Nyheder

HPV-ekspert i Presselogen: TV 2-debat forvirrede befolkningen

En tv-debat, der skulle gøre befolkningen klogere på HPV-vaccinen, slog fejl. Det mener overlæge Pernille Jensen, der selv deltog i debatten.

TV 2 var i skudlinjen i NEWS-magasinet Presselogen, hvor nyhedschef Jacob Kwon blev præsenteret for kritik af en debat om HPV-vaccinen.

Debatten fandt sted onsdag aften, hvor TV 2 News havde bedt fire eksperter deltage i en halvanden time lang debat om vaccinen. Baggrunden var blandt andet nye tal, der viser, at antallet af danske piger fra 2003, der lader sig færdigvaccinere, er markant lavere sammenlignet med Norge og Sverige.

Samtidig skulle debatten sætte fokus på den tvivl, der er vakt i befolkningen ikke mindst på baggrund af flere års mediedækning af vaccinen og dens formodede bivirkninger.

- Der er ikke uenighed

En af de fire debattører var Pernille Jensen, overlæge og faglig leder for de gynækologiske kræftsygdomme på Odense Universitetshospital, og i Presselogen søndag gjorde hun det klart, at hun ikke var tilfreds med onsdagens debat:

- Jeg mener, at der i høj grad kan stilles spørgsmålstegn ved det etiske i, at TV 2 fastholder, at der er en faglig uenighed om vaccinen. Det er der ikke, og det drejer sig om ganske få mennesker, som har fået en idé og præsenterer udokumenteret viden om mulige bivirkninger, sagde Pernille Jensen i Presselogen.

Se onsdagens debat her "Skal jeg vaccinere min datter?"

Ifølge Pernille Jensen var det store problem, at Jesper Mehlsen, der er forskningschef ved Synkopecentret  på Frederiksberg Hospital, i debatten onsdag stillede spørgsmålstegn ved, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de formodede bivirkninger.

- Jeg siger, at der er en tidsmæssig relation, og der er nogle piger, der er rigtigt syge. Men jeg kan ikke sige på det her grundlag, om det er vaccinen, der har gjort det, men jeg har rejst en mistanke om, at det kunne være sådan, sagde Jesper Mehlsen i onsdagens debat.

Usikkerheden fortsætter

Han erkendte, at der ikke findes forskning, der underbygger hans mistanke, men ifølge Pernille Jensen er hans budskab med til at opretholde usikkerheden om vaccinen.

- Dermed fastholder vi befolkningen i en gidseltagning og efterlader dem fuldstændig uvidende og usikre, og dermed mener jeg ikke, at debatten var god og absolut ikke for befolkningen, som den ellers skulle have været, sagde Pernille Jensen i Presselogen.

Mediernes dækning af HPV-vaccinen har flere gange været til debat. Ikke mindst TV 2’s dokumentar ”De vaccinerede piger” fra 2015 er flere gange blevet udpeget som en del af forklaringen af på, hvorfor der er i befolkningen er tvivl om, hvorvidt vaccinen har bivirkninger.

Ifølge Pernille Jensen og Sundhedsstyrelsen er der dog ingen forskning, der viser en sammenhæng mellem vaccinen og alvorlige bivirkninger.

TV 2-chef: Ikke vores rolle at fortie kritik

TV 2’s nyhedschef Jacob Kwon medgav, at TV 2 bærer et ansvar, og selv om han forstår Pernille Jensens kritik af onsdagens debat på TV 2 News, så afviste han, at den skulle have været uetisk.

- Jeg kan sådan set godt forstå kritikken, og set fra et myndighedssynspunkt ville det måske være rarest, hvis det var deres budskab, der fik lov at stå uimodsagt. Men det er jo ikke vores rolle, og det vil aldrig være, at fortie de stemmer, der taler imod det, som myndighederne mener, hvis det ellers er sagligt og fagligt. Jeg synes ikke, det er rimeligt at fremstille Jesper Mehlsen, som er den læge, der er mest kritisk, som en der ikke har styr på sin faglighed og saglighed, sagde Jacob Kwon.

Se Presselogen på TV 2 Play her