Samfund

Sædkvaliteten styrtdykker efter de 30

Noget tyder på, at også mændene skal op af stolen, inden de fylder 30 år, hvis de vil have gode chancer for at få børn.

Vi har længe vidst, at kvinders fertilitet falder i takt med, at de bliver ældre, men en ny undersøgelse viser, at det faktisk også gælder for mænd.

European Society of Human Reproduction and Embryology udgav mandag en undersøgelse, som konkluderer, at mænds fertilitet falder drastisk, efter de er fyldt 30 år.

"Enormt spændende"

Overlæge og speciallæge i gynækologi fra Dansk Fertilitetsklinik Hans Krog hilser den nye forskning velkommen.

Fakta om fertilitet

Den gennemsnitlige dansker kvinde får sit første barn, når hun er 29,1 år.

En fødselsårgang består af omkring 55.000 børn. Ni procent er kommet til verden efter fertilitetsbehandling

For de kvinder, der er under 35 år og i fertilitetsbehandling, er der over en femårig periode 80 procent chance for at få et barn. For kvinder over 35 år er det under halvdelen, mens det for kvinder over 40 år kun er 26 procent, der har succes i løbet af fem år.

Behandlingen kan generelt kun kompensere for halvdelen af de børn man ønsker sig.

- Det er enormt spændende, at der pludselig kommer tal på noget, som vi har haft mistanke om i lang tid. Vi har længe haft en idé om, at de ældre mænds sædkvalitet var faldende, siger han og fortsætter:

- Men det har ikke været sådan, at man kunne se det. For når man tæller mændenes sædceller, så er der ligeså mange som hos de unge mænd - kvaliteten af dem er bare dårligere.

I Hans Krogs arbejde oplever han, at det kan være svært for mændene at forstå og acceptere, at deres sædcelleantal er normalt, men at det alligevel er svært at gøre en kvinde gravid, fordi de ikke længere er i 20'erne, og sædcellerne derfor ikke har god kvalitet.

Om undersøgelsen

Forskerne undersøgte 19.000 amerikanske par, som var i reagensbehandling i perioden 2000 til 2014. Her fandt de frem til, at mændenes alder spillede en betydelig rolle hos kvinder under 30 år, som forsøgte at blive gravide.

Her havde kvinder under 30 år 27 procent større sandsynlighed for at få et barn med en mand på 30-35 år end med en mand på 40-42 år. Det skriver Videnskab.dk.

Når sædkvaliteten forringes, bliver sædvolumen mindre, bevægeligheden af sædcellerne bliver ringere, ligesom der ses flere fejl på arvematerialet i sædcellerne.

Politiken skrev tilbage i 2015, at Sundhedsstyrelsen skønner, at cirka én ud af 10 børn kommer til verden med hjælp fra fertilitetsbehandlinger. Og det skyldes ikke mindst ringe sædkvalitet hos tusindvis af danske mænd.

Mænd skal ikke vente

Derfor har Hans Krog et vigtigt råd til de danske mænd:

- I skal ikke vente for længe. Man skal få børn, når man er ung, for biologisk er vi programmeret til at få børn, når vi er i 20'erne.

Han mener, vi skal bruge resultaterne fra undersøgelsen til at gøre mænd opmærksomme på, at uret altså også tikker for dem.

Herunder kan du se en graf for, hvordan chancerne er for at blive gravid, når man er kvinde og bliver ældre.

Selvom man længe har haft en mistanke om, at mænd også har et biologisk ur, der tikker, så har der hidtil ikke været nogen litteratur, der har kunnet bevise det. Men Hans Krog er optimistisk:

- Nu kommer det her studie fra USA, og så får vi fokus på det og får diskuteret det.

- For der er slet ikke nok viden på det her område, så jeg synes, der skal meget mere oplysning til.

Mænds livsstil spiller en vigtig rolle, når det kommer til sædkvaliteten. Herunder kan du se, hvordan du kan forbedre eller opretholde din sædkvalitet.

Sådan forbedrer du din fertilitet

 1. Spis sundt og varieret

  Spis grøntsager, groft brød og erstat eventuelt animalsk fedt med olivenolie.

 2. Spis vitaminpiller

  Sørg for at få nok med C-vitamin, E-vitamin og zink.

 3. Hav en normal BMI

  Overvægt kan have betydning for fertiliteten. Man sier, at 10 kilos overvægt er lig med 10 procent nedsættelse af fertiliteten hos manden.

 4. Nedsæt alkoholforbruget

  For stor alkoholindtagelse i lang tid medfører dårlig rejsning, nedsat libido og dårlig sædcellefunktion.

 5. Stop rygning

  Videnskabelige undersøgelser har vist, at rygning skader sædcellerne, både deres udseende, motilitet og antal. Nikotin kan også få testiklerne til at skrumpe med dårlig sædkvalitet til følge. Marihuana nedsætter sædcelle-koncentrationen og motiliteten.

 6. Narkotika og steroider

  Kokain forringer erektionen ved at nedsætte virkningen af testosteronet i kroppen. Høje doser amfetamin nedsætter libido og steroider ødelægger sædcelleproduktionen.

Kilde: Copenhagen Fertility Center