Nyheder

Læge fik frataget ret til at omskære børn: Nu indgår han i reklame for omskæring

Kirurgen mener ikke selv, at han gør noget ulovligt, siger han til TV 2.

Dårlige hygiejniske principper, kritisabel omgang med journaler og manglende forståelse af myndighedernes anvisninger.

Med ovenstående begrundelse fik speciallæge i kirurgi Said Ahmed el-Batran i oktober sidste år frataget retten til at udføre omskæring.

Nu viser det sig, at lægen på trods af forbuddet måske stadig er aktiv inden for området.

Beboerne i flere bydele i Aarhus har i denne uge nemlig modtaget en flyer fra et firma, der kalder sig 'Kirugisk Kosmotologisk Klinik', hvorpå Said Ahmed el-Batran på første linje er nævnt som stifter af virksomheden.

Af flyeren fremgår det, at klinikken udfører ”kosmetiske behandlinger af huden og hele kroppen”.

Og med stor skrifttype står der ”omskæring” på dansk og tre andre sprog, herunder arabisk og tyrkisk.

- Det er etisk uacceptabelt

For Morten Frisch, der er overlæge, debattør og stor modstander af omskæring, var flyeren så forargelig, at han valgte at lægge et billede af den på Facebook.

 - At reklamere for et etisk uacceptabelt indgreb udført i en klinik, der er stiftet af denne læge vidner om, at der foregår omskæringer i Gellerup med en standard, som el-Batran står som garant for, siger Morten Frisch til TV 2, der fik billedet tilsendt af en bekendt.

- Vores tilsynsfolk er på sagen

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed, der som tilsynsmyndighed har givet Said Ahmed el-Batran talrige påbud gennem de seneste ti år, reagerede man prompte, da man søndag modtog flyeren fra en borger.

- Der var flere ting i den flyer, vi syntes, var bekymrende. Så det førte til, at vi i dag (tirsdag, red.) har været ude på et tilsynsbesøg på klinikken, siger Susanne Bjaaland Hertz, jurist og sektionsleder i Styrelsen for Patientsikkerhed, til TV 2.

Klinikken på Edwin Rahrs Vej bag Bazar Vest i Aarhus-bydelen Gellerup var dog lukket tirsdag, og der kunne derfor ikke føres tilsyn.

- Men vores tilsynsfolk er på sagen, og vi vil foretag et besøg igen, forsikrer Susanne Bjaaland Hertz.

- Det er ikke mig

På flyeren nævnes Said Ahmed el-Batran som sagt som stifter af klinikken, mens en anden læge står noteret som ansvarlig læge med speciale i urologi.

Da TV 2 konfronterer Said Ahmed el-Batran på hans hjemmeadresse, er det netop denne detalje, han fokuserer på.

- Han (den ansvarlige læge, red.) har fået en tilladelse fra mig til at bruge mit navn, så de kan skrive, at det er mig, der har stiftet det. Det er ikke et problem, siger han til TV 2.

Han forklarer, at han ikke længere ejer firmaet, men at han stiftede det oprindelige firma i 2001.

Hvorfor er du overhovedet bag det her, når du ikke må have noget med selve arbejdet at gøre?​

- Det er fordi, at klinikken ejes af min kone. Det er en kosmetologisk klinik, hvor han (den ansvarlige læge, red.) kommer og laver omskæringer indimellem.

Så det er ikke dig, der står og laver omskæringer af drenge?

- Nej, det er ikke mig, siger Said Ahmed el-Batran.

Forbuddet mod at udføre omskæring, som Said Ahmed el-Batran i første omgang er omfattet af i to år, indebærer ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, at han ikke må udføre eller på anden måde deltage i omskæring.

Ifølge sundhedsjurist ved Syddansk Universitet, Kent Kristensen, er det ikke ulovligt, når Said Ahmed el-Batran fremgår af flyeren.

- Forbuddet mod at udføre omskæring gælder kun Said Ahmed El-Batran. Kun hvis det kan dokumenteres, at El-Batan enten udfører eller medvirker under indgrebet, kan styrelsen gribe ind. Styrelsen kan i den situation fratage ham retten til at praktisere som læge, siger Kent Kristensen.

Er den ansvarlige læge specialist?

Slår man navnet på den ansvarlige læge fra flyeren op i autorisationsregistret, dukker der ikke noget resultat op.

Men en læge med samme navn med en anden stavemåde, der ligesom Said Ahmed el-Batran også bor i Odense og som har arbejdet på samme sygehus, står anført som autoriseret læge i registret.

Denne person er dog ikke speciallæge i urologi, som det ellers fremgår af flyeren, og dette stiller Styrelsen for Patientsikkerhed sig kritisk overfor.

- Hvis man udgiver sig for at være speciallæge og ikke er det, er det en overtrædelse af autorisationsloven, og en sådan overtrædelse vil vi politianmelde. Og hvis personen for eksempel er autoriseret, men ikke har ret til selvstændigt virke, kigger vi også på det, siger Susanne Bjaaland Hertz fra styrelsen.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at man nu undersøger den pågældende læge, ligesom man undersøger Said Ahmed el-Batrans forbindelse til klinikken.

