Nyheder

Solen blev født med en tvilling - en virkelig farlig en af slagsen

Et forskerhold konkluderer, at solen har en tvilling, som kan have været skyld i dinosaurernes uddøen.

Da solen blev dannet for 4,6 milliarder år siden, havde stjernen en tvilling i mindre størrelse, der med tiden er 'fløjet fra reden' og nu huserer i vores astronomiske nabolag.

Det konkluderer flere forskere i et nyt forskningsprojekt fra Cornell University, skriver Illustreret Videnskab.

Forskerne har undersøgt stjernedannelser, og hvis projektets konklusion holder stik, kan den mystiske tvillingesol være årsagen til, at dinosaurerne uddøde.

Et andet forskerhold fra henholdsvis Berkeley og Harvard har nærstuderet en molekylær sky i det, der hedder Perseus-konstellationen, hvor nye stjerner bliver skabt.

Ud fra observationerne har forskerne skabt en simulation, som forudsiger, at alle sollignende stjerner er dannet i et system med flere stjerner, hvor båndet mellem tvillingerne i løbet af de første millioner år bliver brudt.

Et objekt lægger vejen forbi vores solsystem med 25 til 30 millioner års mellemrum. Det skaber ravage blandt kometer og asteroider i de ydre dele af solsystemet, som derved bliver sendt på afveje. 

Derfor kan det være solens tvilling, der er forklaringen på, at Jorden med 30 millioner års mellemrum bliver ramt af en stor meteor som den, der menes at have udryddet dinosaurerne.