Nyheder

Gadejurister advarer mod hastelov om tiggere

Der er uenighed om, hvorvidt regeringens kommende lovstramning vil få den ønskede effekt.

Fremover kan udenlandske tiggere risikere 14 dages ubetinget fængsel efterfulgt af en udvisning af landet.

Det sker, når regeringen efter alt at dømme i den kommende uge strammer loven mod tiggeri.

Lovforslaget kommer som et resultat af en stigende debat om udenlandske hjemløse i gadebilledet. 

- Jeg mener, at der er en risiko for, at det forværrer andre problemer. Når vi prøver at straffe, må vi se på, hvilke konsekvenser det har. Når vi går efter lejre i det offentlige rum, så bliver konsekvensen ret hurtigt, at dem, der er hjemløse og sover på gaden, søger ind i baggårde i stedet for. Inden man laver forhastet lovgivning, skal man tale med dem, som er på gaden, og finde ud af hvad løsningsmulighederne kunne være, siger Maja Løvbjerg Hansen, der er Jurist hos Gadejuristen.

Vi kommer til at omdanne Vestre Fængsel til Danmarks største fattiggård

Maja Løvbjerg Hansen, jurist hos Gadejuristen

Organisationen yder retshjælp til folk på gaden, og de frygter at problemer med hjemløse i det offentlige rum blot risikerer at blive presset over på de private.

Problemet kan løses i EU

Integrationsordfører hos Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, kender godt til det potentielle problem, men mener samtidig, at politikerne er nødt til at reagere.

- Det reelle problem er, at vi har nogle EU-regler omkring fri bevægelighed, som gør, at folk kommer til Danmark og bor på gader og stræder og chikanerer danske hjemløse og almindelige fredelige borgere. Vi får ikke løst alle problemer med det her lovforslag, men vi kommer nogle skridt i den rigtige retning. Hvis man virkelig skulle løse det her, burde man kunne stille krav om, at hvis du vil flytte fra et EU-land til et andet EU-land, så skal du som minimum have et arbejde og et sted at bo, siger han.

På grund af Schengen-samarbejdet i EU, er der fri bevægelighed mellem alle EU-lande – herunder også mellem Danmark og eksempelvis Rumænien, hvorfra mange udenlandske tiggere i Danmark kommer fra.

Skal reglerne ændres, skal de ændres af EU, og skal formegentlig både igennem EU-Parlamentet og Ministerrådet, hvilket kan blive en længerevarende politisk arbejdsproces.

- Det virker set på den lange bane, men jeg skal på arbejde i morgen, og der er nogle hjemløse, der sover i nat. Indtil vi får løst problemerne på længere sigt, skal vi sørge for at vi ikke forværrer situationen. Det gør vi med det her tiltag, for det er forhastet. Vi kommer til at omdanne Vestre Fængsel til Danmarks største fattiggård, siger Maja Løvbjerg Hansen.

Hun foreslår blandt andet, at man kigger på erfaringer fra andre lande, inden man i Folketinget haster en ny lov igennem.

- Det her er ikke en hovsaløsning. Det har været diskuteret på Christiansborg gennem lang tid. Vi kan ikke vente på at EU reagerer på et eller andet tidspunkt, og derfor må vi nationalt håndtere de her udfordringer. Det er ikke en nem problemstilling at løse, men vi er nødt til at gøre forsøget, og det er det, vi gør her, siger Martin Henriksen.

Politiet har siden 1. april sigtet 109 og udvist 14 for at sove i lejre i København.