Nyheder

Minister om omstridt læge i reklame for omskæring: - Det er temmelig grotesk

Sundhedsminister er klar til at se på mulige huller i loven.

En flyer fra et firma, der kalder sig 'Kirurgisk Kosmotologisk Klinik', er blevet omdelt i flere bydele i Aarhus.

I sig selv er det ikke opsigtsvækkende, men på første linje i reklamen står et omstridt navn, Said Ahmed el-Batran. Han er nævnt som stifter af virksomheden, der tilbyder "kosmetiske behandlinger af huden og hele kroppen” og ”omskæring”.

I oktober sidste år blev Said Ahmed el-Batran, som er speciallæge i kirurgi, frataget sin ret til at udføre omskæring. Nu viser det sig, at lægen på trods af forbuddet måske stadig er aktiv inden for området.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er forbavset over at se hans navn på den omdelte flyer.

- Det virker temmelig grotesk set i lyset af, at han er frataget retten, siger hun til TV 2.

Tilsynsfolk er på sagen

Det var dårlige hygiejniske principper, kritisabel omgang med journaler og manglende forståelse af myndighedernes anvisninger, der i oktober sidste år fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at fratage Said Ahmed el-Batran retten til at omskære børn.

Det skete efter en lang række klagesager og politianmeldelser.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der som tilsynsmyndighed har givet Said Ahmed el-Batran talrige påbud gennem de seneste 10 år, reagerede man prompte, da man søndag modtog flyeren fra en borger.

- Der var flere ting i den flyer, vi syntes, var bekymrende. Så det førte til, at vi i dag (tirsdag, red.) har været ude på et tilsynsbesøg på klinikken, siger Susanne Bjaaland Hertz, jurist og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Styrelsen mødte en lukket dør, og der kunne derfor ikke føres tilsyn.

- Men vores tilsynsfolk er på sagen, og vi vil foretage et besøg igen, forsikrer Susanne Bjaaland Hertz.

Speciallæge i kirurgi Said Ahmed el-Batran fik i oktober sidste år frataget retten til at udføre omskæring. Video: Jacob Carlsen

Mulige huller i loven skal undersøges

Ifølge Ellen Trane Nørby er der en lang række forhold i sagen, der skal undersøges. 

- Det siger sig selv, at en mand, der har fået frataget sig sin autorisation, ikke skal have mulighed for at kunne omgå loven, siger hun og tilføjer:

- Og hvis det viser sig, at der er huller i loven, må vi kigge på det.

Et af disse forhold, der skal undersøges, handler om en anden læge. På den omdelte flyer står lægen noteret som den ansvarlig læge med speciale i urologi. Ifølge sundhedsministeren er han ikke speciallæge i Danmark.

TV 2 har konfronteret Said Ahmed el-Batran om den pågældende flyer, og det var netop denne detalje, han fokuserede på.

- Han (den ansvarlige læge, red.) har fået en tilladelse fra mig til at bruge mit navn, så de kan skrive, at det er mig, der har stiftet det. Det er ikke et problem, siger han til TV 2.

Han har fået en tilladelse fra mig til at bruge mit navn, så de kan skrive, at det er mig, der har stiftet det.

Said Ahmed el-Batran, speciallæge i kirurgi

Said Ahmed el-Batran siger til TV 2, at han ikke længere ejer firmaet, men at han stiftede det oprindelige firma i 2001. I dag ejes klinikken angiveligt af hans kone, og den ansvarlige læge kommer og laver omskæringer indimellem.

Forbuddet mod at udføre omskæring, som Said Ahmed el-Batran i første omgang er omfattet af i to år, indebærer ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at han ikke må udføre eller på anden måde deltage i omskæring.

Ikke ulovligt

Ifølge sundhedsjurist ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, er det ikke ulovligt, når Said Ahmed el-Batran fremgår af flyeren.

- Forbuddet mod at udføre omskæring gælder kun Said Ahmed El-Batran. Kun hvis det kan dokumenteres, at el-Bratan enten udfører eller medvirker under indgrebet, kan styrelsen gribe ind. Styrelsen kan i den situation fratage ham retten til at praktisere som læge, siger han.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at man nu undersøger den pågældende læge, ligesom man undersøger Said Ahmed el-Batrans forbindelse til klinikken.

Herunder kan du se, hvilke sager Said Ahmed el-Batran har været involveret i gennem tiden:

Sagerne om Said El-Batran

 1. 2006

  1. Forpint dreng giver første indberetning

   Sundhedsstyrelsen får den første indberetning om mulige problemer med lægen Said El-batran. En kommunalarbejder reagerer på en lille dreng, der er blevet omskåret på Said El-Batrans private klinik. Drengen er forpint af smerter og bliver indlagt på et hospital. På baggrund af sagen udtaler Patientklagenævnet i 2009 skærpet kritik af Said El-Batran, der kritiseres for manglende journalføring. Der mangler oplysninger om, hvilken operationsteknik og lokalbedøvelse, der er brugt ved indgrebet, og journalen er ikke ført på dansk.

