Nyheder

Fylder 80 i dag: - Når en helt krakelerer for øjnene af en

Retssagen mod komikeren tages op igen til november. Onsdag runder Bill Cosby et skarpt hjørne.

Gennem årtier var han et ikon, men så begyndte beskyldninger om overgreb at pible frem.  

I dag fylder skuespilleren og komikeren Bill Cosby 80 år.

Han er både kendt fra de skrå brædder og tv-skærmen, og i 1965 skrev Bill Cosby historie med 'I Spy', da han blev den første sorte amerikanske skuespiller til at have en hovedrolle i en tv-serie.

I juni var han for retten under anklage for tre tilfælde af seksuelle overgreb. Der er ikke faldet dom, men sagen har gjort ondt på amerikanerne, mener flere kulturjournalister. 

- Når det er så traumatisk, er det fordi, han er den første. Alle sorte stand up'ere og især sit-com-skuespillere er inspireret af ham. Han er det, man kalder for et referencepunkt. Og når en helt krakelerer for øjnene af en, er det forfærdeligt hårdt - specielt for afroamerikanerne, siger DR's kulturkommentator Niels Frid-Nielsen.

Bill Cosby ankommer til retten med sin kone Video: Michael Rathje

Nægter sig skyldig 

I alt har omkring 60 kvinder anklaget Cosby for at have udsat dem for seksuelle overgreb.

Mange af sagerne er dog juridisk forældet, og sagen i Pennsylvania er den eneste, som indtil videre har ført til en strafferetlig behandling.

Her kan hver af de tre anklager give op til ti års fængsel samt en bøde på 25.000 dollar.

Bill Cosby nægter sig skyldig i sagen, som i juni blev erklæret ugyldig af en dommer. Efter fire dages votering lykkedes det ikke alle 12 nævninge at blive enige, og retssagen skal derfor tages op igen til november.

Bill Cosby

- Født William Henry Cosby Jr. 12. juli 1937 i Philadelphia.

- Er en amerikansk skuespiller og komiker. 

Især kendt for sin rolle som Dr. Heathcliff 'Cliff' Huxtable i 'The Cosby Show', som kørte fra 1984 til 1992.

- Gift med Camille Cosby siden 1964.

Moderne afroamerikaner

Skuespilleren er født den 12. juli 1937 og voksede op i et socialt boligbyggeri i den amerikanske storby Philadelphia med sin mor, tre brødre og en far, der arbejdede i det amerikanske søværn. 

Bill Cosby forlod sine universitetsstudier for at forsøge sig med stand-up i starten af 1960'erne.

Men det var tv-serien 'The Cosby Show' og rollen som familiefaren Cliff Huxtable, der katapulterede ham ind i verdensberømmelse.

Serien kørte over skærmen fra 1984 til 1992, og Bill Cosby har vundet to Golden Globes for sin rolle.

- Han var billedet på, man godt kunne være sort i USA og danne familie, komme op i middelkassen, få et godt liv, få sine børn godt på vej, have en selvstændig kvinde som kone - altså en moderne afroamerikaner, fortæller Niels Frid-Nielsen. 

Brød grund og banede vej

Film- og tv-anmelder på Information, Christian Monggaard, fortæller, at Bill Cosby dengang var vigtig for sin tid, fordi han aldrig gjorde et nummer ud af sin hudfarve, og på den måde byggede han bro. 

- Det handlede ikke om at være sort eller hvid, men om at være menneske, siger han. 

- Når man skal se på Bill Cosby som helhed, og hvorfor det gør så ondt på det sorte USA lige nu, er det fordi, han var en faderskikkelse. Han var sort i et hvidt miljø og en hvid kultur, og han klarede sig fantastisk, siger han. 

Også Bill Cosbys tilgang til stand-up, som han begyndte på i starten af 1960'erne - først i Philadelphia og senere i New York - er anderledes. Hans komik var unik.

- Han brød grund og banede vej. Han stillede sig op og fortalte historier om sit eget liv, og det var han en af de første til at gøre. Det er noget Louis C.K gør i dag og Jerry Seinfeld har gjort, og som mange siden har gjort det. På skuespillerfronten har han banet vej for sorte skuespillere, siger Christian Monggaard.

Kæmper for sit eftermæle

Bill Cosby er ikke dømt i den udskudte retssag, og i april udtalte han til medier, at han ser frem til at komme tilbage på scenen igen.

Ifølge DR's kulturkommentator Niels Frid-Nielsen handler det ikke for Bill Cosby om at gøre comeback. 

- Indtil skandalen begyndte at rulle, var han ubetinget den største, sorte tv-personlighed i det 20. århundrede. Så sker det her, og det krakelerer for øjnene af ham. Jeg tror ikke, han kæmper for et egentligt comeback. Det handler om eftermælet for ham: Skal han gå skændet ned i graven, eller skal han blive stående som et ikon for kommende generationer, spørger Niels Frid-Nielsen.

