Udland

Theresa May kalder angreb terror: - Var målrettet uskyldige mennesker

Der var tale om en terrorhandling, da en mand i en varevogn i nat kørte flere muslimer ned foran en moské i London.

Den britiske premierminister Theresa May slår nu fast, at der var tale om et terrorangreb, da en mand i dag kørte flere muslimer ned med en varevogn ved en moské i London.

- Det var et angreb, som igen gik efter almindelige, uskyldige mennesker, som blot passede deres dagligdag. Denne gang var det britiske muslimer, der forlod moskéen efter bøn på dette hellige tidspunkt af året, siger Theresa May.

Fra sin talerstol foran premierministerboligen fortalte Theresa May, at den formodede gerningsmand var en 47-årig hvid mand.

Premierministeren hyldede de civile, der på 'modig vis' tilbageholdt den 47-årige ved gerningsstedet. Nu opfordrer Theresa May til sammenhold.

- I dag rykker vi sammen, som vi har gjort før, for at fordømme denne gerning og for igen at give udtryk for, at denne form for had og ondskab aldrig vil sejre, siger Theresa May.

Flere betjente vil også blive sendt på gaden for at beskytte muslimer og moskéer, oplyser Theresa May på et pressemøde.

Usikkerhed om dødsårsag

Angrebet skete klokken 00.20 lokal, da varevognen torpederede en menneskeflok, der var i gang med at hjælpe en mand, der var kollapset på gaden. Den kollapsede mand døde ved moskéen, men det er usikkert om det skyldes angrebet.

Yderligere otte personer blev kørt på hospitalet, mens to personer blev behandlet ved moskéen. Alle de påkørte var muslimer.

Ifølge Theresa May arbejder politiet ud fra den teori, at den formodede gerningsmand handlede på egen hånd. Manden har ikke tidligere været i myndighedernes søgelys pga. ekstremisme. 

- Denne mand var ikke kendt af myndighederne i forbindelse med ekstremisme eller højrefløjsekstremisme, oplyser juniorminister for sikkerhed Ben Wallace til Sky News.

Londons borgmester siger, at der resten af dagen vil være ekstra politimandskab på gaden ved byens moskéer.

- Vi indkalder også folk, der har fri, for at sikre, at vi kan beskytte alle borgere her i slutningen af Ramadan-måneden. Det er en meget hellig del af måneden, hvor stadig flere troende går i moskeen, især om aftenen. Vi ønsker ikke, at folk skal tro, at de ikke kan fortsætte med deres hverdag, fordi de føler sig sårbare eller bange, siger borgmester Sadiq Khan.