Mette Frederiksen: Nej til radikal indflydelse på udlændingepolitikken

Hvis Mette Frederiksen bliver statsminister, så får Det Radikale Venstre ingen indflydelse på udlændingepolitikken, siger hun til Lippert.

Det Radikale Venstre har stillet flere krav om indflydelse på udlændingepolitikken, hvis de skal støtte en socialdemokratisk ledet regering. Blandt andet har Morten Østergaard krævet, at Danmark igen skal tage imod kvoteflygtninge.

Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog i december 2016 et stop på ubestemt tid for modtagelsen af kvoteflygtninge.

Men i programmet 'Lippert - et walk and talkshow' afviser Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at give Det Radikale Venstre indflydelse på udlændingepolitikken.

Morten Østergaard sagde, at hvis der skal være en Socialdemokratisk regering støttet af De Radikale Venstre, så skal de radikale have indflydelse på udlændinge politikken. Får de det?

- Nej. Jeg synes, at man skal lytte til mandaternes logik. Det må være sådan, at det er mandaterne, der afgør, hvilken politik, der bliver ført, svarer Mette Frederiksen.

Men hvis de har de afgørende mandater?

- Det har de ikke på udlændingepolitikken. Med mindre at folketinget kommer til at se markant anerledes ud end i dag, så vil en meget, meget stor del af mandaterne have et meget massivt flertal af danskerne bag sig, når vi fører en stram udlændinge politik. Sådan er det i det nuværende Folketing. Og sådan vil det være i det næste, siger Mette Frederiksen til Lippert.

Så når Morten Østergaard siger, at hvis der skal være en regering med Mette Frederiksen som statsminister, så kommer hun til at give sig på udlændingepolitikken. Så siger du: glem det?

- Jeg siger: Lyt til mandaterne i Folketinget. Jeg kan ikke forestille mig andet end, at der også efter et valg vil være et ligeså massivt flertal for en stram udlændingepolitik, som der er i dag, siger Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne.

Hvis man ser bort fra stridighederne om udlændingepolitikken, er der også lagt op til armlægning, når det gælder en kommende tilbagetrækningsreform, hvor De Radikale vil have pensionsalderen hævet fra 67 til 68 år i 2025. Socialdemokratiet er imod en højere pensionsalder.

Østergaard: Ingen indflydelse – ingen støtte

Morten Østergaard siger imidlertid efterfølgende til TV 2, at der ikke bliver en socialdemokratisk regering med støtte fra Radikale Venstre, hvis ikke partiet får indflydelse på udlændingeområdet.

- Vi vil gerne give Mette Frederiksen muligheden for at blive statsminister, hvis det ser sådan ud efter næste valg. Men man bliver kun statsminister på De Radikale Venstres mandater, hvis man vil lade os få indflydelse på alle områder – også på udlændingeområdet, siger Morten Østergaard til TV 2.

Er det ikke fair at lade flertallet af danskerne diktere den udlændingepolitik, der skal føres fra Christiansborg?

- Det handler ikke kun om udlændingepolitikken. Det handler om alle områder. Prisen på at få indflydelse på vores mandater er, at vi får indflydelse på alle punkter, siger Morten Østergaard.

Han vil ikke pege på noget konkret, som Radikale Venstre i en socialdemokratisk regering vil stå fast på at få gennemført. Han kritiserer blot den linje, som Socialdemokratiet for øjeblikket lægger for dagen med det tætte samarbejde til Dansk Folkeparti.

- Vi lukker os om os selv. Det er vores grundlæggende vores anke. Den politik, der bliver ført nu, gør os ikke i stand til at løse den næste flygtningekrise og ikke i stand til at klare integrationen bedre, og den forringer muligheden for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, siger Østergaard.