Lærere slår alarm: Uacceptabelt med vold og trusler i skolerne
Data fra Arbejdstilsynet viser rekordmange påbud til folkeskoler på grund af vold mod lærere sidste år.
Sidste år gav Arbejdstilsynet rekordmange påbud til folkeskoler, fordi lærerne blev udsat for vold.
Det viser data fra tilsynet, som Avisen.dk har gennemgået.
I 2016 reagerede Arbejdstilsynet 74 gange på grund af vold og traumatiske hændelser inden for kategorien folkeskoler og lignende, som også dækker over privatskoler og specialklasser.
Stigende antal elever
Af reaktionerne var 45 påbud og to strakspåbud, som er de mest alvorlige reaktioner. Det er det største antal reaktioner for vold nogensinde.
- Det er vildt alarmerende tal, som jeg ikke mener, vi kan acceptere, siger næstformand i Danmarks Lærerforening Dorte Lange tiL Avisen.dk.
Danmarks Lærerforening ser inklusionen af elever med særlige behov som den primære forklaring på de mange tilfælde af vold mod lærere. Foreningen peger også på, at der de seneste år er kommet flere elever i klasserne i 0-3. klasse, og at et stigende antal elever begynder som ikke skoleparate, fordi kommunerne afviser forældres ønske om at udsætte skolestarten.
Udviklingen kommer bag på psykolog Lars Peter Andersen fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, som også forsker i vold på arbejdspladser.
- Det er nogle høje tal, når man tænker på, at det er folkeskoler, vi snakker om. Risiko for vold er jo normalt noget, vi ser på bosteder for psykisk syge og psykiatriske afdelinger, siger han til Avisen.dk.
I Kommunernes Landsforening (KL), der har det øverste ansvar for lærernes arbejdsforhold, er de allerede opmærksomme på problematikken, forklarer Michael Ziegler (K), som er formand for KL's Løn- og Personaleudvalg. Han peger på, at man i de senere år har oprustet i arbejdet med at vejlede, informere og inspirere til det forebyggende arbejde
Michael Ziegler mener ikke nødvendigvis, at stigningen i antallet af reaktioner fra Arbejdstilsynet er et udtryk for øget vold mod lærerne.
- Det kan også skyldes, at Arbejdstilsynet har meget mere fokus på det her nu, end de havde tidligere. Det er slet, slet ikke for at bortforklare. For de tilfælde, hvor Arbejdstilsynet har givet påbud, er det jo et reelt problem og noget, vi tager alvorligt, siger han til Avisen.dk.
Fokus på det psykiske arbejdsmiljø
I Arbejdstilsynet bekræftes det, at man har haft et øget fokus på vold mod folkeskolelærere i 2015 og 2016.
- Vi har haft et udvidet risikobaseret tilsyn og øget fokus på vold og trusler mod lærere, fordi vi ved, at de er en gruppe, der er i særlig risiko for at blive udbrændte, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet med ansvar for folkeskoler Karsten Refsgaard til Avisen.dk.
Det øgede fokus har betydet, at Arbejdstilsynet har brugt længere tid per tilsyn og fokuseret tiden på tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø. Men man har ikke været på flere tilsyn på folkeskoler i 2016 og 2015 end de foregående år.
I 2016 besøgte Arbejdstilsynet 347 skoler. Hvis man ser på, hvor mange reaktioner Arbejdstilsynet har givet for vold og traumatiske hændelser per tilsyn, er tallet også rekordhøjt i 2016 og højere end gennemsnittet i 2015 og tegner til at blive det samme i år.