Herunder kan du se, hvilke sager Said Ahmed el-Batran har været involveret i gennem tiden:

Sagerne om Said El-Batran

  1. 2006

    1. Forpint dreng giver første indberetning

      Sundhedsstyrelsen får den første indberetning om mulige problemer med lægen Said El-batran. En kommunalarbejder reagerer på en lille dreng, der er blevet omskåret på Said El-Batrans private klinik. Drengen er forpint af smerter og bliver indlagt på et hospital. På baggrund af sagen udtaler Patientklagenævnet i 2009 skærpet kritik af Said El-Batran, der kritiseres for manglende journalføring. Der mangler oplysninger om, hvilken operationsteknik og lokalbedøvelse, der er brugt ved indgrebet, og journalen er ikke ført på dansk.

       

  2. 2007

    1. Forfejlet fedtsugning

      Said El-Batran fjerner en tre centimeter stor fedtknude i maven på en kvindelig patient. En uge senere opsøger hun sin egen læge på grund af smerter i maven. Den praktiserende læge mistænker kvaksalveri og anmelder sagen til politiet. Sundhedsstyrelsen indberetter sagen til Patientklagenævnet, som vurderer, at Said El-Batran har brugt en "unødig traumatiserende sugeteknik og en for omfangsrig fjernelse af væv og fedt". 

  3. 2009

    1. Opererer i kontorlokale

      Said El-Batran er ansat på Sygehus Sønderjylland, men han pakker sin taske og rejser til Norge, hvor han omskærer 15-20 drengebørn i et kontorlokale. 

      Said El-Batran udtalte, at han helst havde foretaget indgrebene på et sygehus, men ikke havde muligheden for det.

      På dette tidspunkt var Said El-Batran allerede under skærpet tilsyn i Danmark efter at Sundhedsstyrelsen havde modtaget oplysninger om, at "lægen har udført rituel omskæring af fem drenge uden de har været tilstrækkeligt smertedækkede.”

  4. 2011

    1. To patienter har mistet livet

      Said El-batran trækker sig fra sin stilling som på kirurgisk afdeling ved Sygehus Sønderjylland i Aabenraa efter det kommer frem, at han fire gange har fået kritik af Patientombuddet, og at to af hans patienter på hospitalet er døde.

      Det drejer sig om de to sager fra i 2006 og 2007 samt to andre sager fra sygehuset i 2008 og 2009.

      Her døde en kvinde efter en operation for tarmslyng, og et foster døde, fordi Said El-Bartan overså tydelige tegn på svangerskibsforgiftning hos en gravid kvinde. 

  5. 2015

    1. Uhumske operationer

      Said El-Bartan har en privat klinik, hvor han udfører omskæringer. Ved et tilsynsbesøg får han flere kritikpunkter. Klinikken havde ikke "forsvarlig adgang" til håndvask og rindende vand. To lægemidler var blandt andet opbevaret forkert, holdbarhedsdatoen på lægemidler var overskredet, og genbrugte afdækningsstykker blev fundet sammen med mangelfulde journaler.

  6. 2016

    1. Forbud mod omskæring

      Styrelsen for Patientsikkerhed giver Said El-Batran et toårigt forbud mod at udføre omskæringer. 

      - Det er styrelsens vurdering, at der er begrundet mistanke om, at du kan være til fare for patienternes sikkerhed på grund af dårlig hygiejne i din klinik, din opbevaring af journalmateriale, din manglende forståelse for bestemmelserne om journalføringspligt, og din manglende foreståelse af myndighedens anvisninger, lyder det i styrelsens besked til Said El-Batran, som TV 2 har fået indsigt i. 

  7. 2017

    1. Reklamerer for sin omskæringsklinik

      En klinik ejet af Said El-Batran uddeler reklamemateriale for omskæringer i postkasser i områder i Aarhus, selvom han fortsat er omfattet af et forbud mod at foretage rituelle omskæringer.

      Daværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det grotesk.

  8. 2019

    1. Forbud mod omskæring ophævet efter fejl

      Det kommer frem, at Styrelsen for Patientsikkerhed ved en fejl har meddelt Said El-Batran, at forbuddet mod omskæring var ophævet, og at han dermed igen måtte omskære drengebørn.

      Han fortæller til Avisen Danmark, at han siden februar 2019 har foretaget op mod 90 rituelle omskæringer.

      Styrelsen mener fortsat, at han er til fare for patienternes sikkerhed. Selv siger han til Avisen Danmark, at myndighederne tager fejl:

      - Den eneste kritik, jeg har fået i forbindelse med omskæring, har været på grund af journalføring, hvor jeg ikke skrev, hvilken smertestillende medicin, der var brugt. Det var bare dårlig kommunikation.

    2. Retten afviser sag efter endnu en fejl

      På grund af fejl i forbindelse med Styrelsen for Patientsikkerheds høring af Said El-Batran, afviser Retten i Odense styrelsens stævning af lægen.

      Styrelsen ønskede ellers ved dom at fratage Said El-Batrans ret til at omskære drengebørn permanent.

Kilder: Styrelsen for Patiensikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Avisen Danmark, JydskeVestkysten, Ekstra Bladet, DR