Nyheder

Løkke efter klippeskred i Grønland: - Mine tanker går til de pårørende

Statsminister Lars Løkke Rasmussen står klar med yderligere hjælp til Grønland, hvis behovet opstår.

På et øjeblik mistede flere beboere på Grønland deres hjem, da bygden Nuugaatsiaq lørdag blev ramt af en flodbølge som følge af et stort klippeskred.

Fire personer i området er fortsat savnet.

Men det er for farligt at dykke efter dem, da risikoen for flere klippeskred er stor.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har fulgt katastrofen tæt. Tirsdag var han i kontakt med med Kim Kielsen, der er formand for det grønlandske parlament, Naalakkersuisut, for at få en status på situationen i området ved Uummannaq.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet fortæller Løkke, at formanden er meget berørt, og hvordan grønlandske og danske beredskabsmyndigheder sammen har ydet og fortsat yder en stor indsats under vanskelige forhold.

- Det er imponerende og påkalder min dybeste respekt, siger Lars Løkke Rasmussen i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Mine tanker går til de pårørende og til alle, som har mistet deres hjem og eksistensgrundlag. Mine tanker går også til indbyggerne i Illorsiut og Niaqornat, som i hast er blevet evakueret fra deres hjem, da et muligt nyt klippeskred truer området.

Det er imponerende og påkalder min dybeste respekt.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Arktisk Kommando har overfløjet og fotograferet området og kan konstatere, at det var en klippevæg på 300 gange 1100 meter, som styrtede i fjorden.

Ingen fare for nye klippeskred - lige nu

De første meldinger konstaterede, at der var tale om et jordskælv - målt til 4,0 på richterskalaen - og en efterfølgende tsunami. Men ifølge seismolog Peter Voss fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - er det sandsynligt, at der i stedet var tale om et klippeskred.

- Vi har nogle signaler på vores jordskælvsstationer, der minder om jordskælv, men de minder også om, at der er udløst et skred, siger Peter Voss til grønlandske KNR.

Dog er der fortsat risiko for flere klippeskred.

Styrter klipperne i havet, kan det medføre store flodbølger, der kan oversvømme nærliggende bygder. Indbyggerne i Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut skal derfor straks søge op i fjeldet, hvis der sker flere klippeskred.

Søren Kjeldsen, chef for inspektionsskibet Vædderen, har hjulpet med evakueringer på stedet. Han har efterfølgende ikke set noget bevægelse, der kunne tyde på nye klippeskred.

- Vi vil fortsat holde øje og varsle, hvis vi kan se, at der begynder at falde noget ned, siger han til TV 2.

Danmark har indtil videre sendt ekstra politifolk til Grønland, og forsvaret har indsat skibe og fly. Ifølge Lars Løkke Rasmussen står Danmark klar med yderligere hjælp, hvis behovet opstår.

Store ødelæggelser i det vestlige Grønland. Fare for flere klippeskred og flodbølger. Video: Jens Hølmkjær Jacobsen