Gerningsmand medvirkede i dokumentarfilm om jihadister

Sidste år medvirkede en af terroristerne fra lørdagens angreb i London i en dokumentarfilm om muslimske ekstremister bosiddende i Storbritannien.

Pakistansk-fødte Khuram Shazad Butt var ifølge Londons politi en af tre gerningsmænd, som lørdag aften dræbte syv personer og sårede 48.

Den 27-ĂĄrige terrorist var i forvejen kendt af politiet og den nationale efterretningstjeneste. Der fandtes dog ingen efterretninger om, at han planlagde et angreb, hvilket ogsĂĄ var ĂĄrsagen til, at han ikke blev overvĂĄget.

Britiske The Independent og flere andre medier skriver dog, at politiet flere gange var blevet advaret om, at han havde ekstremistiske holdninger.

Medvirker i dokumentarfilm om jihadister

Sidste år medvirkede Khuram Shazad Butt i dokumentaren ”The Jihadis Next Door” på den britiske tv-station Channel 4.

Her optræder han ved højlys dag i en af Londons største centralt liggende parker, Regent’s Park, hvor han diskuterer med politiet efter at have viftet med et IS’ karakteristiske sorte flag.

Den 27-ĂĄrige, der var bosat i Londonforstaden Barking, optræder i klippet sammen med flere kendte islamistiske hadprædikanter. Han bliver i forbindelse med konfrontationen med politiet tilbageholdt og anholdt, men bliver senere løsladt uden at blive sigtet for noget. 

Sekvenser med Khuram Shazad Butt i Regent’s Park kan ses hos Daily Mail her. Mens traileren til dokumentaren kan ses nedenfor:

Anden gerningsmand ikke kendt

Den anden offentliggjorte gerningsmand fra lørdagens terrorangreb er 30-ĂĄrige Rachid Redouane, der hævede at have marokkansk og libysk oprindelse. Han brugte dog ogsĂĄ navnet Rachid Elkhdar.

Rachid Redouane var ikke kendt af politiet.

Londons politi skriver mandag, at den formelle identifikation af de to gerningsmænd endnu ikke har fundet sted, men at efterforskere er overbeviste om mændenes identitet.

- Sikkerheds- og efterretningstjenesten og politiet har stoppet 18 planlagte angreb siden 2013, inklusiv fem planlagte angreb siden angrebet ved Westminister for to måneder siden, siger Mark Rowley, vicedirektør hos London Politi, og fortsætter:

- Vi vil gerne opfordre folk til at være på vagt og melde mistænkelig aktivitet til politiet, siger han.