Nyheder

Kom med uhyggelig forudsigelse om Skat i 2009: Vil tabe milliarder

Arkiv. ERIK REFNER / Scanpix Denmark

Eksperter frygter, at historien vil gentage sig.

Det var en kølig novembermorgen, da Skat for første gang så dagens lys.

Planlægningen havde været undervejs længe, og den ny i familien var en del af en større drøm for fremtiden.

Danmarks 273 kommuner skulle blive til 98, og første skridt var at fusionere alle de kommunale og statslige skatteforvaltninger i én stor virksomhed. 

Jeg er ikke i tvivl om, at statskassen bliver den helt store taber.

Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund

12 år efter vil regeringen nu lægge sit eget barn i graven og splitte Skat, som vi kender det, op i syv selvstændige enheder.

Vi ser på, hvad der er sket i virksomhedens korte liv, der i sidste ende førte til dødsstødet.

En hård start på livet

Lige fra den spæde start holdt Skat den daværende skatteminister vågen om natten.

Fusionen var plaget af it-problemer, mangel på egnede kontorhuse og intern uro efter tvangsflytning af medarbejdere, og det kunne ses på bundlinjen. 

De ansatte havde ikke fundet nær så mange fejl i danskernes skattepapirer som tidligere, og derfor manglede der provenu på tre milliarder, da første år var omme. 

- Vi har været igennem en fusion, og det har påvirket produktiviteten i en periode, sagde den daværende skatteminister, Kristian Jensen fra Venstre.

65.000 virksomheder gør alt, hvad de kan, for at snyde i skat. Og de kan føle sig trygge, for der er reelt ikke nogen, der kommer efter dem

Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund

Flere år efter var situationen stadig ikke meget forandret. Formanden for Dansk Told- og Skatteforbund kaldte medarbejdernes forhold for "evigt kaos", og i 2009 kom han med en forudsigelse, der skulle vise sig at blive uhyggeligt korrekt.

- Jeg er ikke i tvivl om, at statskassen bliver den helt store taber, og at tabet kan gøres op i adskillige milliarder kroner, sagde Jørn Rise til TV 2.

Sad på hænderne

I sine unge år kom Skat i problemer, da virksomheden sad vigtige oplysninger, der kunne have givet milliarder, overhørig.

En multinational bank havde skjult 666 milliarder kroner i skattely i Schweiz. En medarbejder lækkede oplysningerne, men Skat undlod i seks år at få fat på dem.

I samme periode brugte Belgien, Frankrig og Storbritannien oplysningerne til at inddrage større milliardbeløb.

- Umiddelbart kan man jo frygte, at man kunne have rejst mange flere krav, hvis man havde været hurtigere ved havelågen, vurderede Torben Bagge, skatteadvokat hos TVC Advokatfirma, for TV 2.

Når inddrivelsessystemet har været i ruiner, er det jo gratis for folk at lade være med at betale regningen

Thorkil Bartholdy Neergaard

Samme år blev Skatteministeriet klar over, at Skats vurdering af, hvad folks huse var værd, var meget skæv i forhold til salgspriserne. Men igen blev der ikke grebet ind før flere år efter.

I dag vurderer Politiken, at de forkerte vurderinger kommer til at koste ni milliarder, når boligejerne skal kompenseres i 2019.

Uheldige bekendtskaber

Som Skat nærmede sig skolealderen, begyndte ryet for alvor at blive blakket på grund af enkelte medarbejderes handlinger.

I 2010 blev statsministerkandidaten Helle Thorning-Schmidts mand beskyldt for at snyde i skat.

Kun syv dage før folketingsvalget i 2011 blev afgørelsen i skattesagen offentliggjort, og der opstod mistanke om, at departementchef i Skat Peter Loft og daværende skatteminister Troels Lund Poulsen fra Venstre forsøgte at påvirke skattesagen.

-  Det er trist, og jeg er ked af, at de konstaterer, at jeg er gået for langt dér, undskyldte Peter Loft til TV 2 NEWS.

Skattebetaling bliver noget, Skat truer eller presser sig til, som vi befinder os på Hjallerup Marked

Thomas Rønfeldt, skatteekspert, lektor og ph.d. ved Aalborg Universitet

Få år efter var den gal igen. Seks medarbejdere blev genstand for en intern undersøgelse, da Skat blev beskyldt for at afpresse erhvervsmanden Jesper ‘Kasi’ Nielsen til at acceptere et millionstort skattesmæk.

- Her bliver skattebetaling noget, Skat truer eller presser sig til, som vi befinder os på Hjallerup Marked, konstaterede skatteekspert, lektor og ph.d. Thomas Rønfeldt fra Aalborg Universitet.

