Nyheder

Prostataskole gør patienter gladere og stærkere

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Tre måneders fællesskab og motion har været en stor succes for prostatapatienter i Frederikshavn.

Der bliver trænet arme, ben, mave og ryg i motionslokalet på Regionshospital Nordjylland i Frederikshavn. Et nyt hold mænd med prostatakræft er netop begyndt i prostataskole - et tre måneder langt forløb med fokus på motion og fællesskab.

- Det er hårdt, når man ikke er vant til at træne. Det har jeg ikke prøvet før, så det er skønt. Det kan jo være, man bliver bidt af det engang, siger Henrik Schjøtt fra Frederikshavn, som sveder i træningssalen for første gang.

Henrik Schjøtt er en del af hold 2 på prostataskolen. Holdet blev hurtigt stablet på benene og begyndte to måneder før det egentlig var planlagt. Det skete efter at sygehuset kunne se, at det første hold havde været en stor succes.

- Deltagerne fik større livsglæde, de fik ommøbleret muskelmassen, og de tabte sig, fortæller afsnitsledende sygeplejerske Jette Hjorthede Christoffersen, som har taget initiativ til at indføre prostataskolen efter at have set gode resultater fra Herlev Sygehus.

Træning er særligt godt for patienter, der er i medicinsk behandling for prostatakræft. Behandlingen hæmmer nemlig det mandlige kønshormon testosteron, og det giver en anden fordeling af kroppens fedt, samtidig med, at det svækker musklerne.

En af dem, der har opnået gode resultater, er Benno Hansen fra Hellum, som deltog på hold 1. Han er mødt op i træningslokalet sammen med det nye hold, og demonstrerer gerne sin yndlingsøvelse - en øvelse til arme og bryst. Nu har han fået så meget styrke, at han løfter al den vægt, som maskinen har, og udover mere styrke, har træningen betydet, at han har meget mere overskud.

- Jeg er blevet gladere, og jeg kan mere derhjemme - også det grove arbejde, og så har jeg tabt mig, siger Benno Hansen, som er 66 år.

Han har for eksempel lige sat et helt hegn på til sine heste hjemme i Hellum - noget han ikke kunne inden han begyndte i prostataskole - og så har han holdt ved træningen og går i motionscenter tre gange om ugen.

En vigtig del af konceptet er også fællesskabet. Efter en hård omgang træning, slapper deltagerne af med en kop kaffe, og der bliver lavet telefonlister, så deltagerne også kan hjælpe hinanden med at følge op på træningen, når forløbet er slut.

- Jeg vil sige, at fællesskabet næsten er 99 procent af det her koncept, og der er mange, der holder kontakten efterfølgende, fortæller Jette Hjorthede Christoffersen.

- Det er skønt at møde nogle andre, som har samme problem. Så det er fint, siger Henrik Schjøtt.

Prostataskolen er for alle patienter i Nordjylland, der er i behandling for prostatakræft.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse bliver 4364 mænd hvert år ramt af prostatakræft, og der er mere end 33.000, som enten er i behandling, går til kontrol eller betragtes som raske.

Det er den hyppigste kræftform hos mænd, og risikoen stiger i takt med alderen.