Nyheder

Kampagne er blevet et hit: Ligner sjove fraklip, men budskabet er alvor

Det kan være fristende lige at kigge, når telefonen pludselig giver lyd fra sig. Men gør du det også, hvis du kører bil, spørger populær video.

En fyr går ind i et skilt, mens han har hovedet i mobilen, og en anden får sig en ufrivillig svømmetur, da han vader direkte i vandet, mens han er uopmærksom.

Det ligner ved første øjekast endnu et sammendrag af sjove og harmløse uheld. Men i virkeligheden har den virale succes et mere alvorligt budskab. 

Videoen spørger nemlig: Hvorfor kører vi bil og kigger på mobilen, når vi ikke engang kan finde ud af at multitaske, når vi er på gåben?

Dødelig slutning

Spørgsmålet har bidt sig fast i mange. Videoen er vist mere end 25 millioner gange på Facebook og retweetet flere tusinde gange på Twitter. 

Det er Vest-Kapprovinsen i Sydafrika, der står bag den virale video, men noget tyder på, at budskabet også er relevant herhjemme.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik har knap hver femte dansker nemlig skrevet eller læst en sms bag rattet i løbet af en måned, mens lidt færre har talt i håndholdt mobil. Det svarere til at køre bil i blinde. 

Kigger man ned i mobilen i bare fire sekunder med 80 kilometer i timen, så når bilen at køre 89 meter, uden man har øjne på vejen, og som videoen viser, kan det blive fatalt. 

I perioden fra 2010 til 2014 mistede 354 personer livet på de danske veje i ulykker, hvor en eller flere af de involverede var uopmærksomme på ulykkestidspunktet.

Dyrt bare at røre

Bliver du fanget med blikket i telefonen, mens du kører, så lyder bøden på 1.500 kroner, og der skal ikke meget til for at udløse den. 

Vender du lige mobilen for at se, hvem der ringer, eller taster du din destination ind i en GPS-app på den, så fanger bordet. Du må slet ikke tage den op eller betjene den. Uanset om den sidder i en holder i forruden, ligger på sædet ved siden af eller i bukselommen.  

Herunder kan du se, hvor meget det betyder for risikoen for ulykker, hvis du ikke kan styre din nysgerrighed omkring mobilen  eller på anden måde er uopmærksom, når du kører bil.  

Her er de farligste ting, danskerne gør i bilen

 1. Nummerindtastning på håndholdt mobil

  Risikoen for at ende i uheld stiger 12 gange (12,2).

 2. Læse/skrive (inkl. på iPad)

  Risikoen for at ende i uheld stiger ca. 10 gange (9.9).

 3. Række ud efter genstande i bilen

  Risikoen for uheld stiger ca. 9 gange. (9,1).

 4. SMS (håndholdt)

  Risikoen for at ende i uheld stiger ca. 6 gange (6,1).

 5. Række ud efter telefon

  Risikoen for at ende i uheld stiger ca. 5 gange (4,8).

 6. Total mobiltelefonbrug (håndholdt)

  Risikoen for uheldt stiger ca. 3,5 gange (3,6).

 7. Justering af klimaanlæg

  Risikoen for at ende i uheld bliver cirka fordoblet (2,2)

 8. Samtale (håndholdt)

  Risikoen for at ende i uheld bliver cirka fordoblet (1,9).

 9. Indstiller radio

  Risikoen for at ende i uheld bliver ca. fordoblet (1,9).

 10. Spise/drikke

  Risikoen for at ende i uheld bliver cirka fordoblet (1,8).