Nyheder

Roma-talsmand: Man kan ikke nægte folk adgang til Danmark

Der er fri bevægelighed mellem EU’s medlemslande, så Danmark kan ikke holde tiggere væk, siger talsmand.

Regeringen vil efter alt at dømme stramme loven mod tiggeri. Lovforslaget kommer som et resultat af en stigende debat om udenlandske hjemløse i København.

Fremover kan tiggerne risikere 14 dages ubetinget fængsel og udvisning.

De strammere regler vil dog ikke gøre nogen forskel for indvandringen af rumænske hjemløse, lyder det fra dem selv.

- Vi har jo bevægelsesfrihed i EU. Man kan ikke forbyde borgere at rejse i Schengen-området. Vi kan ikke nægte folk adgang til noget EU-land, siger Pavel Nelu, der er talsmand for Roma-partiet i Rumænien.

I følge politiet er de udenlandske tiggere hovedsageligt tilrejsende fra Rumænien - landet med den største fattigdomsrate i EU.

TV2 har været i den rumænske landsby, Marginenau, hvor mange af beboerne jævnligt kommer til Danmark og bor på gaden.

Rumænsk by lever af tiggeri i Danmark

TV2 har været i den rumænske landsby, Marginenau, hvorfra mange af beboerne jævnligt kommer til Danmark og bor på gaden.

- Her i byen rejser vi alle frem og tilbage mellem Danmark og Rumænien. Hvis du går en tur med mig gennem byen, finder vi mange, siger Stefan Matauru, en af byens beboere, til TV 2’s reporter.

Roma-partiets talsmand kender godt til den store udvandring af rumænske romaer til de skandinaviske lande.

- Det skyldes, at vi har forskellige problemer. Vi har problemer med fattigdom og arbejdsløshed. De har mange børn, så de flytter for at få mulighed for at tjene penge og få en fremtid, siger Pavel Nelu.

Hos Institut For Menneskerettigheder mener man heller ikke, at strammere regler vil forhindre de rumænske hjemløse i at tage til København for at bo på gaderne.

- Nogen problemstillinger er bare komplekse, og der er ikke nogen ’quick fixes’ (hurtige løsninger, red.).Hvis der er kriminalitet blandt den her gruppe, så må man selvfølgelig slå ned overfor det, det er klart. Hvis der er problemer med skrald, så må man forsøge at håndtere det, men vi har tale om en gruppe personer, som har lov til at være her efter EU-reglerne, og fordi forholdene i deres hjemland er så usle, foretrækker de at leve her på gaden, siger vicedirektør Louise Holck.

Hos Institut For Menneskerettigheder mener man, at politikerne i stedet for at fokuserer på at løse problemet med de mange rumænske hjemløse i Danmark, burde fokusere på at løse problemet i Rumænien. Video: Rasmus Friis Jensen

Løs problemet i Rumænien

Politiet har siden 1. april sigtet 109 og udvist 14 for at sove i lejre i København.

Udover strammere regler for tiggeri varsler justitsminister Søren Pape Poulsen om flere initiativer for at få sat ind mod de tilrejsende udlændinge:

- Der er ingen tvivl om, at vi i den kommende tid kommer til at gå lige til kanten af de regler, der er, for at sætte ind over for det her problem, siger ministeren.

Hos Institut For Menneskerettigheder mener man, at politikerne i stedet for at fokuserer på at løse problemet med de mange rumænske hjemløse i Danmark, burde fokusere på at løse problemet i Rumænien.

- Det vi ser på gaderne i København og en række andre europæiske storbyer, det er fattigdom, som vi heldigvis ikke er vant til at se i et velfærdssamfund som vores.  Jeg tror ikke, at man kan straffe sig ud af fattigdom, og jeg mener heller ikke, at man bør straffe sig ud af fattigdom. Rumænien er jo ikke et tredjeverdensland. Det er medlem af EU-familien, og der synes jeg, at man fra dansk side og EU’s side skal lægge pres på Rumænien og kræve, at man håndterer nogle af de fattigdomsproblemer, man har, siger Louise Holck.