Går ned på udstyr

Skats tilgodehavende i befolkningen voksede og voksede i takt med virksomhedens alder.

Et it-system skulle inddrive den store gæld til statskassen elektronisk, men systemet fejlede gang på gang. I 2015 opgav Skat helt og gik over til at inddrive pengene delvist manuelt.

Skyldnere kunne ikke længere få faste afdragsordninger, sagsbehandlingstiden trak ud, og gælden eksploderede til 92 milliarder.

- Når inddrivelsessystemet har været i ruiner, er det jo gratis for folk at lade være med at betale regningen, sagde Thorkil Bartholdy Neergaard fra Brønderslev Forsyning, der var træt af, at forsyningen ikke fik sine penge at se.

Dødsstødet

Før Skat overhovedet nåede teenageårene, var opgaven øjensynligt vokset dem over hovedet.

Staben var krympet fra 10.000 til 6.000 medarbejdere, og kontrollen med blandt andet virksomheder var styrtdykket.

- Det betyder, at der er mindst 65.000 virksomheder her i landet, der gør alt, hvad de kan for at snyde i skat. Og de kan føle sig trygge, for der er reelt ikke nogen, der kommer efter dem. Det er der simpelthen ikke ressourcer til, sagde Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund, til TV 2 i juni 2017.

I stedet for at bruge penge på lappe på et Skat, der ikke leverer eller løfter opgaverne, og som aldrig rigtig har fungeret, ophører Skat helt med at eksistere

Karsten Lauritzen, skatteminister fra Venstre 

Heller ikke danskere i udlandet skulle føle sig truet. Alene otte personer uden for grænserne skylder tilsammen Skat en lille milliard, kunne TV 2 afsløre.

- Jeg synes, det er helt vildt, og jeg spærrede øjnene op, da jeg fik de her tal, sagde Jesper Petersen, skatteordfører hos Socialdemokraterne, til TV 2.

Gælden til det offentlige var nu på 98,1 milliarder kroner, og den vokser med 30 millioner kroner hver eneste dag.

Du kan sagtens sætte dig ned og lave en hel ny organisationsplan. Men spørgsmålet er, hvor dygtig man er til at implementere tingene

Ole Krohn, TV 2s erhvervskommentator

Til sidst kastede det parti, der skabte Skat, håndklædet i ringen.

- Det er ikke en kritik af den enkelte medarbejder. Det er en kritik af det system, der er blevet sat op, men som bare ikke har leveret på de afgørende områder. Derfor er jeg nået frem til, at i stedet for at bruge penge på at lappe på et Skat, der ikke leverer eller løfter opgaverne, og som – hvis vi skal være ærlige – aldrig rigtig har fungeret, så ophører Skat helt med at eksistere, sagde skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre til Berlingske mandag.

Livet efter døden

Mens Skat nu er på vej i graven, skal syv nye enheder tage over i håb om, at de kan gøre det bedre.

Klog af skade fra fortællingen om det 12-årige Skat er optimismen dog beskeden.

- Du kan sagtens sætte dig ned og lave en helt ny organisationsplan. Men spørgsmålet er, hvor dygtig man er til at implementere tingene og rent faktisk få sat et hold, der er dygtigt nok, siger TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn.

Belært af Skats hårde start, der netop blev skudt i gang af en omstrukturering, er Jørn Rise, formand for Dansk Told- og Skatteforbund, nervøs for, om historien vil gentage sig.

- Hvis vi skal i gang med et nyt flyttecirkus, så er der grund til at passe på, for det kan betyde, at Skat igen mister kompetencer, siger han til Finans.

Dyk ned i Skats mange møgsager her. 

Overblik: Her er Skats møgsager

 1. 2017

  1. Skat nedlægges og deles i syv

   Regeringen har besluttet at nedlægge Skat, som vi kender det. I stedet vil regeringen oprette syv selvstændige styrelser med hver sin del af de arbejdsopgaver, som Skat udfører i dag.

   De syv styrelser skal fordeles over hele landet med hver sin direktør, der refererer til ministeriet.

  2. Skat eftergiver milliarder

   Skat opgiver at inddrive gæld for omkring seks milliarder kroner, som der ikke er udsigt til at få ind. Det drejer sig om mindre gældsposter hos almindelige danskere, der ikke er over 1000 kroner. Det kan for eksempel være biblioteksbøder, parkeringsbøder eller lignende.

  3. Folketinget vil have undersøgelseskommission

   Et flertal i Folketinget beslutter at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal undersøge de mange møgsager, der har plaget Skat i 10 år.

