Valg i Storbritannien

May har klokket i det, siger Uffe Ellemann

Theresa May stod til at vinde det britiske valg stort. Men hun har ført en elendig valgkamp og har klokket i det, mener tidligere udenrigsminister.

Vi møder Uffe Ellemann-Jensen i hans hjem i Hellerup lidt nord for København. Herfra følger den 75-årige tidligere udenrigsminister det britiske valg tæt.

- Theresa May har klokket i det, siger Uffe Ellemann-Jensen til Søren Lippert, da de taler om, hvordan valgkampen har ændret sig.

Da valget blev udskrevet midt i April stod Theresa May til at vinde en overbevisende sejr. I følge den britiske avis The Telegraph førte hun med over 18 procentpoint.

- Den var hjemme, siger Uffe Ellemann-Jensen og griner lidt.

Men nu er forspringet skrumpet ind til omkring 5 procentpoint.

- Jeg vil nok sige, at vi har set den elendigste valgkamp nogen politisk leder har leveret i mange år i Storbritanien. Theresa May har virkeligt skuffet. Hun har efterladt briterne i stor vildrede over, hvad de egentligt skulle med det valg.

I løbet af valgkampen har Theresa May flere gange skiftet holdning. Tidligere har hun været pro-eu - nu går hun ind for at hårdt brud med EU. Og hun har også skiftet holdning til sin egen politik om en ældre-skat.

- Da der blev ballade om hendes demens-skat, så gik der kun to dage, så vendte hun rundt. Og det har der været flere episoder af. Så fæstner sig hurtigt det billede af hende, at hun er sådan en der vender rundt. Og bummelum - så røg hele billedet af den stærke leder, siger Uffe Ellemann-Jensen i programmet Lippert - Et walk and talkshow.

Terror i valgkampen

To gange i løbet af valgkampen er England blevet ramt af terrorangreb. Først i Manchester, hvor 22 blev dræbt og over 100 såret ved en koncert med popstjernen Ariana Granda. Og siden blev London igen offer for et terrorangreb.

Terrorangrebene kunne have styrket Theresa May, hvis hun ikke i forvejen havde svækket sit image som den stærke leder.

- Hvis briterne havde haft tillid til Theresa May, som den stærke leder, så kunne det have styrket hende. Men de har ikke tilliden til lederen og det er trist, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Theresa May er en forbandet besværlig kvinde. Ja, det siger hun selv. Video: Jens Hølmkjær Jacobsen & Simon Andersen Nørredam

Det kan gå helt galt

Og selvom Uffe Ellemann-Jensen understreger, at selvom det er er svært at spå om resultatet af det britiske valg. Så er han nervøs på briternes vegne.

- Nogen af os tænkte, at hvis May får et tilpas stort flertal, så kan hun give nogle af de indrømmelser, som er nødvendig, hvis Storbritannien skal få en ordentlig aftale med EU. I stedet for løber hun nu en risiko for slet ikke at få flertal. Og dels risikerer hun igen at sidde med et lille, besværligt flertal, der kan presse hende ud i en alt for stejl situation i forhold til EU. Og så kan det gå rigtigt galt for briterne, siger Uffe Ellemann-Jensen.

 • Parti

  De Konservative

  Labour

 • Alder

  60
  68
 • Fødeby

  Eastbourne på den engelske sydkyst

  Chippenham, mellem Bristol og London

 • Holdning til brexit

  Ønsker hård brexit

  Ønsker blød brexit

 • Mærkesag

  Stabilitet, sikkerhed og en hård kurs overfor EU

  Nationalisering af bl.a. postvæsen og jernbanerne. Flere penge til sundhedsvæsenet. Blød kurs over for EU.

 • Hobby

  May har flere gange udtalt, at hendes hobbyer er madlavning og vandring. Hun har efter eget udsagn over 100 kogebøger og nyder at tilbringe tid i køkkenet.

  Corbyn er en passioneret fan af den engelske fodboldklub Arsenal FC. Og så elsker han hummus.

 • Fun facts

  Til spørgsmålet fra en journalist fra ITV om, hvad det frækkeste, hun nogensinde har gjort er, svarede hun: "Jeg må indrømme, at jeg og en ven, på en måde, plejede at løbe igennem hvedemarkerne som børn. Det var landmændene ikke så begejstrede for."

  Jeremy Corbyn er stor beundrer af kloakdæksler, og han skulle efter sigende have en samling derhjemme.