ordningen i Danmark

  • Au pair betyder "p√• lige fod", og ordningens form√•l er kulturel udveksling.
  • Au pairen skal v√¶re fyldt 17 √•r, men ikke 30 √•r p√• ans√łgningstidspunktet, og den daglige arbejdstid skal v√¶re p√• minimum 3 og maksimum 5 timer, det vil sige mellem 18 og 30 timer om ugen. Au pairen skal have mindst halvanden fridag om ugen.
  • En au pair m√• udf√łre lettere husarbejde og b√łrnepasning p√• lige fod med husets √łvrige medlemmer.
  • Til geng√¶ld for sit arbejde f√•r au pairen kost og logi, lommepenge (minimum 4.150 kr. om m√•neden) og adgang til at f√łlge sprogkursus p√• sprogskoler.

I Danmark er der for √łjeblikket t√¶t p√• 2000 familier, som har en au pair, og de er prim√¶rt bosiddende i Nordsj√¶lland og omkring de st√łrre byer.

Efter at minimumsbel√łbet¬†p√• lommepenge til au pair¬†pr. 1. juli¬†2015¬†blev sat op fra 3250 til 4050 kroner om m√•neden, er ans√łgningerne¬†om nye opholdstilladelser dalet en smule.

Men hvis det stod til Claus Sk√łdt¬†Hembo¬†burde det g√• den modsatte vej.

- Det bliver stadig dyrere at have en au pair-pige, og det er helt forkert. For så er det kun dem, der tjener mest, som har råd til at være med i ordningen, siger han og fortsætter:

- Man skal jo ogs√• t√¶nke p√•, at det for de¬†filippinske¬†au pair-piger¬†er en k√¶mpe mulighed at komme til Danmark, hvor deres indt√¶gt er¬†cirka 20 gange h√łjere end derhjemme, og det giver dem mulighed for at sende penge hjem til familien. Som en politiker (S√łren Pind, red.) sagde p√• et tidspunkt, s√• er det "verdens bedste u-landsbistand".

Skole og socialt liv er vigtigt

For familien Hembo¬†er det dog vigtigt at understrege, at au pair-ordningen f√łrst og fremmest handler om kulturudveksling, og at au pair-personen¬†derfor skal have adgang til at g√• i skole, til at opleve dansk kultur og til at udvikle sociale forbindelser.

- Jona¬†g√•r i skole tre gange om ugen fra 8.00-13.30 for at l√¶re dansk og m√łde folk fra andre kulturer, der opholder sig i Danmark. Og s√• har hun et rigt socialt liv med andre filippinere¬†her i byen. Det er alt fra au pair-piger, udsendte medarbejdere og gifte kvinder, konstaterer Claus Sk√łdt¬†Hembo.

Selvom arbejdstiden for en au pair officielt må være op til 30 timer om ugen, har Hembo-familien valgt at give deres au pair-piger frihed til at opleve meget andet end det, der befinder sig inden for hjemmets fire vægge.

- Det er nok lidt af en loppetjans at være au pair hos os. Jona arbejder kun omkring 15 timer om ugen, og hun har fri hver weekend. Derudover kommer hun med os på rejser til udlandet. Det er jo ikke en medarbejder, vi har fået i huset, men en pige, der er kommet for at opleve en ny kultur på lige fod med familien. Det er vigtigt at huske, siger han.

Fester hver weekend

Sp√łrger man Hembo-familiens¬†au pair¬†Jona Dela Rosa¬†selv om, hvordan hun trives med at bo hos en dansk familie, virker¬†det da ogs√• til, at hun er meget tilfreds.

- Det er sp√¶ndende og dejligt at v√¶re au pair¬†i Danmark, og min v√¶rtsfamilie er meget s√łde ved mig og behandler mig som en del af familien. Jeg gl√¶der mig til, at vi skal p√• ferie sammen i to uger til Gr√¶kenland,¬†siger Jona Dela¬†Rosa, som samtidig er glad for sit¬†sociale liv i Herning.

Familien Hembos ottende au pair, Jona Dela Rosa, ses her i d√łr√•bningen til sit v√¶relse i Herning-villaen. Hun stortrives, efter eget udsagn, med at opholde sig i Danmark.
Familien Hembos ottende au pair, Jona Dela Rosa, ses her i d√łr√•bningen til sit v√¶relse i Herning-villaen. Hun stortrives, efter eget udsagn, med at opholde sig i Danmark. Foto: Ditte Koefoed/TV 2

- Hver¬†weekend holder vi en filippiner-sammenkomst, hvor vi enten g√•r p√• diskotek, synger karaoke, griller eller bare spiser en god middag. S√• selvom jeg er langt v√¶k fra min familie i Filippinerne og¬†savner dem, s√• nyder jeg at v√¶re sammen med mine¬†to s√łstre, der ogs√• bor her.

Ærgerligt med negative mediehistorier

Gennem de senere år har der været en del historier i medierne omkring au pair-piger, som enten har opholdt sig illegalt i Danmark, eller som er blevet udnyttet som billig arbejdskraft.

If√łlge Claus Sk√łdt¬†Hembo¬†er det imidlertid √¶rgerligt, at nogle f√• d√•rlige eksempler¬†skal √łdel√¶gge det for de mange, som har en velfungerende ordning.

- Jeg synes, at hele den negative diskussion, der er p√•¬†au pair-omr√•det, er enormt √¶rgerlig. Fordi¬†der er jo altid nogen, der g√łr noget forkert i relation til en ordning. Hvis du m√• k√łre 80 kilometer i timen, er der nogen, der k√łrer 100. S√•dan vil det jo altid v√¶re, lyder det fra Claus Sk√łdt¬†Hembo, som tilf√łjer:

- Så jeg synes, det er utroligt ærgerligt, at noget, der hos os og mange andre, vi kender, fungerer så fantastisk, skal kriminaliseres på grund af nogle dårlige eksempler fra Nordsjælland. Her i Herning kender vi kun til en lang række af succeshistorier med glade au pair-piger.

Au pairer: Så mange bor der i din kommune

Tallene angiver f√łrstegangs-opholdstilladelser til au pairer i 2016. I alt er der givet 1349 nye tilladelser.

Se 'Sandheden om vores au pair' fra onsdag den 26. juli kl. 20.00 på TV 2 og TV 2 Play