   Den uafhængige undersøgelseskommission skal undersøge, om der er grundlag for at drage nogen til ansvar for svigt i Skat. Kommissionen skal samtidigt komme med bud på, hvor tingene kan gøres anderledes i fremtiden.

  4. Danskerne skylder næsten 100 milliarder kroner

   En analyse fra PwC viste i april 2017, at danskerne samlet skylder Skat omkring 98 milliarder kroner. Et tal, der er vokset meget, siden september 2015, hvor den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) blev stoppet.

    

   Det er dog langt fra al gæld, der kan inddrives, og Skat skelner mellem inddrivelig og ikke-indrivelig gæld.

    

   I analysen fra april konkluderes det, at det realistiske tilgodehavende har en værdi på omkring 20 milliarder kroner. Det er 13 milliarder kroner lavere end den seneste opgørelse, men ifølge Skatteministeriet er det forkert, når flere medier har skrevet, at Skat har opgivet at inddrive gæld for 80 milliarder kroner.

    

   Nedjusteringen af størrelsen på det realistiske tilgodehavende skyldes ifølge Skatteministeriet en mere finmasket regnskabsteknisk opgørelse og ikke, at Skat har opgivet at inddrive gæld.

 2. 2016

  1. Svag regnskabsforvaltning

   I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk.

    

   Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.

 3. 2015

  1. Skrottet it-system

   Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

    

   EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

    

   EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.

    

   Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige.

    

   Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.

 4. 2015

  1. Svindel med udbytteskat

   Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

    

   Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

  2. Skat ignorerer dansk skattely i Schweiz

   En opsigtsvækkende sag oprulles, da et internationalt konsortium af journalister afslører, at den multinationale bank HSBC i 2007 havde skjult 666 milliarder kroner for private kunder i deres schweiziske afdeling.

    

   Oplysningerne blev lækket tilbage i 2009, da en tidligere it-medarbejder i banken kopierede data og dokumenter og overdrog dem til myndighederne.

    

   Men selvom Skat var klar over, at listen med potentielle skattesyndere eksisterede, undlod man i seks år at bede om at få den udleveret. Det til trods for, at myndigheder i lande som Belgien, Frankrig, Storbritannien og Grækenland i samme periode inddrog restskat for et større milliardbeløb. 

    

   Ifølge Politiken havde 314 kunder med tilknytning til Danmark placeret 4,8 milliarder kroner i HSBC i årene 2005-2007.

 5. 2014

  1. Hård kritik af Skat i Kasi-sag

   Seks medarbejdere i Skat bliver i 2013 genstand for en intern disciplinær undersøgelse i en sag om håndtering af en række private kontrolsager.  

    

   Sagen afsluttes i september året efter, og forhørslederen, tidligere højesteretsdommer Poul Sørensen, konkluderer, at der er sket flere tjenstlige forseelser, og at den ene af forseelserne angår en "forvaltningsmæssig ulovlig disposition".

    

   Blandt de krænkede er fotomodellen Camilla Vest og erhvervsmanden Jesper "Kasi" Nielsen, der blev hovedrig ved at distribuere Pandora-smykker i Tyskland. 

    

   Samlet set bliver der derfor tildelt fire disciplinære sanktioner; en advarsel, en irettesættelse og to sanktioner skærpes, idet to personer bliver overført til andet arbejde.

    

   I 2013 sendte Skat en personlig undskyldning til Jesper Nielsen, hvor man blandt andet kaldte behandlingen af ham for stærkt kritisabel, ulovlig og helt utilstedelig.

 6. 2013

  1. Mange fejlagtige ejendomsvurderinger

   Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

    

   Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

    

   De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

 7. 2010

  1. Helle Thorning-Schmidts skattesag

   BT skriver i juni 2010, at den daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark, men i Schweiz, hvor han arbejder.

    

   I september samme år konkluderer Skat efter at have undersøgt sagen, at Stephen Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark.

    

   Syv dage før Folketingsvalget i 2011 offentliggør BT afgørelsen i Thorning-Kinnock-parrets skattesag. Det får daværende skatteminister Thor Möger Pedersen (tidligere SF) til at bede om en redegørelse fra henholdsvis sin departementchef i Skat, Peter Loft, og direktør for Skat i København Erling Andersen.

    

   De to redegørelser tegner et modstridende billede af forløbet, og der opstår mistanke om, at Peter Loft og daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) forsøgte at påvirke skattesagen.

 8. 2005

  1. Det nuværende Skat dannes ved en stor fusion mellem 273 kommunale skatteforvaltninger og otte Told & Skatteområder.

   Det skaber en samlet virksomhed med cirka 10.000 medarbejdere. Antallet af medarbejdere er siden faldet til omkring 6000.