Nyheder

Jussi Adler-Olsen holdt kræft-sygdom hemmelig - blødte midt under BBC-interview

For første gang fortæller Jussi Adler-Olsen om, at han har været syg af kræft, mens han har skrevet de populære 'Afdeling Q'-bøger.

I 2011 rider Jussi Adler-Olsen på en bølge af succes. Hans romaner ’Kvinden i buret’, ’Fasandræberne’ og den på det tidspunkt senest udkomne ’Journal 64’ topper bestsellerlisterne i Danmark, Tyskland og USA.

Men han har en hemmelighed. Mens han drøner Danmark og udland rundt for at lave PR for sin nyeste bog, er han også i gang med strålebehandling og kemoterapi i pilleform for at udrydde de kræftceller, som lægerne har fundet i hans blod. Kræftceller, der er blevet opdaget ved et af de rutinetjek, han går til, efter at han to år tidligere er blevet opereret for prostatakræft.

Det afslører han i biografien ’Jussi’ skrevet af journalist Jonas Langvad Nilsson.

Mens han sad i studiet og fortalte om romanerne, mærkede han, at bylden på tungen bristede, og blodet piblede ud af begge mundvige.

Uddrag fra biografien 'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson

- De ætsede mig i svælg og hals. En aften skulle jeg synke en pille med et glas vand, da pillen satte sig fast på tungen. De følgende dage udviklede såret sig til en byld på tungen, siger han i bogen om de stærke kemopiller.

En dag blev han interviewet af BBC Radio om Carl Mørck og Afdeling Q, som var udkommet i Storbritannien. Mens han sad i studiet og fortalte om romanerne, mærkede han, at bylden på tungen bristede, og blodet piblede ud af begge mundvige. Et kort øjeblik kiggede værten forvirret på sin danske gæst, mens han tørrede sig om munden og fortsatte interviewet. (uddrag fra biografien 'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson) ​

Men Jussi Adler-Olsens historie med kræft starter helt tilbage fra før, han var en kendt forfatter. Allerede i 2000 får han sin første diagnose, mens han skriver på romanen 'Firmaknuseren', skriver Jonas Langvad Nilsson i den nye biografi.

Bøger om 'Afdeling Q'

  • Kvinden i buret, 2007
  • Fasandræberne, 2008
  • Flaskepost fra P, 2009
  • Journal 64 , 2010
  • Marco-effekten, 2012
  • Den grænseløse, 2014
  • Selfies, 2016

Undervejs i skriveprocessen oplever Jussi Adler-Olsen ”en ubalance i kroppen” og går til lægen, der kort til efter kan konstatere, at han har kræft i tyktarmen og skal opereres.

- Jeg blev opereret akkurat i tide. Det er en dødelig sygdom, så vi forberedte os på, at jeg kunne dø. Jeg forklarer min dengang 10-årige søn, at jeg er meget syg og skal opereres, men at det sandsynligvis vil gå godt. Men det vidste jeg ikke noget om. Den sommer var meget hård, siger han.

Jussi Adler-Olsen er i dag frisk og erklæret rask.

- Når man er syg bliver man set på en anden måde

Han har holdt sine tre forløb med kræft hemmelige for offentligheden, fordi han ikke ville have, at det skulle påvirke andres opfattelse af ham og hans forfatterskab.

- Jeg har været igennem et forløb, hvor jeg har skulle promovere mig over hele verden og arbejdet sammen med folk i alle mulige sammenhænge. Når folk er alvorligt syge eller har været, så bliver man set på en anden måde, og det tager meget energi at skulle erklære over for omverden: I skal ikke være urolige og jeg skal nok klare mig igennem det her.

'Marco-effekten' blev forsinket 

Men sygdommen og de efterfølgende behandlinger svækker ham. Blandt andet har det været grund til at Jussi Adler-Olsen ikke har kunnet overholde sin oprindelige plan om at udkomme med en bog om året om ’Afdeling Q’.

Mens han er i gang med at skrive tredje bog i serien, får han konstateret prostatakræft og skal efterfølgende opereres.

Det føltes som elektriske udladninger, og nogle gange mærkede han et kraftigt stød i underlivet. Hos lægen viste resultatet af prøven, at han havde kræftceller i sin prostata. 

Uddrag fra biografien 'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson

Der var en grund til at den tredje bog havde kostet flere kræfter end normalt. Under arbejdet med romanen fornemmede Jussi igen en ubalance i kroppen. Det føltes som elektriske udladninger, og nogle gange mærkede han et kraftigt stød i underlivet. Hos lægen viste resultatet af prøven, at han havde kræftceller i sin prostata. Hanne, Kes og resten af familien og vennerne var urolige over nyheden. Men selv tog han det efter omstændighederne roligt. (uddrag fra biografien 'Jussi' af Jonas Langvad Nilsson.

Men han får gjort ’Flaskepost fra P’ færdig samtidig med, at han får at vide af sin læge, at han skal restituere og komme sig efter operationen.

Det er først, da han er i gang med bog nummer fem, Marco-effekten, at hans sygdom og efterfølgende behandling sinker ham. Men selvom udgivelsen bliver udskudt, fortæller han stadigvæk ikke om det forløb, han går igennem.

 - Har du en sygdom som kræft, så er du allerede død i folks øjne. Man bliver afskrevet i mange sammenhænge. ’Kan det betale sig at satse på den her person i markedsmæssige sammenhæng i USA’, ’hvor længe har vi vedkommende’ og så videre, siger han.

Derfor kommer det frem nu

Men da journalist Jonas Langvad Nilsson for fem år tilbage begyndte forberedelserne til biografien om Jussi Adler-Olsen og hermed bliver lukket ind i den lille kreds af familie og venner der kender til forfatterens sygdom, spørger han, om han må fortælle det.

Der er en del af mit liv beskrevet i den her bog, og en ikke uvæsentlig del af mit liv handler om sygdom

Jussi Adler-Olsen, forfatter

- Jeg sagde, at det ville være rigtig godt for bogen, hvis du vil fortælle om dine oplevelser med sygdom. Livet er lys og skygge hele tiden, og det er det, der gør det interessant. Lige som hovedpersonen Carl Mørck i hans bøger. Han skulle lige hjem at overveje det og sandsynligvis vende det med sin kone Hanne, siger Jonas Langvad Nilsson.

Og han ender med at få grønt lys til at skrive om det.

- Det er en del af min livshistorie. Der er en del af mit liv beskrevet i den her bog, og en ikke uvæsentlig del af mit liv handler om sygdom, siger Jussi Adler-Olsen.