Udland

Vinbønder slår alarm: Årets produktion er i fare

Tørken er skyld i skovbrande, rationering af vand, visne blomstermarker, ringe høstudbytte af durumhvede og ikke mindst frygt for årets vinproduktion.

- Hvis den aktuelle tørke fortsætter i de kommende uger, er der en reel risiko for, at høsten i 2017 bliver et flop med en vinproduktion på 50 procent af det normale. 

Nødråbet kommer fra Sandro Santini, som er vinbonde og formand for vinproducenterne i den italienske provins Rimini i den nordøstlige del af landet.

Italien er ramt af årtiers værste tørke. Stort set ingen regn og en voldsom varme er ikke godt for vindruerne. Normalt falder der i løbet af et år i gennemsnit op til 2000 mm regn i hele Italien. I det første halvår af 2017 er der kun faldet 251 mm regn. Og i juli er der indtil nu kun faldet få dråber regn. 

Tørken betyder også en risiko for, at 2017 bliver en dårlig årgang.

- Situationen er dramatisk, for der er mangel på vand, beklager vinbonden Lorenzo Landi sig til det lokale medie 'Il Resto del Carlino' i Rimini.

- Fortsætter den tendens med ingen vand og høje temperaturer, er der fare for, at modningen blokeres, forklarer Lorenzo Landi. Han punkterer myten om, at et lavt grundvandsspejl får vinstokkenes rødder til at vokse dybere ned. Dermed skulle druerne blive mere koncentreret og kvaliteten bedre.  

- Men aromastofferne bliver brændt af, og den meget koncentrerede druemost mister mange af sine egenskaber, og det kan betyde et drastisk fald i produktionen, siger Lorenzo Landi.

For tidlig høst

Varmen og tørken betyder også, at druerne skal plukkes før normalt.

- Vi er næsten en måned forud for høsten af druer til hvidvin. Den ligger normalt i slutningen af september, men som det ser ud nu, kommer vi til at høste allerede før den 10. september, siger Sandro Santini.

- Situationen for vinmarkerne er begyndt at være dramatisk, lyder det også fra Claudio Bertuccioli, som er formand for de italienske landmænd i forbundet CIA. 

- Mange blade på vinstokkene er visnet, og især i bjergregionerne, hvor man er afhængig af kunstvanding, er der store problemer, siger Claudio Bertuccioli.

Tørken koster landbruget over to milliarder euro

Men det er ifølge Claudio Bertuccioli ikke kun vinbønderne, der er ramt af tørken, som er den værste siden 1992. Produktionen af for eksempel durumhvede og oliven er også ramt af tørken.

Det italienske landbrugsministerium kom mandag med et nyt skøn over de omkostninger, som tørken har påført landbruget. I sidste måned var det omkring en milliard euro. Nu lyder vurderingen på et tab på to milliarder euro, omkring 15 milliarder kroner.   

Der er lukket for det kolde vand

Det er dog ikke kun landbruget, der lider under tørken. I hovedstaden Rom må lokale og turister gå lidt længere for at slukke tørsten. Over hele byen står der vandposter med koldt, rindende drikkevand. I alt har Rom flere end 2.800 af disse vandposter, kaldet ‘Nasoni’, der betyder 'stor næse'.

På grund af den ekstreme tørke er mange af Roms vandposter blevet lukket. Video: Michael Rathje

På grund af tørken har selskabet bag vandforsyningen til Rom, Acea. skrevet til byens borgmester, Virgina Raggi, at de dagligt bliver nødt til at lukke for vandet til 30 Nasoni'er. Acea vil dog benytte situationen til at reparerer de mange Nasoni'er og vandledningerne til dem. Ifølge forbrugergruppen Codacons siver omkring 40 procent af vandet til vandposterne ud af revner og sprækker. 

Område på størrelse med Langeland brændt af på en uge

Varmen og tørken har også givet ideelle betingelser for skovbrande. Italienske brandfolk kæmper lige nu med at få slukket over 1000 skovbrande over hele landet. Det italienske nyhedsbureau ANSA skriver, at der på bare en uge er gået lige så meget op i røg som i hele 2016. Fra den 8. juli til den 15. juli har flammerne fortæret 27.167 hektar skov og naturområder. Det svarer til et område på størrelse med Langeland.

Ifølge European Commission's European Forest Fire Information System (EFFIS), var det samlede areal, der i 2016 blev brændt af i Italien på 27.000 hektar. EFFIS vurderer, at der i år indtil nu samlet er gået 52.374 hektar op i røg.

Ekstrem tørke har fået flere skovbrande til at bryde ud i Italien. Her er det i skoven Castel Fusano lidt syd for Rom. Video: Michael Rathje

Især ferieøen Sicilien har været stærkt plaget af skovbrande, men det brænder for eksempel også i Castel Fusano, en fyrretræsskov syd for Rom. Politiet i Rom er overbevist om, at branden her er påsat, da den startede tre forskellige steder. Politiet har da også anholdt en 22-årig mand, der blev taget på fersk gerning i forsøg på at sætte ild på noget krat.

Turistattraktion visnet bort

Endelig har turisterne det også svært i varmen og tørken. I Rom er det for eksempel nu helt forbudt at køle sine varme fødder i byens mange springvand.

På denne årstid danner blomsterengene ved Castelluccio et farvestrålende tæppe
I år har tørken fået blomsterengene ved Castelluccio til at visne længe før normalt.

Og i Castellucio i det centrale Italien er den årlige turistattraktion simpelt hen visnet bort.

Tørken har i år fået de store blomsterenge ved Castelluccio til at visne. Video: Michael Rathje

Byen er kendt for sine omkringliggende marker, hvor blomster hvert år danner et farvestrålende tæppe i røde, gule og blå farver. Men det syn er allerede overstået nu, hvor de fleste blomster har mistet farven og er tørret ud.