Nyheder

Nyt studie sår tvivl om fjerklædt T-rex

Palæontologer har i årevis diskuteret, hvorvidt Tyrannosaurus havde fjer eller ej. Nyt studie siger ’nej’, men forsker svarer ’måske’.

Tyrannosaurus var en af de største kødædende dinosaurer, der nogen sinde har levet.

Det enorme rovdyr er kendt blandt palæontologer for sine skarpe tænder og små forarme, men derudover er der ellers bred uenighed om, hvordan kødæderen så ud på grund af manglende fossiler.

Mange af Tyrannosaurus’ forfædre var fjerklædte, og der har længe været argumenteret for, at den store dinosaur også skulle være det.

Et nyt studie fastslår dog, at rovdyret med stor sandsynlighed havde smidt sine fjer, og i stedet havde skællet hud, som også kendes fra nutidens reptiler.

Smed fjerene

Et forskerhold, ledet af Professor Phil Bell fra University of New England i Australien, har analyseret aftrykket af et fossil fundet i Montana i USA, og sammenlignet det med andre skellet-aftryk af fossiler fra Tyrannosaurus rex-familien fundet i både Asien og resten af Nordamerika.

- Kombineret med beviser fra andre fossiler indeholder det ydre lag af fossilet overbevisende tegn på en fuldstændig skælbeklædning, skriver forskerholdet i studiet.

- Det ydre skællede lag af Albertosaurus, Daspletosaurus, Gorgosaurus, Tarbosaurus og Tyrannosaurus dækker kollektivt dele af nakken, maven, hofterne og halen, hvilket tyder på, at de fleste (hvis ikke alle) store tyrannosaurider var skællede, og hvis de var delvist fjerede, var disse begrænset til ryggen, skriver Phil Bell.

Teorien er, at det store rovdyr smed sine fjer over tid, fordi det voksede til en størrelse, hvor det ikke længere behøvede dem som isolering.

Stadig ikke enighed

Så skulle man tro, at diskussionen om Tyrannosaurus’ fjerdragt var slut, men ikke alle forskere er overbeviste.

Ifølge professor Steve Brusatte fra University of Edinburgh, kan det ikke udelukkes, at T-rex smed sine fjer på grund af sin størrelse, ligesom elefanter smider deres hår, i takt med at de bliver ældre. De mindre asiatiske elefanter har også flere hår end de større afrikanske elefanter.

- Men jeg tror ikke, at vi kan antage, at T-rex slet ikke havde fjer, fordi nogle fossiler havde skælaftryk, siger han til BBC.

- Det kræver utænkeligt meget held at bevare fjer i fossiler. Bare fordi vi ikke kan se dem, er det ikke ensbetydende med, at de ikke var der. Så jeg tror ikke, at vi bør forkaste idéen om en flerklædt T-rex endnu.

Tyrannosaurus rex levede i den sene kridttid for 85 til 65 millioner år siden.