Nyheder

Kundby-pigen anker: Vil frifrindes

For præcis en uge siden ankede anklagemyndigheden dommen fra retten i Holbæk på seks års fængsel til Kundby-pigen.

Den 18. maj fik en terrortiltalt 17-årig pige seks års fængsel for at planlægge at bombe to skoler - en skole, hun selv havde gået på i Fårevejle, og den jødiske Carolineskole i København - og for at overfalde en pædagog på en sikret institution med et hjemmelavet stikvåben. Nu anker hun til frifindelse, når sagen kommer for i Østre Landsret.

- Det synspunkt, vi havde i byretten, om, at min klient ikke havde til hensigt at gå hele vejen og gennemføre de her bombesprængninger, det synspunkt har vi stadigvæk, så derfor vil vi have Østre Landsret til at vurdere, om der er grundlag for at dømme min klient, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Stor risiko for at begå ny kriminalitet

Det var ellers et enigt nævningeting, der den 16. maj fandt den 17-årige pige skyldig i terrorplanlægning. Og to dage efter blev det takseret til seks års fængsel. Det på trods af, at anklagemyndigheden krævede en forvaringsdom på ubestemt tid til den dømte pige. Det skete på baggrund af psykologiske undersøgelse i en mentalundersøgelse, der fik Retslægerådet til at anbefale en forvaringsdom til hende. Her fremgik det blandt andet, at hun ”er i stor risiko for igen at begå personfarlig kriminalitet. Hun har brug for hjælp til social modning”.

Men et flertal af stemmerne ved retten i Holbæk valgte altså seks års fængsel på trods af anbefalingen fra Retslægerådet. Her lagde man vægt på, at hun var 15 år på gerningstidspunktet, at hun ikke er straffet før og ”oplysningerne om pigens umodenhed og beskaffenheden af de strafbare forberedelseshandlinger".

En fortrøstningsfuld forsvarsadvokat

Men på trods af, at der altså ingen uenighed var i nævningetinget, når de handlede om skylden, så er forsvarsadvokaten fortrøstningsfuld.

- Det er ikke første gang, jeg har stået i en nævningesag i byretten, hvor et enigt nævningeting har fundet min klient skyldig, og vi har anket, og klienten er blevet pure frifundet i landsretten. Det har jeg selvfølgelig også en forhåbning om, at vil ske i denne sag.

Håber ikke på flere overraskelser

Ganske usædvanligt blev sagen udsat ved Retten i Holbæk. Anklageren fik nemlig tilladelse til at fremlægge nye beviser, der var fundet under en ransagning af pigens celle i Vestre Fængsel. Blandt andet breve stilet til den dømte Syrien-kriger Enes Ciftci, hvor hun blandt andet skrev: ”Vi er ikke terrorister, vi er frihedskæmpere.” Og det var da også en overraskelse for forsvarsadvokaten, da de beviser blev fundet.

Hvor mange overraskelser kommer der fra din klient, når sagen skal føres i landsretten?

- Jeg har selvsagt nu forberedt hende på, at sagen skal for Østre Landsret, og jeg er sikker på, at min klient er fuld bevidst om sagens alvor. Og at der er risiko for, at hendes handlinger meget vel kan blive misfortolket, siger Mette Grith Stage.

Landsretten skal både tage stilling til skyld og eventuel straf, hvis hun kendes skyldig i terroranklagerne i Landsretten. Det er forsvarerens håb, at landsretten vil frifinde hende. Får anklagemyndigheden derimod ret igen i, at Kundby-pigen er skyldig, vil anklageren endnu en gang kræve en forvaringsdom af den unge pige.