Nyheder

Fare for nye skred og flodbølger - grønlandsk klippeside truer med at styrte i havet

Et område på samme størrelse som ved lørdagens skred har revet sig løs og vil ryge i vandet.

Grønlands Politi advarer mod sejlads i Karratfjorden på den grønlandske vestkyst, der lørdag aften blev ramt af en flodbølge. En klippeside styrtede i havet, og den efterfølgende flodbølge forårsagede store ødelæggelser.

Men der er risiko for flere klippeskred.

Arktisk Kommando har overfløjet og fotograferet området og kan konstatere, at en klippevæg på 300 gange 1100 meter er styrtet i fjorden.

Fire personer fra bygden Nuugaasiaq er savnet, men det er for farligt at dykke efter dem, da risikoen for flere klippeskred er stor. Styrter klipperne i havet, kan det medføre store flodbølger, der kan oversvømme nærliggende bygder. Indbyggerne i Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut skal derfor straks søge op i fjeldet, hvis der sker flere klippeskred.

Voldsomme skader efter skred

De første meldinger konstaterede, at der var tale om et jordskælv og en efterfølgende tsunami. Men ifølge seismolog Peter Voss fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland er det sandsynligt, at der blot var tale om et klippeskred.

- Vi har nogle signaler på vores jordskælvsstationer, der minder om jordskælv, men de minder også om, at der er udløst et skred, siger Peter Voss til grønlandske KNR.

Søren Kjeldsen, chef for inspektionsskibet Vædderen, har hjulpet med evakueringer på stedet.

- Vi har været derinde og kigge i morges, og der er sket nogle voldsomme store skader, siger han til TV 2 og fortæller, at situationen tirsdag eftermiddag er rolig.

- Vi har ikke set noget bevægelse på fjeldet, der tyder på, at der er noget på vej lige nu.

Søren Kjeldsen vil sammen med resten af inspektionsskibet holde øje med fjeldområdet og varsle, hvis de kan se, at der begynder at falde noget ned igen.

Et område på samme størrelse som ved lørdagens skred har revet sig løs og vil ryge i vandet. Video: Jane Bruun Elkjær