Nyheder

Tre voksne og et barn formodes døde efter klippeskred i Grønland

Det er for farligt at dykke efter dem, da risikoen for flere klippeskred stadig er stor.

Tre voksne og et barn fra bygden Nuugatsiaq formodes omkommet i forbindelse, at bygden lørdag blev ramt af en flodbølge som følge af et stort klippeskred.

Det oplyser politiet i Nuuk tirsdag aften ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

De fire personer blev lørdag meldt savnet, efter voldsomme oversvømmelser forårsagede, at 11 huse blandt andet blev skyllet ud i fjorden. Men på grund af is og fare for flere klippeskred var det for farligt at dykke efter dem.

Efter flodbølgen og klippeskredet meldte politiet ud, at 78 ud af de 101 registrerede beboere i bygden var blevet evakueret. 19 af dem henvendte sig efter kort tid. Det stod derfor hurtigt klart, at de fire - nu formodet omkomne - var savnet.

Arktisk Kommando har overfløjet og fotograferet området og kan konstatere, at det var en klippevæg på 300 gange 1100 meter, som styrtede i fjorden.

Opmærksom på nye klippeskred

Grønlands Politi advarer fortsat mod sejlads i Karratfjorden på den grønlandske vestkyst, der lørdag aften blev ramt af en flodbølge. 

Det sker, i frygt for at nye klippeskred vil opstå.

Styrter flere klipper ned i havet, kan det medføre store flodbølger, som kan oversvømme nærliggende bygder. Indbyggerne i Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut skal derfor straks søge op i fjeldet, hvis der sker flere klippeskred, lyder meldingen.

En af dem, der har ansvaret for at holde øje med nye klippeskred, er Søren Kjeldsen, chef for inspektionsskibet Vædderen. Han har siden weekenden hjulpet med evakueringer af beboere i det ramte område.

- Vi har ikke set noget bevægelse på fjeldet, der tyder på, at der er noget på vej lige nu, siger han til TV 2 og fortæller, at skaderne efter klippeskredet er voldsom store.

Løkke sender tanker til Grønland

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sender tanker til de omkomne efter naturkatastrofen i Grønland.

- Det er med stor sorg, at jeg har modtaget oplysning om, at de fire savnede indbyggere fra Nuugaatsiaq i Grønland nu formodes at være omkommet efter flodbølgen, der ramte i weekenden. Mine tanker og dybe medfølelse går til ofrene for naturkatastrofen og deres pårørende, skriver han i en mail til TV 2

Tirsdag var Lars Løkke i kontakt med med Kim Kielsen, der er formand for det grønlandske parlament, Naalakkersuisut, for at få en status på situationen i området ved Uummannaq.

Mine tanker går til de pårørende og til alle, som har mistet deres hjem og eksistensgrundlag.

Lars Løkke Rasmussen, statminister

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet fortæller Løkke, at formanden er meget berørt, og hvordan grønlandske og danske beredskabsmyndigheder sammen har ydet og fortsat yder en stor indsats under vanskelige forhold.

- Det er imponerende og påkalder min dybeste respekt, siger Lars Løkke Rasmussen i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Mine tanker går til de pårørende og til alle, som har mistet deres hjem og eksistensgrundlag. Mine tanker går også til indbyggerne i Illorsiut og Niaqornat, som i hast er blevet evakueret fra deres hjem, da et muligt nyt klippeskred truer området.