Nyheder

Fejring endte i flammer: Derfor er kanel farligt

Der er en særlig grund til, at det ikke endte langt værre, da Nicolai Schack Andersen pludselig stod omgivet af flammer på sin 25 års fødselsdag.

De har givet ham en maske for munden, mens hænderne er bundet på ryggen. 

Først hælder de vand ud over ham, så kanelen klæber så meget til kroppen som muligt. Herefter begynder de at kaste skyer af det brune krydderi i hovedet på ham og antænde bordbomber - ligeledes med kanel. 

En ellers sjov tradition er tæt på at ende helt galt, da Nicolai Schack Andersen fra Horsens bliver overdynget med kanel i anledningen af sin 25 års fødselsdag. Én af bordbomberne eksploderer og sætter ild til den sky af kanel, som omgiver ham. Pludselig står han i flammer. 

Vandet redder ham

Nicolai Schack Andersen slipper dog med første- og andengradsforbrændinger på benene - og det er der en helt særlig grund til. 

Det fortæller sektionsleder Brian Christensen i Beredskabsstyrelsen Midtjylland:

- Mit bedste bud vil være, at han er heldig, fordi han er våd. De har hældt vand på ham, og det vil sige, at meget af varmeenergien går til at fordampe vandet på hans hud frem for at brænde den, siger han.

Derfor er kanel brandfarligt

Kanel indeholder kanelaldehyd og eugenol, som er brandfarligt. TV 2 har fået Beredskabsstyrelsen til at demonstrere, hvorfor det går så galt under fødselsdagsfejringen.

Klippet kan du se øverst i artiklen, mens du kan se selve episoden fra fødselsdagen herunder: 

En 25-års fødselsdag endte i flammer, da en større mængde kanel blev antændt over ham. Video: Rikke Museth Janniche

- Kanel er løst og luftigt. Så når man blæser det her ud, får man i virkelighed en støveksplosion, forklarer sektionsleder Brian Christensen.

Han uddyber: 

- Der er fyldt med brandbart materiale omkring ham. Fuldstændig som var det mel eller savsmuld. Når ét enkelt pulverkorn tænder, opstår der lynhurtigt en kædereaktion, som antænder de resterende korn. 

Kan udløse kollaps

Udover at være brandfarligt kan kanel også forårsage anfald med døden til følge. 

Kanel indeholder nemlig det kemiske stof kumarin, der i tilstrækkeligt store mængder er skadeligt for mennesker. 

I forbindelse med en lignende fejring i 2013 fortæller professor og centerlederen hos Videncenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen, hvorfor: 

- Kanel er et krydderi, som hovedsageligt består af stoffet kanelaldehyd, et stof der kan påvirke immunsystemet og frigøre histamin i kroppen. Hvis det sker, kan man udløse astma, høfeber, nældefeber i huden, og får man tilstrækkelig med kanel, kan det i værste fald udløse kollaps og i allerværste fald medføre døden, siger Jeanne Duus Johansen til tv2.dk.

Hun anbefaler derfor, at krydderiet udelukkende bruges til madlavningen.

- Kanel hører hjemme i bagværk, og bare fordi det opfattes som et naturstof, er det ikke uskyldigt. Det hører ingen steder hjemme at hælde folk over med kanel, og man skal undgå at få det på huden og ned i lungerne, slår allergieksperten fast.

Fængsel for kanel

Udover de fysiske konsekvenser, som kanel kan forårsage, kan en omgang kanel også sende dig på anklagebænken.

Følger du traditionen med at overhælde vennen med kanel på hans eller hendes 25-års-fødselsdag, skal du passe på, at du ikke går for vidt. 

Senioranklager hos Nordjyllands Politi Peter Rask advarer i en anden sag om, at det, der starter som en frivillig kanelgimmick, kan ende i en voldssag, hvis ikke du stopper i tide.

- Hvis det begynder at kamme over, og folk siger ”stop, nu vil jeg ikke mere”, så skal det respekteres. Ellers er der tale om, at man udøver vold, hvis man ikke stopper, siger Peter Rask.