- Han er en gammel patriark, og her har vi et sort familiedynasti bygget op omkring Bill Cosby. Så ja, der er meget på spil for ham, men sørme også for hans børn og børnebørn.

Men er det overhovedet muligt at skille skuespilleren og anklagerne om privatpersonen ad? Det er både et komplekst og betændt emne, mener Christian Monggaard og uddyber, at idéen om den hyggelige familiefar på tv-skærmen og beskyldningerne om krænkelser ikke hænger sammen. 

- Det er to fuldstændig uforenelige størrelser. Jo flere kvinder, der fortæller deres historier, jo mere chokeret bliver man over omfanget. Så på den måde bør man ikke hylde ham. Samtidig kan man godt se tilbage på nogle af hans ting, og synes, de var fantastiske. Men løgnen, bedraget og alt det grimme ligger lige under overfladen.

Bill Cosbys nedtur

 1. 2002

  1. Andrea Constand og Bill Cosby mødes

   Andrea Constand og Bill Cosby mødes for første gang på Temple University i Philadelphia. Her arbejder hun som basketballtræner, mens han sidder i bestyrelsen. Cosby tilbydder derfor at være hendes mentor, og de to udvikler et tæt forhold.

 2. 2004

  1. Episoden mellem Cosby og Constand

   Andrea Constand besøger Bill Cosby i sit hjem, fordi hun er bekymret for sin karriere. Han har derfor inviteret hende over for at snakke om tingene. Ifølge sagsmaterialet giver han Andrea Constand nogle piller, som han siger vil hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gør angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamler og forgriber Cosby sig seksuelt på hende.

   Andrea Constand forlader derefter sit stilling ved universitet og flytter hjem til Toronto, hvor hun er født og opvokset.

 3. 2005

  1. Andrea Constand anlægger sag mod Cosby

   Andrea Constand fortæller sin mor, at Bill Cosby har overfaldet hende et år tidligere. De kontakter derfor sammen tv-stjernen og det canadiske politi. 

   Andrea Constand lægger sag an mod Bill Cosby i civilretten. Her indrømmer Cosby, at der har været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kommer for retten, indgår de to parter dog et forlig. Sagen ender derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skal forhindre dem begge i at tale om sagen.

 4. 2014

  1. Video, hvor komiker kalder Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Komikeren Hannibal Buress leverer under et show i Cosbys hjemby Philadelphia et frontalangreb på sin kollega, hvor han fra scenen flere gange slår fast, at Cosby er at betragte som serie-voldtægtsmand.

   Han siger blandt andet, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier, og flere kvinder begynder derefter at stå frem med lignende anklager mod Cosby.

  2. Et kendt ansigt står frem

   Modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby.

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

 5. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   I løbet af både 2014 og 2015 står flere og flere kvinder frem og fortæller deres historier om seksuelle overgreb af Bill Cosby - blandt andet den tidligere Miss America Lisa Christie.

  2. Nye dokumentar ser dagens lys

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men i juli frigiver en dommer dokumenter fra retssagen tilbage i 2005, hvori Bill Cosby indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål at have sex med dem. 

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

  3. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Under et pressemøde i det Hvide Hus bliver USAs daværende præsident, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter oplysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror, at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt.

  4. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier.

  5. Bill Cosby bliver sigtet

   30. december bliver derrejst sigtelse mod Bill Cosby i sagen om Andrea Constand. Det er den første sigtelse, der er blevet rejst mod tv-stjernen.

   Det er anklageren i The Montogmery County i den amerikanske delstat Pennsylvania, der har sigtet Bill Cosby for det, som bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden. En arrestordre bliver udstedt på Bill Cosby.

 6. 2016

  1. Dommer afgør, at Bill Cosby skal for retten

   En dommer i den amerikanske delstat Pennsylvania afgør, at der skal indledes en regulær retssag mod skuespilleren Bill Cosby, der anklages for voldtægt. 

   Afgørelsen bliver truffet efter, at bevismateriale og vidneudsagn mod Cosby er blevet gennemgået ved en retshøring i byen Norristown, hvor skuespilleren selv har været til stede.

    

 7. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 12 kvinder at vidne ved Andrea Constands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

  2. Retssagen mod Bill Cosby begynder

   Bill Cosby skal for en dommer i sagen om Andrea Constand. Bliver han fundet skyldig i sagen om Andrea Constand, risikerer han ifølge amerikanske medier 10 års fængsel.

    

  3. Nævningene er uenige

   Efter fire dages votering lykkedes det ikke nævningene at blive enige om at kende Cosby skyldig eller uskyldig nogen af de tre anklager om tilfælde af seksuelle overgreb.

   Retssagen bliver derfor kendt ugyldig. 

  4. Sagen genoptages til november

   Sagen mod den 79-årige amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby bliver genoptaget 6. november.

   Det fastslår dommer Steven O'Neill ved Montgomery County Common Pleas Court i Pennsylvania, efter det ikke lykkedes nævningene at blive enige i anklagerne. 

Kilder: The New York Times, CNN, The Washington Post