Nyheder

Uffe overrasker alle og finder EU-sokkerne frem igen

Efter at have levet en noget hengemt tilværelse, så mener Uffe Ellemann-Jensen nu, at det er tid til at finde EU-sokkerne og EU-glæden frem igen.

Interviewet med Uffe Ellemann Jensen havde varet i 21 minutter, da han pludselig rejser sig fra den lysebrune stol. Han går et par skridt hen til en skrivepult, hvor han åbner den nederste skuffe.

Op af skuffen trækker han to par sokker med EUs karakteristiske stjerner på.

- Det er ikke de originale - de er slidt ned og efterhånden var der ikke så meget grund til at bære dem herhjemme, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Sokkerne i skuffen er helt nye.

- Da jeg fyldte 70 år for snart mange år siden, så fik jeg foræret dem her, siger Uffe Ellemann Jensen og holder et par mørkeblå strømper op, hvor der er seks gule stjerner broderet på. De er håndbroderet af - og hold dig nu fast - Margrethe Vestager, siger Uffe Ellemann-Jensen med et smil.

De gule EU-stjerner

Det er ikke første gang, at Uffe Ellemann-Jensen har luftet de gule EU-stjerner for strømperne.

Tilbage i 1990erne var det tydeligste symbol på borgerlig EU-politik udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens blå sokker med gyldne stjerner på.

Dengang kritiserede daværende formand for Socialdemokraterne Poul Nyrup Rasmussen Uffe Ellemann-Jensens strømper med ordene:

- Der er for meget business class over dig, Uffe Ellemann-Jensen," sagde altså Poul Nyrup Rasmussen.

- Og så spurgte jeg ham, hvad min påklædning ragede ham, husker Uffe Ellemann-Jensen tilbage. Og så fik jeg skæld ud af min kone bagefter for at bruge sådan et sprog, siger han med et skævt smil.

Tiden er moden til EU

Den tidligere udenrigsminister ser flere tegn i tiden på, at EU vinden er ved at vende.

- Tiden er inde til at finde EU-strømperne frem igen, fordi der er en bevægelse i gang, når man ser rundt i Europa, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Han peger på Frankrig, hvor den EU-positive Macron netop har vundet præsidentvalget. Og i Holland, hvor to EU-positive partier blev de store overraskelser ved forårets valg.

- Oven i det ser man unge mennesker over hele Europa demonstrere for mere Europa. Man ser det også i England og i Skotland. Man burde måske lave en lempelig overgang for England (når de skal ud af EU, red.), så vi kan vente på, at de unge kan vokse op og få stemmeret og komme til fornuft derovre, siger Uffe Ellemann-Jensen.