Nyheder

OL i matematik er i gang - kan du følge med?

(x − 1)(x − 2)· · ·(x − 2016) = (x − 1)(x − 2)· · ·(x − 2016) = ?

For 58. gang blev en særlig OL-disciplin i går skudt i gang i Brasiliens anden største by, Rio de Janeiro. Konkurrencen varer 11 dage svarende til 264 timer, og 129 lande deltager. Er dette allerede for mange tal for dig, så er OL-disciplinen nok heller ikke din kop the.

De mange deltagere konkurrerer nemlig i at være bedst til at løse matematik.

Konkurrencen er for gymnasieelever, og sidste år vandt USA for andet år i træk over Korea og Kina, der kom på anden- og tredjepladsen. Hvert hold må sende op til seks studerende, og hvert hold får point ud fra, hvor mange point den enkelte deltager får.

- Opgaverne skal løses uden forudsætninger. Altså ved at man tænker sig rigtig godt om, siger Jesper Grodal, professsor ved Institut for matematiske fag, Københavns Universitet og fortsætter: 

- Opgaverne er rigtig svære. Selv folk fra universitetsverdenen kan ikke bare løse dem, men dem, som vinder konkurrencen, er ofte gået videre til at blive kendte matematikere. 

Holdet er nogle af de allerbedste gymnasieelever, men træningen i for eksempel Kina er på et helt andet niveau

Frederik Ravn Klausen, viceleder for OL-holdet og matematikstuderende på Københavns Universitet.

Fem drenge og en pige

Det er seks gymnasieelever, som repræsenterer Danmark til OL i matematik. En pige og fem drenge.

- Man skal være blandt de 30 bedste til den danske matematikkonkurrence Georg Mohr. Hvis man klarer sig godt der, kommer man med på træning fra marts. Alle de nuværende deltagere blev dog allerede udtaget sidste år, siger Frederik Ravn Klausen, viceleder for OL-holdet og matematikstuderende på Københavns Universitet.

Han er med, når holdet mødes til træning på Science Center i Sorø, hvor den står på matematisk undervisning fra fredag eftermiddag til lørdag eftermiddag. 

Holdet skal først til prøve til OL på tirsdag.

Danmark markerer sig

Ifølge Jesper Grodal er Danmark blevet bedre og bedre, når det handler om at repræsentere de rød-hvide farver i matematikkens verden.

- Vi træner mere seriøst nu, og har de senere år vundet flere guldmedaljer, siger han og peger på, at Danmark, i forhold til indbyggertal, er anset i den matematiske verden, hvor eliteuniversiteterne MIT og Stanford i USA, Oxford og Cambridge i England og Bonn i Tyskland ligger i toppen. 

Det er heller ikke uden pondus, når en studerende kan skrive sejr eller finaleplads ved OL i matematik på ansøgningen til universitetet. 

- Når vi får ansøgninger til Ph.d.-stillinger eller postdoc-positioner, så er det nogle gange fra nogle, som har klaret sig godt til OL. Det er helt klart en fjer i hatten. For udenlandske universiteter, hvor kravene er højere, er det ekstra godt, siger Jesper Grodal, professsor ved Institut for matematiske fag, Københavns Universitet.

Selvom det danske hold er godt, er de oppe mod nogle seriøse modstandere. 

- Holdet er nogle af de allerbedste gymnasieelever, men træningen i for eksempel Kina er på et helt andet niveau. Der tages man ud af skolen og træner meget mere. Jeg tror dog, at vi vil klare os rigtig godt, siger Frederik Ravn Klausen, viceleder for OL-holdet og matematikstuderende på Københavns Universitet.

Diskvalificeret for snyd

Konkurrencen har eksisteret siden 1959, hvor Rumænien var det første værtsland, og hvor kun syv lande deltog. Siden da har det taget fart.

Det eneste land der er blevet taget i at snyde, er Nordkorea, der i 1991 og igen i 2010 blev diskvalificeret.

Men hvor svært kan det egentlig være? Nedenfor kan du prøve kræfter med to af problemerne fra OL i 2016:

Så er det bare at gå i gang.