    

 2. 2007

  1. Forfejlet fedtsugning

   Said El-Batran fjerner en tre centimeter stor fedtknude i maven på en kvindelig patient. En uge senere opsøger hun sin egen læge på grund af smerter i maven. Den praktiserende læge mistænker kvaksalveri og anmelder sagen til politiet. Sundhedsstyrelsen indberetter sagen til Patientklagenævnet, som vurderer, at Said El-Batran har brugt en "unødig traumatiserende sugeteknik og en for omfangsrig fjernelse af væv og fedt". 

 3. 2009

  1. Opererer i kontorlokale

   Said El-Batran er ansat på Sygehus Sønderjylland, men han pakker sin taske og rejser til Norge, hvor han omskærer 15-20 drengebørn i et kontorlokale. 

   Said El-Batran udtalte, at han helst havde foretaget indgrebene på et sygehus, men ikke havde muligheden for det.

   På dette tidspunkt var Said El-Batran allerede under skærpet tilsyn i Danmark efter at Sundhedsstyrelsen havde modtaget oplysninger om, at "lægen har udført rituel omskæring af fem drenge uden de har været tilstrækkeligt smertedækkede.”

 4. 2011

  1. To patienter har mistet livet

   Said El-batran trækker sig fra sin stilling som på kirurgisk afdeling ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa efter det kommer frem, at han fire gange har fået kritik af Patientombuddet, og at to af hans patienter på hospitalet er døde.

   Det drejer sig om de to sager fra i 2006 og 2007 samt to andre sager fra sygehuset i 2008 og 2009.

   Her døde en kvinde efter en operation for tarmslyng, og et foster døde, fordi Said El-Bartan overså tydelige tegn på svangerskibsforgiftning hos en gravid kvinde. 

 5. 2015

  1. Uhumske operationer

   Said El-Bartan har en privat klinik, hvor han udfører omskæringer. Ved et tilsynsbesøg får han flere kritikpunkter. Klinikken havde ikke "forsvarlig adgang" til håndvask og rindende vand. To lægemidler var blandt andet opbevaret forkert, holdbarhedsdatoen på lægemidler var overskredet, og genbrugte afdækningsstykker blev fundet sammen med mangelfulde journaler.

 6. 2016

  1. Forbud mod omskæring

   Styrelsen for Patientsikkerhed giver Said El-Batran et toårigt forbud mod at udføre omskæringer. 

   - Det er styrelsens vurdering, at der er begrundet mistanke om, at du kan være til fare for patienternes sikkerhed på grund af dårlig hygiejne i din klinik, din opbevaring af journalmateriale, din manglende forståelse for bestemmelserne om journalføringspligt, og din manglende foreståelse af myndighedens anvisninger, lyder det i styrelsens besked til Said El-Batran, som TV 2 har fået indsigt i. 

 7. 2017

  1. Reklamerer for sin omskæringsklinik

   En klinik ejet af Said El-Batran uddeler reklamemateriale for omskæringer i postkasser i områder i Aarhus, selvom han fortsat er omfattet af et forbud mod at foretage rituelle omskæringer.

   Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det grotesk.

 8. 2019

  1. Forbud mod omskæring ophævet efter fejl

   Det kommer frem, at Styrelsen for Patientsikkerhed ved en fejl har meddelt Said El-Batran, at forbuddet mod omskæring var ophævet, og at han dermed igen måtte omskære drengebørn.

   Han fortæller til Avisen Danmark, at han siden februar 2019 har foretaget op mod 90 rituelle omskæringer.

   Styrelsen mener fortsat, at han er til fare for patienternes sikkerhed. Selv siger han til Avisen Danmark, at myndighederne tager fejl:

   - Den eneste kritik, jeg har fået i forbindelse med omskæring, har været på grund af journalføring, hvor jeg ikke skrev, hvilken smertestillende medicin, der var brugt. Det var bare dårlig kommunikation.

  2. Retten afviser sag efter endnu en fejl

   På grund af fejl i forbindelse med Styrelsen for Patientsikkerheds høring af Said El-Batran, afviser Retten i Odense styrelsens stævning af lægen.

   Styrelsen ønskede ellers ved dom at fratage Said El-Batrans ret til at omskære drengebørn permanent.

Kilder: Styrelsen for Patiensikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Avisen Danmark, JydskeVestkysten, Ekstra Bladet, DR