Rufus Gifford: Valget af Trump kan føre til noget rigtig godt

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, tror, at Donald Trumps lederskab kan føre til en politisk vækkelse i USA.

Han er erklæret modstander af den amerikanske præsident, Donald Trump, men den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, kan allerede nu se en positiv effekt af amerikanernes valg.

Det fortæller han i Go' morgen Danmark.

For ikke kun ser han flere amerikanere, som nu er politisk aktive i protest mod Donald Trump. I dag kan man nærmest ikke gĂĄ en tur pĂĄ gaden i USA uden at støde ind i et menneske, der følger med i amerikansk politik, lyder det fra den forhenværende ambassadør.

- Det er vidunderligt, og jeg mener ikke, at det nødvendigvis er sĂĄ almindeligt i USA, siger Rufus Gifford.

Den positive Trump-effekt

Efter otte år med Barack Obama som præsident vågner amerikanerne nu op til overskrifter om noget nyt, der er sket i Det Hvide Hus.

Det sker pĂĄ næsten daglig basis, og det har fĂĄet en masse amerikanere til at følge med i, hvad der sker, lyder det fra Rufus Gifford.

- Jeg tror, der er en form for uro hos en del af amerikanerne. Det er den dĂĄrlige del. Den gode del er, at jeg tror, at vi ser en grad af aktivisme, engagement og interesse hos en del af amerikanerne, som vi ikke har set i lang tid, siger han.

Som Rufus Gifford ser det, er det en af de positive effekter af valget af Donald Trump som præsident, som han dog er indædt modstander af.

Trump høster kritik

Præsidenten har på det seneste mødt en del kritik i både ind- og udland for at trække USA ud af den klimaaftale, der blev indgået i Paris 2015.

- Aftalen er meget uretfærdig for USA, lød begrundelsen fra den amerikanske præsident, som nu vil søge om at forhandle en ny og mere 'fair' aftale hjem.

Beslutningen er blandt andet blevet kritiseret af den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen, Finlands Juha Sipilä, Norges Erna Solberg, Sveriges Stefan Löfven og Islands Bjarni Benediktsson.

Tidligere torsdag sendte de et fællesbrev til den amerikanske præsident, hvor de opfordrede ham til at vise globalt lederskab og træffe "den rigtige beslutning".

Rufus: Forbandet tragisk

Rufus Gifford er blandt kritikerne af Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af klimaaftalen - en beslutning, han kalder for "tragisk".

- Det her var en aftale, hvor hele verden sad med ved bordet, undtagen Syrien og Nicaragua. Selv Nordkorea har ratificeret aftalen.

- At se verdens største økonomi, USA, mit land, trække sig fra aftalen, er bare forbandet tragisk, siger Rufus Gifford i Go' morgen Danmark.

Han hĂĄber dog pĂĄ, at Donald Trumps beslutning vil vække en modstand i USA - modstand, som den man har set i delstaten Californien, hvor guvernøren, Jerry Brown, har trodset regeringen ved at indgĂĄ en aftale med det kinesiske videnskabsministerium om at samarbejde om at udvikle bæredygtig teknologi og reducere udledningen af drivhusgasser.

- Man ser byer, stater, privatpersoner og virksomheder sige: "At hvad end Donald Trump siger, sĂĄ gør vi det alligevel", og det er det bedste ved USA, siger Rufus Gifford.

Overvejer at bliver politiker i USA

Rufus Gifford selv har endnu ikke fundet sig et nyt job, siden han forlod posten som USA's ambassadør i Danmark.

Han overvejer stadig, om han skal stille op til valg i USA, men kampen for at afhjælpe verdens klimaproblemer er noget, der ligger ham stærkt på sinde.

- Da jeg var ambassadør her, var klimaet Ă©n af de ting, jeg lærte af Danmark. I var ledere pĂĄ omrĂĄdet længe før resten af verden. Se hvordan Danmark hĂĄndterede oliekrisen. I investerede i vindkraft. Utroligt! Og amerikanske virksomheder har lært sĂĄ meget af jer, og at se os træde et skridt tilbage er bare en enorm skuffelse for hele Europa, siger Rufus Gifford.